7 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγαλύτερη σε ηλικία χρήστης του Facebook έχει κλείσει τα... 105!


Τα γυαλιά σε πολλούς νεώτερους της έχει βάλει η κυρία Έντιθ Κιρχμάιερ (Edythe Kirchmaier), η οποία σε ηλικία 105 ετών είναι η γηραιότερη εγγεγραμμένη χρήστης του Facebook αποδεικνύοντας ότι τα σόσιαλ μίντια δεν είναι μόνο για τους εικοσάρηδες, αλλά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Η κυρία Κιρχμάιερ γεννήθηκε στο Ντέιτον του Οχάιο τον Ιανουάριο του 1908, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν τηλεοράσεις, τα τηλέφωνα ήταν σπάνια και οι άνθρωποι επικοινωνούσαν κυρίως με τον τηλέγραφο. Από τότε η τεχνολογία σημείωσε τεράστια άλματα και σήμερα μπορούμε να μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας φωτογραφίες με άτομα απ' όλον τον κόσμο και να συνομιλούμε μαζί τους μέσω ίντερνετ.
Η υπεραιωνόβια, αλλά και υπερδραστήρια γυναίκα συνεργάζεται από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή για περίπου 40 χρόνια, με μια φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία άνοιξε για λογαριασμό της ένα προφίλ στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που ήδη μετρά περισσότερους από 1 δισ. χρήστες. Μέσα σε λίγες ημέρες, η κυρία Κιρχμάιερ απέκτησε περισσότερους από 20.000 φίλους, ενώ η σελίδα της στο Facebook έχει δεχτεί περισσότερα από 70.000 likes. 
Η ίδια δηλώνει ότι εξακολουθεί να προτιμά το στυλό παρά το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ωστόσο εκτιμά και σέβεται και τους διαδικτυακούς της φίλους. "Έχω επικοινωνήσει με τόσο θαυμάσιους ανθρώπους κι έχω λάβει τόσο ωραία μηνύματα και φωτογραφίες από ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο. Είμαι τόσο άφωνη απ' όλο αυτό το ενδιαφέρον για μένα", δηλώνει η ίδια.
Δεν έχει ανοίξει προς το παρόν λογαριασμό στο τουίτερ, ωστόσο η κυρία Κιρχμάιερ βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα να στέλνει μηνύματα με 140 - το πολύ - χαρακτήρες. "Ίσως το δοκιμάσω", επισημαίνει σε συνέντευξη της η γηραιότερη χρήστης του Facebook - ίσως και όλων των σόσιαλ μίντια.
 Γενικά, πάντως, έρευνες έχουν δείξει ότι οι συνταξιούχοι - ηλικίες άνω των 65 ετών - αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών των σόσιαλ μίντια τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, το 40% των χρηστών του ίντερνετ που είναι άνω των 65 ετών, είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 
Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα παρατηρείται μείωση έως και 30% των πιθανοτήτων κατάθλιψης σε ηλικιωμένα άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί ηλικιωμένοι επικοινωνούν κατ' αυτόν τον τρόπο με τα παιδιά, τα εγγόνια ακόμη και με παλιούς συμμαθητές ή πρώην συναδέλφους, κάτι που τους κρατάει μακριά από το αίσθημα της μοναξιάς. 
Το μόνο που θα πρέπει να προσέχουν τα ηλικιωμένα άτομα που μπαίνουν στο ίντερνετ, είναι τα σπαμ και οι απόπειρες διαφόρων να υποκλέψουν απόρρητα, προσωπικά δεδομένα τους. Δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση. Εσύ ακόμη σκέφτεσαι τι δώρο θα χαρίσεις στον παππού ή τη γιαγιά σου; 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου