Μπορείτε να δώσετε όσες ψεύτικες πληροφορίες θέλετε στο τουίτερ για το όνομα, τη διεύθυνση, το επάγγελμα, ακόμη και την εξωτερική εμφάνιση (με μια ψεύτικη φωτογραφία), όμως δεν είναι το ίδιο εύκολο να κρύψετε την ηλικία σας. Όχι γιατί το τουίτερ προχωρά σε διασταύρωση του "ευαίσθητου" αυτού προσωπικού στοιχείου -κυρίως για τις γυναίκες- αλλά γιατί το αποκαλύπτετε μόνοι σας, χωρίς να το θέλετε, με αυτά που γράφετε και κυρίως με τον τρόπο που τα γράφετε.
Ερευνητές του ολλανδικού Πανεπιστημίου Twente συνέλεξαν στοιχεία από 3000 χρήστες του τουίτερ, των οποίων γνώριζαν την ηλικία και το φύλο, και δημιούργησαν μια βάση δεδομένων με λέξεις και αλληλουχίες που χρησιμοποιούν οι χρήστες διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικού φύλου. Με εργαλείο αυτήν τη βάση δεδομένων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξακριβώσουν την ηλικία και το φύλο ενός χρήστη του τουίτερ, αρκεί το on-line πρόγραμμα, που έχουν φτιάξει οι ίδιοι, να αναγνώσει τα τελευταία 200 τιτιβίσματα του.
Ως προς τη διάκριση των φύλων δεν προκαλούν εντύπωση τα συμπεράσματα, αλλά είναι μάλλον στερεοτυπικά. Οι άντρες έχουν την τάση να μιλούν για ποδόσφαιρο και οι γυναίκες για νύχια. το πιο ενδιαφέρον είναι οι διαφορές που έχουν εντοπίσει οι ερευνητές ως προς τα διαφορετικά τιτιβίσματα των νεότερων και των μεγαλύτερων σε ηλικία.
Οι πιτσιρικάδες τείνουν να μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους και να εκφράζονται μέσω emoticons, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις και γράφουν μεγαλύτερες προτάσεις, ενώ οι 35άρηδες και πάνω προτιμούν πιο επίσημες λέξεις. Ένα άλλο ενδιαφέρον που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο που εκφράζονται οι 15αρηδες σε σχέση με τους 20άρηδες, πολύ μεγαλύτερες από τις διαφορές που έχει ένας 45αρης από έναν μεγαλύτερο του κατά 10 χρόνια.
Δεν μιλάμε πλέον για χάσμα γενεών, αλλά... γενιάς, όσον αφορά τη χρήση της ιντερνετικής γλώσσας. Άλλωστε, ok, κακά τα ψέματα, οι πολύ νεώτεροι παίζουν τα σόσιαλ μίντια στα δάχτυλα, οπότε εκφράζονται πιο προχωρημένα. Πάντως, η συγκεκριμένα έρευνα αφορά μόνο τουίτ γραμμένα στην ολλανδική γλώσσα, αλλά εύλογα υποθέτει κανείς ότι αντίστοιχες θα είναι οι διαφορές και σε άλλους λαούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου