22 Δεκεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Η παρακάτω είδηση που μας έρχεται από την Ιρλανδία αντικατοπτρίζει απόλυτα αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως "θαύμα των Χριστουγέννων". Ένα παιδικό γράμμα προς τον Άι Βασίλη που γράφτηκε πριν από εκατό χρόνια, τα Χριστούγεννα του 1911, βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στην καμινάδα ενός σπιτιού στο Δουβλίνο, στην περιοχή Oaklands Terrace, όπου προφανώς το είχαν αφήσει για να το διαβάσει ο Άγιος κατά τη νυχτερινή, χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του στο σπίτι των παιδιών. Το γράμμα είχε υπογραφή "A ή H Howard", ενώ μέσα σε αυτό μνημονεύονταν τρία παιδιά, η Hannah τότε 10 ετών, ο Fred ηλικίας 7 ετών, και η Lilly ηλικίας 13 ετών. Το γράμμα δεν ήταν καθόλου φειδωλό σε αιτήματα: "Θέλω μια κούκλα μωρό και ένα αδιάβροχο με κουκούλα και ένα ζευγάρι γάντια και ένα ζαχαρωτό με μήλο και έξι ασημένιες πέννες και ένα μεγάλο ζαχαρωτό". Μαζί με τα αιτήματά για τα δώρα, το γράμμα είχε ζωγραφιές, ενώ σημειωνόταν και η ευχή "καλή τύχη".
Για την ακρίβεια, το γράμμα ανακαλύφθηκε το 1992 από τον τωρινό ιδιοκτήτη του σπιτιού, John Byrne, όταν αποφάσισε να εγκαταστήσει κεντρική θέρμανση στο σπίτι του, ωστόσο μόλις φέτος είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times, επειδή συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τότε που γράφτηκε. Ο ίδιος ο κύριος Byrne δεν γνώριζε σε ποιον ανήκε το γράμμα, καθώς είχαν αλλάξει οι ιδιοκτήτες, αποφάσισε όμως να το κρατήσει συγκινημένος από την παιδική αθωότητα με την οποία ήταν πλημμυρισμένο το γράμμα προς τον αγαπημένο άγιο των παιδιών. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική παράδοση, τα σπίτια εκείνης της εποχής είχαν τζάκια φτιαγμένα από τούβλο με ράφια δεξιά κι αριστερά. Αν και είχαν περάσει πολλές δεκαετίας από την ημέρα που γράφτηκε, το γράμμα βρέθηκε σε ένα από τα ράφια της καμινάδας σε πολύ καλή κατάσταση, μόνο λίγο καμένο παρότι το τζάκι άναβε κανονικά όλα αυτά τα χρόνια.
Η δημοσιοποίηση του γράμματος, όπως ήταν φυσικό, έφερε ρίγη χαράς και συγκίνησης στους απογόνους του κοριτσιού που αποδείχτηκε ότι έγραψε το γράμμα. Ο γιος της Hannah (που όμως τη φώναζαν και Annie, εξ ου και η υπογραφή "A ή H Howard"), το όνομα του οποίου είναι Victor Bartlem, διάβασε το δημοσίευμα και συνειδητοποίησε ότι αυτό το γράμμα είχε γραφεί από τη μητέρα του που είχε πεθάνει το 1978. Όπως ήταν αναμενόμενο δε γνώριζε τίποτα για το γράμμα, άλλωστε η μητέρα του θα είχε γράψει πολλά γράμματα στον Άι Βασίλη ως παιδί, ενώ προφανώς αγνοούσε ότι το συγκεκριμένο γράμμα του 1911 δεν είχε φύγει ποτέ από το χώρο του σπιτιού όπου μεγάλωνε.
Από τα δύο άλλα παιδιά που αναφέρονταν στο γράμμα, γνωρίζουμε μόνο ότι η Lilly, η μεγαλύτερη αδελφή της Hanna, πέθανε σε ηλικία 99 ετών το 1996. Τι κρίμα που ο κύριος Byrne δε γνωστοποίηση το γράμμα τότε που το είχε βρει, όταν η Lilly ήταν ακόμα στη ζωή. Θα ήταν ίσως το πιο τρυφερό και αναπάντεχο δώρο για τη γυναίκα αυτή που είχε ζήσει πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου