7 Φεβρουαρίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Ένα δυνατό, κοινωνικό δράμα ("Τα μυθικά πλάσματα του Νότου"), μια βιογραφία του Χίτσκοκ, δύο ταινίες δράσεις αμφίβολης ποιότητας ("Ο κυνηγημένος", "Μη μου χαλάς τη μέρα", όπου ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ κάνει κινηματογραφικό comeback μετά τη θητεία του ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια) και ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ που μας γυρνάει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την τραγωδία του Ολοκαυτώματος ("Φιλιά εις τα παιδιά") συνθέτουν το μενού της εβδομάδας.


Τα μυθικά πλάσματα του Νότου / Beasts of the Southern Wild (δράμα, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Benh Zeitlin
ΠρωταγωνιστούνQuvenzhané Wallis, Dwight Henry
Υπόθεση: Σε μία ξεχασμένη αλλά δυναμική κοινότητα, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ζει η εξάχρονη Χάσπαπι στο όριο της ορφάνιας. Η μητέρα της έχει φύγει από καιρό, ο πατέρας της είναι ένας άγριος σε διαρκές ξεφάντωμα, κι εκείνη έχει αφεθεί στην τύχη της σε ένα απομονωμένο περιβάλλον γεμάτο ημιάγρια ζώα. Αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο σαν ένα εύθραυστο ιστό πραγμάτων, και το σύμπαν ολόκληρο εξαρτάται από αυτά τα πράγματα να δένουν αρμονικά και σωστά μαζί. Όταν μια καταιγίδα σηκώνει τα νερά, ο μπαμπάς της αρρωσταίνει, και άγρια ζώα ξυπνούν από τους παγωμένους τάφους τους, η Χάσπαπι βρίσκει τη φυσική τάξη όλων των αγαπημένων πραγμάτων γύρω της να καταρρέει. Απεγνωσμένη να αποκαταστήσει τη δομή του κόσμου της, για να σώσει το σπίτι της και τον πατέρα της , αυτός ο μικροσκοπικός ήρωας πρέπει να μάθει πως να επιβιώσει από μια ασταμάτητη καταστροφή επικών διαστάσεων.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.4/10 (από 24.257 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 8.1/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 29.572 χρήστες)
myfilm.gr: 9/10
cine.gr: 7.25/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
Roger Ebert: 4/4


Χίτσκοκ / Hitchcock (βιογραφικό, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Sacha Gervasi
ΠρωταγωνιστούνAnthony Hopkins, Hellen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, James D' Arcy
Υπόθεση: Μετά την επιτυχία του «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» ο 60χρονος Άλφρεντ Χίτσκοκ θέλει να δοκιμάσει κάτι τολμηρό και αποφασίζει να γυρίσει το ριψοκίνδυνο από κάθε άποψη «Ψυχώ». Όταν το στούντιο αρνείται να τον στηρίξει, αποφασίζει να προχωρήσει μόνος του, ρισκάροντας τη φήμη, την περιουσία αλλά και τη σχέση με τη γυναίκα του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8/10 (από 7.683 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 6.4/10 (κριτικοί), 3.6/5 (από 15.090 χρήστες)
myfilm.gr: 7/10
cine.gr: 6.75/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 3/4


Ο κυνηγημένος / The Expatriate (δράσης, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Philipp Stölzl
ΠρωταγωνιστούνAaron Eckhart, Liana Liberato, Olga Kurylenko 
Υπόθεση: Μετά το θάνατο της πρώην γυναίκας του, ο Μπεν Λόγκαν εγκαταλείπει την καριέρα του ως πράκτορας της CIA και αποφασίζει να μετακομίσει στην Ευρώπη για να ξεκινήσει μια νέα ζωή παρέα με την 15χρονη κόρη του. Οι παλιοί σύνδεσμοι του στην CIA τον βοηθούν και βρίσκει δουλειά ως υπεύθυνος ασφαλείας μιας πολυεθνικής στο Βέλγιο. Όταν όμως ένα πρωί, ο Μπεν πηγαίνει στο γραφείο του βρίσκει την εταιρία κλειστή, τους εργαζόμενους εξαφανισμένους και του στενούς του συνεργάτες δολοφονημένους. Έτσι ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό καθώς ένας επαγγελματίας δολοφόνος κυνηγάει για να σκοτώσει αυτόν και την κόρη του. Στην προσπάθεια τους να σωθούν, θα πρέπει να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον και να δουλέψουν σαν ομάδα για να ξεσκεπάσουν τη συνομωσία, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο ειδικά όταν η μικρή αρχίζει να μαθαίνει για το πραγματικό παρελθόν του πατέρα της.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6/10 (από 3.865 χρήστες) 
myfilm.gr: 6/10
cine.gr: 4.5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5


Μη μου χαλάς τη μέρα / The Last Stand (δράσης, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Jee-woon Kim
ΠρωταγωνιστούνArnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Eduardo Noriega, Genesis Rodriguez
Υπόθεση: Ο σερίφης Ρέι Όουενς εγκαταλείπει τη μεγαλούπολη του Λος Άντζελες για να «πατάξει το κακό» στην πιο ήσυχη και γαλήνια συνοριακή πόλη των Η.Π.Α.. Απέναντί του, βασικός «κακός» της ιστορίας, ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών, ο Γκαμπριέλ Κορτέζ, ο οποίος αποφασίζει να μετατρέψει μια απλή μεταγωγή φυλακισμένου σε κινηματογραφική απόδραση επικών διαστάσεων. Θα τα καταφέρει άραγε ο Κορτέζ να προσπεράσει την ισχυρότατη ενέδρα που του στήνει ο Αμερικάνικος νόμος και να ξεγλιστρήσει στο γειτονικό Μεξικό ή θα του κόψουν την πορεία, μια για πάντα, ο Σερίφης Όουενς με το άπειρο προσωπικό του και ο πράκτορας Τζον Μπάνιστερ;
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.1/10 (από 8.625 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 5.8/10 (κριτικοί), 3.6/5 (από 16.176 χρήστες)
myfilm.gr: 1/10
cine.gr: 8/10
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 5/10
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 3/4


Φιλιά εις τα παιδιά (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Υπόθεση: Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε "κρυμμένα παιδιά" που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. 
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 7.5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5



Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου