21 Μαΐου 2013

Μπορούν τα τεστ αναπνοής ν' αντικαταστήσουν τα τεστ αίματος;


Στο προσεχές μέλλον, ένα τεστ αναπνοής θα είναι αρκετό για να μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τις ασθένειες που απειλούν τον οργανισμό του; Ναι, απαντά ο δρ. Ναΐμ Αλχούρι, διευθυντής της προληπτικής παιδιατρικής κλινικής καρδιολογίας και μεταβολισμού του Παιδικού Νοσοκομείου στο Κλίβελαντ, και όσοι φοβούνται τις σύριγγες και τα αίματα μπορούν να πανηγυρίζουν ανακουφισμένοι.

Στις 18 Μαΐου, ο δρ. Αλχούρι παρουσίασε στο Ορλάντο της Φλόριντα (στα πλαίσια ενός ιατρικού συνεδρίου) τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε αυτός και οι συνεργάτες του σε παιδιά. Ειδικότερα, ζητήθηκε από 60 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά να εκπνεύσουν σε μια ειδική σακούλα συλλογής αέρα, σαν να επρόκειτο για μπαλόνι, ενώ στη συνέχεια το ίδιο ζητήθηκε και από 55 παιδιά με κανονικό βάρος. 
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός φασματομέτρου εξέτασαν τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν, ενώ μπόρεσαν να εντοπίσουν με ακρίβεια 92%, αν το κάθε ένα από αυτά ανήκε σ' ένα παιδί που ήταν υπέρβαρο ή όχι. Εξάλλου, μελετώντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα δείγματα αναπνοής, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαγνώσουν επιπλοκές που σχετίζονται με το περιττό βάρος (όπως διαβήτης, ασθένειες στο συκώτι κλπ.), χωρίς να χρειαστεί να πονέσει το παιδί περνώντας την οδυνηρή δοκιμασία της βελόνας και της ανάλυσης αίματος.  
Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Οι έρευνες του δρ. Αλχούρι και της ομάδας του συνεχίζονται, ενώ τα τελικά πορίσματα τους πρόκειται να δημοσιευτούν και σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, όταν ολοκληρωθούν. Μέχρι στιγμής, πάντως, περιορίζονται μόνο σε ασθένειες υπέρβαρων παιδιών. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως ενδιαφέρουσες, στο βαθμό που επαληθευτούν και πείσουν την επιστημονική κοινότητα για την ανάγκη απλοποίησης των ιατρικών τεστ. 


Πηγή: Cbsnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου