14 Μαΐου 2013

Έρευνα: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο της υπέρτασης


Ακόμη μία επιστημονική έρευνα που υποδεικνύει στις μητέρες για τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού είδε το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα διενεργήθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στις γυναίκες -πρόκειται για την πρώτη έρευνα που διαπιστώνει αυτόν το σύνδεσμο. 

Ειδικότερα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση 74.785 γυναικών άνω των 45 ετών και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα. Όσες γυναίκες είχαν θηλάσει σε ηλικία μεταξύ 20 και 45 ετών, διαπιστώθηκε ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες αυξημένης πίεσης και μάλιστα, όσο περισσότερο καιρό θήλαζαν τα μωρά τους, δηλαδή όσες τα θήλαζαν για περισσότερους από έξι μήνες, τόσο μικρότερες ήταν οι πιθανότητες υπέρτασης.
Εξάλλου, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2012 στο International Journal of Obesity έδειξε ότι ο θηλασμός όχι απλά βοηθάει τις γυναίκες να χάσουν βάρος, αλλά και ότι έχουν χαμηλότερη ΔΜΣ τις επόμενες δεκαετίες. Πάντως, τα όποια οφέλη από το μητρικό θηλασμό (σε σχέση με την αρτηριακή πίεση), αφορούσαν μόνο τις γυναίκες μεταξύ 45 και 64 ετών. Από την ηλικία εκείνη και μετά, οι όποιες διαφορές σχεδόν εξαλείφτηκαν, καθώς από τα 64 και μετά η επίδραση των γηρατειών είναι κυρίαρχη. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου