8 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 8 Μαΐου 2012. Πολλές θα είναι οι ευχές αγάπης που θα ακούσει σήμερα η Μαρία Αλιφέρη, καθώς γιορτάζει τα γενέθλια της, τα οποία συμπίπτουν με την ημέρα που γεννήθηκαν ο Ενρίκε Ιγκλέσιας (το 1975), η Μελίσα Γκίλμπερτ (το 1964), γνωστή και ως η Λόρα από την τηλεοπτική σειρά "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι", ο Έλληνας μπασκετμπολίστας Θοδωρής Παπαλουκάς (το 1977), όπως και πολλοί άλλοι. Χρόνια τους πολλά!
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, ώστε να αναπροσδιορίσει τη συνολικότερη στάση της για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης ειδικότερα, καθώς σήμερα είναι η επέτειος από τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στις 8 Μαΐου 1945, όταν επικυρώθηκε από τους Γερμανούς η συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε μία ημέρα νωρίτερα στην πόλη Ρεμ της Γαλλίας. Σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη η σημερινή ημερομηνία αποτελεί εθνική αργία, ενώ σε άλλα διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης. Η μνήμη όμως δεν μπορεί ούτε πρέπει να εξαντλείται μόνο στις πολεμικές επιχειρήσεις και στην καταδίκη των ολοκληρωτικών και ρατσιστικών αντιλήψεων του ναζισμού, αλλά πρέπει να επεκτείνεται και στο όλο ιστορικό πλαίσιο που εξέθρεψε αυτό το φαινόμενο οδηγώντας στον χειρότερο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα διδάγματα που θα αντληθούν είναι επαρκώς διδακτικά για τη σημερινή κατάσταση και την οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο, όπου η ιστορική μνήμη και τα διδάγματα που αυτή μπορεί να μας προσφέρει έχουν αντικατασταθεί από την αλαζονεία της ξεροκεφαλιάς ορισμένων που θεωρούν ότι "τα ξέρουν όλα" - ή αλλιώς η λογική του μονόδρομου σε αντιδιαστολή με τη λύση του πλουραλισμού.
Στην πολιτεία του Μιζούρι στις ΗΠΑ σήμερα γιορτάζεται ως αργία η επέτειος γέννησης του 33ου αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν (08.05.1884), ο μοναδικός που καταγόταν από την πολιτεία του συγκεκριμένου αμερικανικού νότου.
Σήμερα, τέλος, είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του Ερίκου Ντυνάν, ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, στις 8 Μαΐου 1828.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου