7 Μαΐου 2012

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ


Στην επαρχία του Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία βρίσκεται μια κωμόπολη των 6.600 κατοίκων, το όνομα της οποίας είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για το Σάντουιτς, το μέρος στο οποίο έζησε κατά τον 18 αιώνα (1729-1792) ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το τόσο απλό ομώνυμο σνακ, που έφερε μια μικρή διατροφική επανάσταση. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από την... εφεύρεση του σάντουιτς;
Αν θα έπρεπε να συμπυκνώσουμε σε μια φράση τις συνθήκες δημιουργίας του σάντουιτς, αυτή θα μπορούσε να είναι "για όλα φταίνε τα χαρτιά". Βλέπετε, στον ελεύθερο χρόνο του ο κόμης του Σάντουιτς ήταν φανατικός παίκτης του κρίμπιτζ, ένα παιχνίδι με χαρτιά, στο οποίο ο κόμης ήταν πραγματικά εθισμένος, με αποτέλεσμα να μη θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι για να ετοιμάσει το γεύμα του. Μια μέρα του 1762, λοιπόν, κουρασμένος από το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στο κρίμπιτζ ή το φαγητό κι επειδή εν τέλει άνθρωπος ήταν κι ο κόμης και δεν μπορούσε να ξεγελάει εις αεί το αίσθημα της πείνας ούτε όμως και να διακόπτει το αγαπημένο του χόμπι εξ αιτίας της, σκέφτηκε μία επαναστατική ιδέα. Ζήτησε από τους υπηρέτες του να βάλουν μια φέτα βοδινό κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, ώστε να μπορεί να φάει μεν το κολατσιό του, χωρίς να γεμίσουν λίπη τα δάχτυλά του, κάτι που θα τον υποχρέωνε να διακόψει το παιχνίδι. Οι συμπαίκτες του ενθουσιάστηκαν από την ιδέα και ζήτησαν να τους φέρουν μια από τα ίδια. Έτσι, γεννήθηκε το σάντουιτς, η ονομασία του οποίου οφείλεται καθαρά στην τύχη. Ο πρώτος κόμης του Σάντουιτς, ο Έντουαρντ Μόνταγκου, είχε αποκτήσει τον τίτλο ευγενείας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης από τον βασιλιά Κάρολο Β΄, επειδή ως ναύαρχος βοήθησε στην επιστροφή του εξόριστου βασιλιά το 1660. Η αρχική επιλογή του Μόνταγκου ήταν να γίνει κόμης του Πόρτσμουθ, όμως τον είχε προλάβει άλλος, που είχε κατοχυρώσει ήδη τον τίτλο, με αποτέλεσμα ο ναύαρχος να αναγκαστεί με βαριά καρδιά να δεχτεί να γίνει ο κόμης της μικρής αυτής πόλης της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Ευτυχώς λέμε εμείς, καθώς δε θα ήταν καθόλου μα καθόλου ελκυστική η ιδέα να τρώγαμε ένα... πόρτσμουθ.
Όσοι από εσάς είστε λάτρεις του σάντουιτς προλαβαίνετε να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας για ένα διήμερο στην Αγγλία, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από την επέτειο "γέννησης" του πιο δημοφιλούς παγκοσμίως σνακ, στην κωμόπολη του Σάντουιτς διοργανώνεται εορταστικό φεστιβάλ το προσεχές σαββατοκύριακο, 12-13 Μαΐου, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαγωνισμό για την ετοιμασία του καλύτερου σάντουιτς, συναυλία με μουσική από την εποχή που έζησε ο κόμης του Σάντουιτς (το 18ο αιώνα), όπως και ερασιτεχνική, θεατρική παράσταση που θα αναπαριστά τη γέννηση του αγαπημένου σνακ. Όσοι είστε φανατικοί, έχετε χρόνο αλλά και... χρήμα για ένα γρήγορο ταξιδάκι, απλά σπεύσατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου