19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΘΝΕΩΤΑ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΗΓΕΤΗ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΙΛ


Ο ξαφνικός θάνατος του επί δεκαέξι χρόνια Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η ανησυχία για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, αν και κατά την προσωπική μου γνώμη υπερβολική, εδράζεται στην αβεβαιότητα για την προσωπικότητα του διαδόχου του και κατά πόσο αυτός θα ακολουθήσει την ίδια - συχνά ασταθή και επικίνδυνη - πολιτική του προκατόχου του. Βέβαια, σε μια χώρα τόσο μυστικοπαθή για τη Δύση, όπως ήταν η Βόρειος Κορέα, δεν μπορούσε να μην είναι εξίσου μυστηριώδης και ο επί τόσα χρόνια ηγέτης της. Πολλά έχουν γραφεί για αυτόν, άλλα πραγματικά και άλλα μυθολογικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνούσε όσο και στον δυτικό κόσμο. Για να δούμε πέντε γενικές πληροφορίες που σταχυολογήσαμε για την προσωπικότητα του Κιμ Γιονγκ Ιλ μέσα από δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων.


1. Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον ακριβή χρόνο και τον τόπο γέννησής του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σύμφωνα με τα σοβιετικά αρχεία γεννήθηκε το 1941 στο ρωσικό χωριό Βιάτσκογιε, ωστόσο σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του τέως ηγέτη φέρεται γεννημένος σε μυστικό στρατόπεδο στο βουνό Μπακεντού στις 16 Φεβρουαρίου 1942. Σύμφωνα με την ίδια βιογραφία, τη γέννηση του Κιμ Γιονγκ Ιλ την είχε προφητέψει ένα χελιδόνι, ενώ όταν γεννήθηκε τον προϋπάντησαν ένα διπλό ουράνιο τόξο και ένα νέο αστέρι στον ουρανό.

2. Παρότι υποτίθεται ότι σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς η γνώση και η επιστήμη θεωρούνται ύψιστα ιδανικά, η ανάγκη τόνωσης της προσωπολατρίας του Κιμ Γιονγκ Ιλ καλλιέργησαν μια σειρά από μύθους στη συνείδηση του βορειοκορεατικού λαού. Μία από αυτές ήταν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ μπορούσε να ελέγχει τον καιρό ανάλογα με τη διάθεσή του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 99% του πληθυσμού στη χώρα είναι εγγράμματοι, ποσοστό υψηλότερο από πολλές δυτικές χώρες. Τώρα, πώς συμβιβάζονται η μυθολογική προσωπολατρία με τις γραμματικές γνώσεις, αυτό είναι πραγματικό μυστήριο.

3. Ο αποθανών ηγέτης είχε πάθος με τον κινηματογράφο και λέγεται ότι ήταν μεγάλος θαυμαστής της Ελίζαμπεθ Τέηλορ και των ταινιών Ράμπο και Γκοτζίλα. Λέγεται ότι στη συλλογή του είχε πάνω από είκοσι χιλιάδες βιντεοκασέτες. Το 1978 διέταξε την απαγωγή του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Shin Sang-ok μαζί με την ηθοποιό  σύζυγό του, Choi Eun-hee, προκειμένου να δημιουργήσουν κινηματογραφική βιομηχανία στη χώρα. Οι δυο τους κατάφεραν να δραπετεύσουν στη Δύση το 1986.

4. Έχει συνθέσει έξι όπερες, σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από εκατό μέρη σχετικά με την ιστορία της χώρας του, ενώ έγραψε και ένα βιβλίο σχετικά με την τέχνη του κινηματογράφου.

5. Οι φήμες τον ήθελαν να καταναλώνει μόνο προϊόντα που κατασκευάζονταν στη Βόρειο Κορέα, ωστόσο ήταν μεγάλος λάτρης του γαλλικού κρασιού έχοντας συλλογή από δέκα χιλιάδες μπουκάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου