3 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 3 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μια άγνωστη, αλλά πολύ σημαντική προσωπικότητα, που γεννήθηκε σαν σήμερα είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης (το 1996) ιερέας Κάρλος Φιλίπε Χιμένες Μπέλο (γενν. το 1948), ο οποίος συνέβαλε με τον αγώνα του στην ειρήνευση του Ανατολικού Τιμόρ.
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελεσον (1809-1847), ο οποίος συνέθεσε το "Γαμήλιο Εμβατήριο", που ακούγεται στις περισσότερες τελετές γάμου στη Δύση. 
Γνωστοί Έλληνες που έχουν σήμερα τα γενέθλια τους είναι: οι ηθοποιού Γιάννης Ζουγανέλης (γενν. το 1956) και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (γενν. το 1979), αλλά και ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Κώστας Παταβούκας, 47 ετών. 
Γενέθλια έχει και ο Ισπανός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Φουστέρ, 31 ετών.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Μοζαμβίκη σήμερα είναι η Ημέρα των Ηρώων (Dia dos Heróis Moçambicanos), κατά την οποία αποδίδονται τιμές σ' όσους σκοτώθηκαν στον αγώνα για την ανεξαρτησίας της χώρας, που ήταν πορτογαλική αποικία μέχρι το 1975. Η ημερομηνία της 3ης Φεβρουαρίου επελέγη, καθώς σαν σήμερα το 1969 σκοτώθηκε ο Εντουάρντο Μοντλάνε, ιδρυτής του FRELIMO (Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης).
Αντίστοιχη γιορτή γιορτάζουν και οι κάτοικοι του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε - επίσης πρώην πορτογαλική αποικία. Σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων (Dia dos Mártires), δηλαδή όσων σκοτώθηκαν για την ανεξαρτησία της μικρής, νησιωτικής χώρας.
Στην Ονδούρα σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς γιορτάζει η Παρθένος της Σουγιάπα, που θεωρείται η προστάτιδα της χώρας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μικρή εικόνα της Παναγίας - μόλις 6 εκατοστών - που βρέθηκε το Φεβρουάριο του 1747 σ' ένα χωράφι της Σουγιάπα, προάστιο της πρωτεύουσας Τεγκουσικάλπα. 
Την εικόνα είχε εντοπίσει ένας εργάτης, ο Αλεχάντρο Κολίνες. Είχε πάει μαζί με τον 8χρονο γιο του σε μια γειτονική περιοχή για να μαζέψουν καλαμπόκια, όμως τους βρήκε η νύχτα και κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο. Σε κάποια στιγμή, ο Κολίνες ξύπνησε, γιατί κάτι τον ενοχλούσε στα πλευρά και διαπίστωσε ότι κοιμόταν πάνω στην εικόνα της Παναγίας. Μια εκδοχή θέλει τον Κολίνες να πέταξε την εικόνα μακριά, όμως εκείνη - ως εκ θαύματος - βρέθηκε πάλι στο ίδιο σημείο. Στη συνέχεια ο εργάτης αυτός πήρε την εικόνα στο σπίτι του, όπου έμεινε για 20 χρόνια, οπότε καταγράφτηκε το πρώτο της θαύμα και η οικογένεια του αποφάσισε να χτίσει μια εκκλησία προς τιμήν της, ενώ το 1925 ο Πάπας Πίος ΧΙ ανακήρυξε την Παναγία της Σουγιάπα προστάτιδα της Ονδούρας. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 3 Φεβρουαρίου 1897 (σύμφωνα με το τότε ισχύον ιουλιανό ημερολόγιο), ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιά, με επικεφαλής το Συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, αφορμή αποτέλεσαν οι εμπρησμοί και οι σφαγές στα Χανιά και ο κίνδυνος επέκτασης τους σε άλλες πόλεις του νησιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κρήτη βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία, ωστόσο είχε εκραγεί επαναστατικό κίνημα με αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
 Ο συνταγματάρχης Βάσσος κήρυξε μονομερώς την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ενώ το κλίμα ήταν πανηγυρικό σ' ολόκληρη τη χώρα. Αυτό δεν κράτησε για πολύ, καθώς λίγες μέρες αργότερα ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό της Κρήτης, που αποτέλεσαν το προοίμιο του καταστρεπτικού για τα συμφέροντα της χώρας ελληνοτουρκικού πολέμου στη Θεσσαλία τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου