17 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 17 Μαΐου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχουν σήμερα η Ιρλανδή folk τραγουδίστρια Ένια (52 ετών), που περιλαμβάνεται μεταξύ των καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις άλμπουμ παγκοσμίως, όπως επίσης κι ο Έλληνας ηθοποιός και μοντέλο Κώστας Σόμμερ (38) και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Στράτος Αποστολάκης (49), η μεταγραφή του οποίου από το λιμάνι στο "τριφύλλι" είχε αποτελέσει σκάνδαλο για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1990. 
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νορβηγός χημικός Οντ Χάσσελ (1897-1981), ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1969 από κοινού με το βρετανό Ντέρεκ Μπάρτον για την εργασία τους επί του προσδιορισμού του πραγματικού τρισδιάστατου σχήματος ορισμένων οργανικών ενώσεων.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Νορβηγία γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1814, η σημερινή Νορβηγία ανήκε στο βασίλειο της Δανίας (Ένωση του Κάλμαρ), οπότε με τη Συνθήκη του Κιέλο παραχωρήθηκε στη Σουηδία. Ωστόσο, στις 17 Μαΐου 1814, η Νορβηγία έγινε προσωρινά ανεξάρτητη με την υπογραφή Συντάγματος (μέχρι το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, οπότε με τη Συμφωνία του Μος παραχωρήθηκε και τυπικά στη Σουηδία μέχρι το 1905, οπότε η Νορβηγία έγινε τελικά ανεξάρτητο κράτος). 
Στο Κογκό γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, δηλαδή η επέτειος από την επικράτηση του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κογκό και την ανατροπή του δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο στις 17 Μαΐου 1997 - όχι ότι σήμερα η χώρα φημίζεται για το δημοκρατικό της πολίτευμα...
Στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ασίας -πλην της Ιαπωνίας- σήμερα γιορτάζονται τα γενέθλια του Βούδα, την όγδοη μέρα του τέταρτου μήνα σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Μαΐου 1902 έγινε η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. αιώνα, ενώ θεωρείται ότι χρησίμευε για αστρονομικές παρατηρήσεις. Για πολλά χρόνια επικρατούσε σύγχυση ως προς τη χρησιμότητα του, ενώ είναι χαρακτηριστική η επιφυλακτική περιγραφή της εφημερίδας "Άστυ" στις 21.05.1902: 
"Χθες την πρωίαν ο πρώην επί της Παιδείας υπουργός κ. Σ. Στάης μεταβάς μετά της κυρίας του και της γυναικαδελφής του εις το εθνικόν αρχαιολογικόν Μουσείον παρέμεινεν επί πολλάς ώρας εν αυτώ. Κατά την επίσκεψιν του εν τη αιθούση των Κυθηραϊκών εξήτασεν επισταμένως τα άχρηστα τεμάχια, τα τοποθετημένα εν τινι ιδιατέρω χώρω. 
Μεταξύ των αχρήστων τούτων τεμαχίων παρετήρησε τρία τεμάχια χαλκίνης πλακός κεκαλυμμένα υπό πυκνού στρώματος οξειδίων του χαλκού και άλλων ξένων ουσιών. επί των τεμαχίων της χαλκίνης πλακός εφαίνοντο τροχοί οδοντωτοί απ' αλλήλων εξαρτώμενοι και εν όλον αποτελούντες. 
Επί της αυτής πλακός διέκρινε μακράν επιγραφήν κανονικώς γεγραμμένην, ης εφαίνετο η οπισθία όψις, της εμπροσθίας ολοσχερώς κεκαλυμμένης υπό ξένων ουσιών. Εκ της επιγραφής ταύτης θα λυθή πιθανώς το ζήτημα της εποχής του ναυαγίου, περί του οποίου τόσα εγράφησαν και ενταύθα και εν τη ξένη, πάντοτε επί υπί υποθέσεων στηριζόμενα.
Είνε περίεργος η σύμπτωσης της ευρέσεως της ενεπιγράφου πλακός υπό του κ. Σ. Στάη, επί της υπουργίας του οποίου ανεκαλύφθησαν αι αντικυθηραϊκαί αρχαιότητες, αι ανεκτιμήτου αξίας, αι κοσμούσαι το ημέτερον Εθνικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον".
Εξάλλου, λίγες μέρες αργότερα, στις 23.05, η ίδια εφημερίδα παρατηρούσε ότι ναι μεν το εν λόγω εύρημα "εκίνησε την περιέργειαν των αρχαιολόγων", ωστόσο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι "η ανακάλυψις αύτη εννοείται ότι δεν έχει μεγάλην σημασίαν, διότι δεν προώρισται να φέρει εις φως τίποτε άγνωστον". Η εφημερίδα δεν θα μπορούσε να κάνει πιο άστοχο σχόλιο, καθώς σήμερα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ένα πρωτοποριακό εργαλείο της αρχαιότητας, ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου.

Στις 17 Μαΐου 1925, ο Ολυμπιακός κέρδισε τον πρώτο του τίτλο, στεφόμενος πρωταθλητής Πειραιά στο ποδόσφαιρο, ύστερα από τη νίκη του με σκορ 4-2 επί της ομάδας του Πειραϊκού.
Διαβάστε περισσότερα για τον αγώνα εδώ: Το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Την είδηση του θανάτου ενός από τους πρώτους δημάρχους της Αθήνας, αλλά ξεχασμένου σήμερα, γνωστοποιούσε η εφημερίδα "Αιών" στις 17 Μαΐου 1869. Τα σχόλια της εφημερίδας δεν ήταν απαραίτητα θετικά:
"Αποβιώσας εκηδεύθη χθες, πλήρης ημερών, ο Νικόλας Πρασσακάκης, εις των αρχαίων οικιστών της πόλεώς μας, δήμαρχος αυτής πολλάκις και γερουσιαστής μέχρι της μεταβολής. Εγκατέλιπεν αξιόλογον περιουσίαν, αποφέρουσα πλέον των τριάχοντα χιλιάδων δραχμών κατ' έτος πρόσοδον εις τον υιόν του, άλλως τε εύπορον, και τα τέκνα του προαποβιώσαντος άλλου υιού του. Δεν ενθυμήθη όμως τον εθνικόν στόλον, ή τα φιλανθρωπικά καταστήματα του δήμου, όστις ανέδειξεν αυτόν πολλάκις άρχοντα του και τους υιούς του βουλευτάς, και εις όν ώφειλε την αύξησιν της περιουσίας του".

Για τη συμφωνία ηλεκτροφωτισμού της Καλαμάτας για πρώτη φορά ενημέρωνε τους αναγνώστες της η "Εφημερίς" στις 17 Μαΐου 1898:
"Επανακάμψας εκ Γερμανίας ο Έλλην μηχανικός κ. Γ. Κονοπισόπουλο, πληρεξούσιος αντιπρόσωπος εν Κολωνία εδρευούσης μεγάλης εταιρίας Χίντεμαν και Σα υπέγραψε μετά του δήμου Καλαμών συμφωνητικόν περί ηλεκτρικού φωτισμού της πόλεως. Κατά τούτο η εταιρία, την οποίαν αντιπροσωπεύει ο κ. Κονοπισόπουλος, αναλαμβάνει να φωτίζη την πόλιν των Καλαμών με 300 ηλεκτρικούς λαμπτήρας δυνάμεως 26 κηρίων, έκαστος των οποίων θα καίη 2,800 ώρας το έτος και την κεντρικήν πλατείαν με τρεις μεγάλους λαμπτήρας. Ο δήμος διά τον ηλεκτρικόν φωτισμόν της πόλεως θα αποζημιώνη την εταιρίαν με 37,500 δρ. ετησίως αναλαμβάνει δε, προσθέτει, η εταιρία την υποχρέωσιν να κατασκευάση ηλεκτρικόν τροχιοδρόμον εναερίου συστήματος άνευ ουδεμιάς απαιτήσεως. Ως αφετηρία του τροχιοδρόμου τούτου έσται το κέντρον της πόλεως μετά διακλαδώσεων από του σιδηροδρομικού σταθμού προς την παραλίαν..... Εννοείται ότι το εκ της συμφωνίας ταύτης κέρδος της πόλεως των Καλαμών έσται μέγα και ηθικώς και υλικώς, διότι εκτός του ότι αι Καλάμαι γενόμεναι ηλεκτροφώτιστοι, καθίστανται η πρώτη πόλις του Κράτους υπό την έποψιν ταύτην, ωφελούντια και υλικώς....".

Το "βρώμικο '89" γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες τις σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας. Στις 17 Μαΐου 1989, η εφημερίδα "Καθημερινή" στο κύριο ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας της, που βασιζόταν σε ανταπόκριση του δημοσιογράφου Ριχάρδου Σωμερίτη από το Παρίσι, έκανε λόγο για "Σχέσεις ΠΑΚ και 17 Νοέμβρη". Συγκεκριμένα, η εφημερίδα έγραφε:
"Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που έχουν αναλυθεί και διασταυρωθεί, το ειδικό στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών του Λιβάνου, είχε δεχθεί Έλληνες "μαθητές" και μετά τον Ιούλιο του 1974. Ορισμένοι από τους μαθητές αυτούς προέρχονταν από το ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ. Άλλοι όχι..... Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΚ -και συνεπώς προβεβλημένα στελέχη της κυβερνήσεως- αν δεν μετέχει σε τρομοκρατικές οργανώσεις τουλάχιστον γνωρίζει ορισμένα από τα μέλη των οργανώσεων αυτών".
Φυσικά, αυτές οι πληροφορίες αποδείχθηκαν μπαρούφες μετά την εξάρθρωση της 17Ν, όμως το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι ενδεικτικό των αιτιών που οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση της δημοσιογραφίας από τους πολίτες, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας και η "λάσπη" -με πρόφαση την αμφιβόλου αξίας αρχή "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"- βρήκαν έδαφος ακόμη και σε σοβαρά μέσα ενημέρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου