16 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 16 Μαΐου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί γεννήθηκαν σαν σήμερα -περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου ταλαντούχοι- από την Κάτια Δανδουλάκη (65 ετών) και τον βραβευμένο με Όσκαρ Χένρι Φόντα (1905-1982) μέχρι τον Πιρς Μπρόσναν (60 ετών), τη Μέγκαν Φοξ (27), αλλά και την Τόρι Σπέλινγκ (40).
Από τον ευρύτερο χώρο της ποπ κουλτούρας γενέθλια έχουν σήμερα η αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζάνετ Τζάκσον (47 ετών), η ιταλίδα συνάδελφος της Λάουρα Παουζίνι (39), ο γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Λακρουά (62) και ο μουσικός Λιμπεράτσε (1919-1987), που αποτελούσε κορυφαία περσόνα της αμερικανικής σόου-μπιζ τις δεκαετίες '50-'70, ενώ απασχολούσε τα μίντια και με τις φήμες για την ομοφυλοφιλία του, την οποία ο ίδιος αρνείτο πεισματικά όσο ζούσε. 
Τέλος, από το χώρο των επιστημών, σαν σήμερα γεννήθηκαν ο αμερικανός οικονομολόγος Μέρτον Μίλερ (1923-2000 Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1990 από κοινού με δύο συναδέλφους του "για την καινοτόμο εργασία τους στον τομέα των χρηματοοικονομικών") και ο γερμανός φυσικός Γκέοργκ Μπέντνορζ (63 ετών, Νόμπελ Φυσικής 1987 από κοινού με δύο συναδέλφους του "για τη σημαντική ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας σε κεραμικά υλικά"). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Νότιο Σουδάν γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA), στις 16 Μαΐου 1983. Η ίδρυση του SPLA συνδέεται με την έναρξη του δεύτερου εμφυλίου πολέμου στο ενιαίο τότε Σουδάν, κατάληξη του οποίου ήταν η δημιουργία του ανεξάρτητου Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 16 Μαΐου 1869, ξεκίνησε η τετραήμερη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων μελών του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι εκλογές του 1869 χαρακτηρίζονται ως οι πλέον αντιπροσωπευτικές της εποχής, κάτι που αποδίδεται στην αμεροληψία και στην τήρηση αποστάσεων από τον προσωρινό πρωθυπουργό Θρασύβουλο Ζαΐμη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αιών" (22.05.1869), "η ησυχία διετηρήθη πανταχού και η ψηφοφορία εγένετο ειρηνικωτάτη εις όλας τας επαρχίας. Μόνο η επαρχία της Κορινθίας φέρει εξαίρεσιν εις τούτο. Εν τισι δήμοις της Κορινθίας, η δημοσία τάξις διεταράχθη και σύγκρουσις ένοπλος επήλθε μεταξύ των αντιπάλων μερίδων, αποπειραθεισών αμοιβαίως την καλπονόθευσιν. Καθ' α λέγεται, δυστυχώς εφονεύθησαν και επληγώθησαν εκεί εκατέρωθεν τινές εκλογείς. Και εν άλλαις επαρχίαις συνέβησαν παρατράγωδα τινά, αλλά δεν φέρουσιν, ως περιγράφουσι τα αυθεντικά δελτία, χαρακτήρα σπουδαίον, ούτε αι εν αυταίς συμβάσαι μικραί αταξίαι εισίν άξιαι μνείας, άτε αμέσως κατασταλείσαι".
Ο αριθμός των βουλευτών ήταν 187, όμως εξελέγησαν 186, καθώς ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναδείχτηκε βουλευτής σε δύο περιφέρειες, στη Μεσσήνη και στον Οίτυλο! Πάντως, τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν περισσότερο ενδεικτικά και δεν δέσμευαν το βασιλιά στο διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης, καθώς δεν είχε ακόμη αρχίσει η εφαρμογή της αρχής της δεδηλωμένης.

Στις 16 Μαΐου 1898, ένα χρόνο και κάτι μετά τη μάχη του Δομοκού (5 Μαΐου 1897), που έκρινε οριστικά την ήττα του ελληνικού στρατού στα πλαίσια του εξελισσόμενου ελληνοτουρκικού πολέμου, ο ελληνικός στρατός εισήλθε και πάλι στην πόλη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη Ειρήνης που υπογράφτηκε το Σεπτέμβριο του 1897, βάσει της οποίας τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας παρέμεναν σχεδόν ανέπαφα κατά τα συμφωνηθέντα το 1881.
Και ενώ το Μάιο του 1897 βαριά έπεφτε η σκιά από την εγκατάλειψη της Θεσσαλίας και μέρους της Φθιώτιδος, το Μάιο του 1898 ο στρατός επέστρεφε στον "τόπο του εγκλήματος", μόνο που εξίσου βαρύ ήταν το αντάλλαγμα, με την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου από την πλευρά των δανειστών της χώρας.  Έτσι περιέγραφε την ανακατάληψη του Δομοκού η "Εφημερίς" στις 17.05.1898:
"Κατελήφθη και ο Δομοκός. Ο ελληνικός στρατός εισήλθε περί την μεσημβρίαν εις την κατεστραμμένην πόλιν, εφ' ης ήδη κυματίζουσιν ελληνικαί σημαίαι και εγκαθίστανται αι αρχαί. Προ της εισόδου του στρατού ο αρχηγός κ. Βάσσος προηγηθείς υπέγραψε το πρωτόκολλον της καταλήψεως φέρον και τας υπογραφάς των μελών της διεθνούς επιτροπής. Αγγελιαφόρος εξεκίνησεν αμέσως εκείθεν κομίζων τηλεγράφημα του αρχηγού προς την κυβέρνησιν. 
Αν εν Δομοκώ καταστροφαί είνε λίαν επαισθηταί. Ευάριθμοι οικίαι διασώζονται. Επεισόδιον μικρού δεν έλαβε τραγικωτέρας συνεπείας. οι εισελθόντες πρόσφυγες αποδίδουσι τινάς των καταστροφών των οικιών και των κλοπών πραγμάτων, εις τους παραμείναντας συμπολίτας των, έσπευσαν δε να αφαιρέσωσι πράγματα τινά διατεινόμενοι ότι ανήκουσιν εις αυτούς. Επενέβη η στρατιωτική αρχή και προέλαβε ρήξιν. Η Λαμία μετά του Δομοκού συγκοινωνεί ήδη και τηλεγαφικώς.
Η εν Δομοκώ υποδοχή ήτο ενθουσιώδης. Οι κώδωνες των ναών εκρούοντο χαρμοσύνως και οι κάτοικοι εζητωκραύγαζον. Ο στρατός ετοιμάζεται ίνα το μεσονύκτιον ή αύριον Κυριακήν λίαν πρωί εκκινήση εις Φάρσαλα και εκείθεν εις Αλμυρόν προς κατάληψι των πόλεων τούτων. Τηλεργαφικοί υπάλληλοι δραστηρίως ασχολούνται εις την κατασκευήν της γραμμής μεταξύ Φαρσάλων και Δομοκού".

Στις 16 Μαΐου 1968, μερίδα εξεγερμένων Γάλλων φοιτητών κατέλαβαν το θέατρο "Οντεόν" με σύνθημα "Η φαντασία έθεσε υπό έλεγχο το πρώην εθνικό θέατρο". Και ενώ οι καταληφθείσες πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη Γαλλία έφταναν τις 18, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πομπιντού, προχώρησε διάγγελμα προς το γαλλικό λαό σημειώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να "μελετήσει μαζί με τους φοιτητές όλα τα νόμιμα αιτήματα τους για την αναδιάρθρωση της δομής της ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση θα επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει στα κακοποιά στοιχεία να ρίξουν τη χώρα στην αγκαλιά της αταξίας.... Καλώ όλους τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν επίγνωση της ιδιότητας τους ως Γάλλοι, να αρνηθούν να ακολουθήσουν την άνοδο της αναρχίας. Η κυβέρνηση θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της...".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στη Γερμανία ένα χρόνο μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποτύπωνε μια μικρή είδηση, που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ελευθερία" στις 16 Μαΐου 1946
"Ο πολιτικός γραμματεύς του ανεξαρτήτου Εργατικού κόμματος κ. Μπραγκατέν, επανελθών εκ Γερμανίας (σ.σ.: στο Λονδίνο) αφηγήθη ότι εις εν νοσοκομείον του Αμβούργου είδε να συλλέγουν τας τρίχας των ασθενών που κουρεύουν και εδοκίμασε φαγητόν κατασκευαζόμενον από ουσίαν προερχομένην από τας τρίχας αυτάς. Εις την γεύσιν ομοιάζει με πατέ από ψάρι" είπε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου