18 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα έχουμε Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Είμαστε ακριβώς μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες προτού να υποδεχθούμε το νέο έτος.

Σήμερα είναι η εθνική γιορτή του Κατάρ, μία από τις μικρότερες αλλά και πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Το 1878 ανέλαβε σεΐχης στην περιοχή ο Jassim bin Mohammed Al Thani, ο οποίος ένωσε τις φυλές και απομάκρυνε το Κατάρ από την επιρροή του γειτονικού Μπαχρέιν, αλλά και την εξάρτηση της χώρας από την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία θέτοντας τις βάσεις για το σύγχρονο κράτος του Κατάρ.

Στο κράτος του Νίγηρα, ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, η σημερινή ημέρα είναι η Ημέρα της Δημοκρατίας. Όπως στα περισσότερα κράτη της Αφρικής, έτσι κι εδώ μία ημέρα του χρόνου εορτάζεται ξεχωριστά, η ημέρα που το κράτος έγινε αυτόνομη δημοκρατία προτού ακόμα κερδίσει την ανεξαρτησία του. Η ημερομηνία αυτή για τον Νίγηρα ήταν η 18η Δεκεμβρίου 1958. Όντας γαλλική αποικία από το 1922, το κράτος απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία του τον Αύγουστο του 1960.

Ο ΟΗΕ έχει ορίσει τη σημερινή ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με σκοπό την αναγνώριση και προώθηση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των οικογενειών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιο Οργανισμού για τη Μετανάστευση, ο αριθμός των μεταναστών στον κόσμο σήμερα υπολογίζεται στα 214 εκατομμύρια, σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα 150 εκατομμύρια το 2000.  Από αυτούς το 49% είναι γυναίκες. Ωστόσο, η αναλογία των μεταναστών σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό του πλανήτη έχει σημειώσει ελαφρά αύξηση την τελευταία δεκαετία. Το 2000 οι μετανάστες αντιστοιχούσαν στο 2.9%, ενώ η αναλογία για το 2010 προσδιοριζόταν στο 3.1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 15.4 εκατομμύρια, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα, ενώ 27.5 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι, δηλαδή άνθρωποι χωρίς πατρίδα. Για περισσότερα στοιχεία στη διεύθυνση: http://www.iom.int/jahia/Jahia/about-migration/facts-and-figures/lang/en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου