7 Μαΐου 2012

ΤΑ ΔΥΟ ΓΕΡΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ


Το καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών στο αμερικάνικο box office κατάφερε το περασμένο σαββατοκύριακο η ταινία "Οι Εκδικητές" (The Avengers) και όχι μόνο αυτό αλλά συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από πέρυσι η ταινία "Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, μέρος 2ο", η τελευταία ταινία της σειράς με ήρωα των νεαρό μάγο που έκλεψε τις καρδιές μικρών, αλλά και μεγάλων, σε όλον τον κόσμο. 
Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις των "Εκδικητών"  εκτιμάται ότι έχουν υπερβεί ελαφρώς τα 200 εκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 169.189.427 δολαρίων της τελευταίας ταινίας του Χάρι Πότερ. Να σημειωθεί ότι "οι Εκδικητές" έκαναν εντυπωσιακό - για τα δεδομένα της εποχής - άνοιγμα και στις ελληνικές αίθουσες, καθώς το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής της ταινίας στη χώρα μας (26 - 28 Απριλίου) με εισπράξεις 868.941 δολαρίων (πηγή: boxofficemojo.com), με αποτέλεσμα η ταινία να έχει ήδη γίνει η ενδέκατη εμπορικότερη ταινία για το 2012 στη χώρα μας μέχρι στιγμής, από το πρώτο κιόλας τριήμερο προβολής της. Ενάμιση μήνα νωρίτερα, εξαιρετικό ήταν το άνοιγμα στο αμερικάνικο box office και για τους "Αγώνες Πείνας" σημειώνοντας το τρίτο - έως τότε - εμπορικότερο άνοιγμα όλων των εποχών, πίσω από το δεύτερο μέρος των "κλήρων του θανάτου" και τον "Σκοτεινό Ιππότη". Επτά εβδομάδες μετά, οι "Αγώνες Πείνας" εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων Αμερικανών, καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του αμερικάνικου box office. Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο σαββατοκύριακο, (4-6 Μαΐου), επτά εβδομάδες μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, βρέθηκε στην τρίτη θέση, ενώ για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες βρισκόταν στο νούμερο ένα.
Φαίνεται τελικά ότι η συνταγή για να καταφέρει μια ταινία να γίνει τεράστια εμπορική επιτυχία, πέρα από τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τους πρωταγωνιστές, περιστρέφεται γύρω και από τη θεματική της, η οποία πρέπει να απευθύνεται πρωτίστως στο νεανικό κοινό και να βασίζεται σε ένα επιτυχημένο βιβλίο ή κόμικ άλμπουμ. Αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον προκύπτει ρίχνοντας μια ματιά στο τοπ10 των ταινιών με το καλύτερο εμπορικό άνοιγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τέσσερις θέσεις καταλαμβάνονται από ταινίες που βασίζονται σε κάποιον ήρωα κόμικ: "Οι Εκδικητές", ένα all star κόμικ ηρώων, είδαμε ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μπάτμαν, όπως αποτυπώθηκε από τον Κρίστιαν Μπέιλ στην ταινία "Σκοτεινός Ιππότης", στην πέμπτη θέση είναι η τρίτη ταινία του Σπάιντερμαν, ενώ η ένατη ταινία με το εμπορικότερο άνοιγμα στην ιστορία του αμερικάνικου box office είναι το "Iron Man 2". Εν τω μεταξύ, οι πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες με το "καλήμερα σας" αποτελούν κινηματογραφικές μεταφορές ήδη πετυχημένων νεανικών βιβλίων: οι δύο τελευταίες ταινίες του Χάρι Πότερ, το πρώτο και το δεύτερο μέρος των "κλήρων του θανάτου" στη δεύτερη και τη δέκατη θέση, οι "Αγώνες Πείνας" στην τέταρτη, όπως και η δεύτερη και η τέταρτη ταινία της σειράς Twilight ("Νέα Σελήνη" και "Χαραυγή") στην έκτη και την έβδομη θέση. Η μοναδική εξαίρεση, που απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα, είναι οι "Πειρατές της Καραϊβικής", καθώς το "Σεντούκι του νεκρού" μπήκε σφήνα στη δεκάδα και αποτελεί την ταινία με την όγδοη καλύτερη εισπρακτική πρεμιέρα στην ιστορία του αμερικάνικου box office μέχρι και σήμερα. Στην περίπτωση των "πειρατών" μάλιστα συνέβη το ακριβώς αντίθετο, καθώς ήταν η τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας που τροφοδότησε τη συγγραφή και έκδοση σειράς βιβλίων γύρω από τις περιπέτειες του Τζακ Σπάροου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου