Σήμερα είναι Κυριακή, 19 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετές είναι οι αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα: από τον ηγέτη του Βορείου Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ (1890-1969) και τον αιμοσταγή δικτάτορα της Καμπότζης Πολ Ποτ (1928-1998) μέχρι τον ακραίο ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των έγχρωμων Αμερικανών, Μάλκομ Χ (1925-1965).
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κόλιν Τσάπμαν (1928-1982), ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Lotus, αλλά και ο αυστριακής καταγωγής, βρετανός μοριακός βιολόγος Μαξ Περούτζ (1914-2002), που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας 1962 για τις μελέτες του επί των δομών των σφαιρικών πρωτεϊνών (από κοινού με τον Τζον Κέντριου).
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Τουρκία η 19η Μαΐου ονομάζεται Ημέρα της Νεολαίας και του Αθλητισμού. Αυτό που γιορτάζεται είναι η επέτειος από την άφιξη του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα σαν σήμερα το 1919 και η έναρξη της τουρκικής αντεπίθεσης στη Μικρά Ασία (ο πόλεμος της τουρκικής ανεξαρτησίας), λίγες μόνο μέρες μετά την απόβαση του ελληνικού στρατού στα μικρασιατικά παράλια. (Θεωρείται επίσης ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε αν σήμερα το 1881, όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ακριβή ημερομηνία γέννησης του ανθρώπου που θεμελίωσε τη σύγχρονη Τουρκία και μάλλον ήταν μια πληροφορία, που διοχετεύτηκε εξ αρχής για προπαγανδιστικούς λόγους).
Αντίστοιχα, για τον ποντιακό και το μικρασιατικό ελληνισμό σήμερα είναι η ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας που συντελέστηκε κατά των προγόνων τους από τον κεμαλικό στρατό την ίδια περίοδο.
Τέλος, ειδικά φέτος, στη Ρωμαιοκαθολική και τις Προτεσταντικές εκκλησίες γιορτάζεται η Πεντηκοστή.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Δεν υπάρχει κάποιο σπουδαίο γεγονός που να έγινε σαν σήμερα, αξίζει όμως να σταθούμε σε μια ανακοίνωση της τότε ελληνικής κυβέρνησης στις 19 Μαΐου 1978 σχετικά με την έναρξη γεωτρήσεων στο Ιόνιο πέλαγος "Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κερκύρας και Παξών και μεταξύ Παξών και των ακτών της Ακαρνανίας και της Πελοποννήσου και στην θαλάσσια και χερσαία περιοχή Κατακώλου του νομού Ηλείας καθώς και στην ενδοχώρα των πόλεων Πύργου, Αμαλιάδας και Ανδραβίδας". Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η αναζήτηση πετρελαίου συνεχίζεται, ενώ ο "μαύρος χρυσός" έχει αναγορευτεί σε "από μηχανής Θεό" που θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Είναι, άραγε, τόσο εύκολο και αν ναι, γιατί τόσα χρόνια αδιαφορούσε η πολιτεία, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες ανακοινώσεις των ιθυνόντων;
Στις 19 Μαΐου 1997, αντιδράσεις προκάλεσε η συναυλία του Σάκη Ρουβά με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κουτ στην "πράσινη γραμμή" της Κύπρου, ενώ επεισόδια σημάδεψαν την αντισυγκέντρωση διαμαρτυρόμενων πολιτών στην Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Δύο ενδιαφέρουσες, μικρές ειδήσεις αλιεύουμε από τη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας "Πατρίς" με ημερομηνία 19 Μαΐου 1932.
Στη μία απ' αυτές, διαβάζουμε για ένα νέο άθλημα, που ονομαζόταν "μοτοποδόσφαιρο". Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για αγώνες ταχύτητας, με καταχρηστική προσθήκη της λέξης "ποδόσφαιρο", αφού είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα άθλημα που να συνδυάζει τις μοτοσυκλέτες με την ποδοσφαιρική μπάλα. Πάντως, η εφημερίδα ενημέρωνε τους αναγνώστες της για τον πρώτο επίσημο διασυλλογικό αγώνα του αθλήματος μεταξύ των ομάδων του Πανιωνίου και του Σ.Α.Μ.
"Ύστερα από τας τόσον ωραίας και θεαματικάς εμφανίσεις του νέου σπορ του μοτοποδοσφαίρου, αίτινες ως γνωστόν περιωρίσθησαν μεταξύ των δύο ομάδων του ιδρυθέντος Συλλόγου Αθλητών Μοτοποδοσφαίρου (Σ.Α.Μ.) λόγω μη καταρτισμού εισέτι άλλων ομάδων, θα δοθή η ευκαιρία εις τους διλάθλους και τους φίλους της μοτοσυκλέττας να παρακολουθήσουν ένα πραγματικόν και συναρπαστικόν εξαιρετικώς δε ενδιαφέροντα αγώνα μοτοποδοσφαίρου, όστις θα λάβη χώραν το προσεχές Σάββατον 21ην τρεχ. εορτήν του Αγίου Κωνσταντίνου και ώραν 3 1/2 μ.μ. εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού Α.Ο μεταξύ της ομάδος του Σ.Α.Μ. αφ' ενός και της νεοκαταρτισθείσης ομάδος του Πανιωνίου Γ.Σ. αφ' ετέρου.
Ο αγώνας θα παρουσιάση εξαιρετικόν ενδιαφέρον, αφ' ενός μεν λόγω του ότι θα είνε ο πρώτος πραγματικός αγών μεταξύ δύο ομάδων ξένων προς αλλήλας, αφ' ετέρους δε διότι η ομάς του Πανιωνίου, ως πληροφορούμεθα έχει προπονηθή συστηματικώτατα εις το νέον σπορ και θα παρουσιάση ένα σύνολον από πάσης απόψεως τέλειον. Άλλως τε οι απαρτίζοντες αυτήν μοτοσυκλίσται τυγχάνουν δεδοκιμασμένης αξίας χειρισταί της μοτοσυκλέττας ως π.χ. ο επί κεφαλής της ομάδος κ. Ιορδάνης Καπλάνογλου κλπ.
Ο αγών θα αρχίση την 3 1/2 ακριβώς μ.μ. υπό την διαιτησίαν του κ. Αγγέλου Μεσάρη, μετά το πέρας δε τούτου θα απονεμηθούν εις τους νικητάς ειδικά χρυσά μετάλλια αθλοθετηθέντα προς τούτο".
Επίσης, στο ίδιο φύλλο διαβάζουμε την είδηση για τη λύση της θεατρικής συνεργασίας-έκπληξη μεταξύ των δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυβέλης.
"Αι δύο πρωταγωνίστριαι του σοβαρού θεάτρου μας, που η συμφιλίωσις των προ δύο περίπου μηνών εχαιρετίσθη ως το μεγαλείτερον καλλιτεχνικόν γεγονός της εποχής, δεν κατώρθωσαν, όπως πολλοί άλλως τε εφοβούντο να συνεχίσουν την συνεργασίαν τους. Η έκπληξις διά την λύσιν της συνεργασίας είνε σχετικώς μόνον δικαιολογημένην. Όλοι βέβαια επίστευαν ότι η θεατρική αυτή οικουμενική δεν είχε ζωήν, και ότι αργά η γρήγορα θα διελύετο. Τόσον όμως γρήγορα;....Χθες εν τούτοις εγνώσθη ότι αι δύο καλλιτέχνιδες μας ήλθον εις πλήρη διάστασιν και ότι απεφάσισαν οριστικώς πλέον να διαλύσουν τον θίασον του "Κεντρικού", μέχρι τέλους του μηνός...."
Πάντως, οι δύο ηθοποιοί θα συνεργάζονταν εκ νέου τα επόμενα χρόνια, ενώ Μαρίκα Κοτοπούλη και Κυβέλη συνυπήρξαν και σε μια ελληνική ταινία του 1933 με τίτλο "Κακός δρόμος", που ήταν διασκευή της ομότιτλης νουβέλας του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου