19 Μαΐου 2013

Είναι κλεμμένο το "Only Teardrops"; (βίντεο)


Σκάνδαλο στη Γιουροβίζιον; Ναι, υποστηρίζουν οι Ολλανδοί -μια μερίδα έστω του πληθυσμού- καταγγέλλοντας ότι το "Only Teardrops", το τραγούδι που κέρδισε τον 58ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον; είναι κλεμμένο. Συγκεκριμένα, το αντιπαραβάλλουν μ' ένα ολλανδικό, αν και αγγλόφωνο, ποπ τραγούδι των αρχών του 2000 με τίτλο "I Surrender" του συγκροτήματος K-Otic και εντοπίζουν υπερβολικά πολλές ομοιότητες σε σημεία-κλειδιά. 
Το συγκρότημα K-otic δημιουργήθηκε ύστερα από ένα τάλεντ σόου της ολλανδικής τηλεόρασης με τίτλο "Starmaker", το 2001 -κάτι σαν το δικό μας "Popstars", από το οποίο προέκυψαν οι ξεχασμένες Hi-5. Το συγκρότημα διαλύθηκε πολύ γρήγορα, μόλις το 2003, όμως στο ενδιάμεσο είχε καταφέρει να σημειώσει κάποιες επιτυχίες. Μία από αυτές ήταν και το "I Surrender".
Όπως μπορείτε ν' ακούσετε, το νικητήριο τραγούδι της Γιουροβίζιον, το "Only Teardrops" της Έμιλι ντε Φόρεστ, μοιάζει πολύ με το "I Surrender" στην εισαγωγή και στο ρεφρέν. Η διαφορά είναι ότι στην εισαγωγή του ολλανδικού κομματιού ακούγεται μια γκάιντα, όμως ακριβώς στον ίδιο ρυθμό με το φλάουτο του "Only Teardrops". Αντίστοιχα, απίστευτη είναι η ομοιότητα και στα ρεφρέν, όπου ο ρυθμός των δύο τραγουδιών είναι πανομοιότυπος - απλά ακούγονται διαφορετικοί στίχοι. Αντίθετα, τα κουπλέ είναι διαφορετικά. Ακούστε κι εσείς το "I Surrender" και σχηματίστε δική σας άποψη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου