29 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ 5 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΙΤΛΣ


Τζον Λένον, Πολ Μακ Κάρντεϊ, Τζορτζ Χάρισον και Ρίνγκο Σταρ: τα τέσσερα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος των Μπιτλς, που σημείωσε θραύση σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία του '60. Η διάλυση του συγκροτήματος το 1970 δε στάθηκε ικανή να διαλυθεί και ο μύθος των Μπιτλς, πολλά τραγούδια των οποίων έχουν μείνει διαχρονικά και έχουν βρει το κοινό τους και στη σημερινή εποχή. Κι επειδή πίσω από τα περισσότερα τραγούδια κρύβεται μια - περισσότερο ή λιγότερο - ιστορία, ας γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω στο χρόνο, να μάθουμε την πραγματική ιστορία πίσω από πέντε από τα πιο γνωστά τραγούδια των Σκαθαριών.

She Loves You
Αν και το συγκρότημα ήταν ήδη διάσημο, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν που τους εκτόξευσε σε δυσθεώρατα ύψη δημοτικότητας και λατρείας. Γράφτηκε από τον Τζον Λένον και τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ στις 26 Ιουνίου 1963, στο Νιουκάστλ, όπου το συγκρότημα βρισκόταν για μια συναυλία στα πλαίσια περιοδείας τους. Εκείνη την ημέρα έτυχε να έχουν ρεπό και ο Τζον με τον Πολ κάθονταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου παίζοντας κιθάρα. Αρχικά, οι στίχοι του τραγουδιού ήταν γραμμένοι σε πρώτο πρόσωπο ("me"), μέχρι που ο Πολ σκέφτηκε να γράψουν ένα τραγούδι που να αναφέρεται στον έρωτα δύο άλλων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τις λέξεις "αυτή ("she") και "εσύ" ("you").
Όταν ο πατέρας του Πολ Μακ Κάρντεϊ άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι, πρότεινε να αλλάξουν το περίφημο "yeah" που ακούγεται στο ρεφρέν ("She loves you yeah yeah yeah") και να το κάνουν "yes", που ήταν και σωστά αγγλικά. Ευτυχώς, το συγκρότημα δεν άκουσε την πατρική συμβουλή και το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία δημιουργώντας εν Ελλάδι το κίνημα των "γιεγιέδων".



A Hard Day's Night
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1964. Αφορμή αποτέλεσε η πρώτη κινηματογραφική ταινία των Σκαθαριών, τα γυρίσματα της οποίας βρίσκονταν εν εξελίξει, δεν είχε όμως ακόμα τίτλο. Αν και ποικίλλουν οι πληροφορίες για το ποιος ή για το πού προτάθηκε, γεγονός είναι ότι νονός της αντιφατικής φράσης "A Hard Day's Night" ("Η νύχτα μιας σκληρής μέρας") ήταν ο Ρίνγκο Σταρ, ο οποίος συνήθιζε να επινοεί νέες λέξεις ή φράσεις - για "ρινγκοϊσμούς" έκανε λόγο ο Τζον Λένον σε συνέντευξη του στο περιοδικό Playboy το 1980.
Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ρίνγκο σε συνέντευξη που είχε δώσει το 1964, όλα έγιναν μια μέρα, όπου τα μέλη του συγκροτήματος χρειάστηκε να δουλέψουν πολλές ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σε κάποια στιγμή, ο Ρίνγκο λέει: "Ήταν μια κουραστική μέρα..", οπότε κοιτάζει γύρω του και αντιλαμβάνεται ότι έχει ήδη νυχτώσει, οπότε συμπληρώνει "..νύχτα!".
Στην πραγματικότητα, τα πνευματικά δικαιώματα της φράσης ανήκουν και στον Τζον Λένον, ο οποίος την είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά σ' ένα διήγημα που είχε γράψει, τίτλος του οποίου ήταν "Sad Michael" και περιλαμβάνεται στο βιβλίο "In His Own Write", το οποίο όμως είχε κυκλοφορήσει πολύ πριν ηχογραφηθεί το τραγούδι ή ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας. 
Σε κάθε περίπτωση, ο Λένον ήταν εκείνος που ανέλαβε κατ' αρχήν να γράψει τους στίχους του τραγουδιού, που θα αποτελούσε το μουσικό θέμα της ταινίας των Σκαθαριών, λίγες μόνο ώρες αφότου αποφάσισαν να γράψουν ένα τραγούδι με αυτόν τον τίτλο. Το ένα βράδυ ελήφθη η απόφαση, και το άλλο πρωί οι στίχοι ήταν ήδη έτοιμοι. Όπως αποκάλυψε ο Λένον σε συνέντευξη του στο Playboy το 1980, η βιασύνη του οφειλόταν και στον υφέρποντα ανταγωνισμό ανάμεσα στον ίδιο και τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ, για το ποιος θα γράψει τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Πάντως, το τραγούδι ολοκληρώθηκε και περιβλήθηκε με τη γνωστή μελωδία, χάρη στη συνεργασία των δύο.



All You Need Is Love
Το τραγούδι αυτό γράφτηκε κατά παραγγελία το 1967, όταν ζητήθηκε από το συγκρότημα να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι με παγκόσμιο μήνυμα, που να μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Για ακόμη μια φορά λειτούργησε ο ανταγωνισμός του Τζον Λένον με τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ, καθώς και οι δύο έγραψαν από μία εκδοχή ενός τραγουδιού που θα πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις, όμως τελικά επελέγη το τραγούδι που είχε γράψει ο Λένον.
Το τραγούδι αποτέλεσε σήμα κατατεθέν των αντιπολεμικών διαδηλώσεων της εποχής και έγινε σλόγκαν. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο Λένον σε συνέντευξη  του το 1971, μετά τη διάλυση των Beatles και με αφορμή ένα άλλο τραγούδι του, "το "All You Need Is Love" ήταν προπαγανδιστικό τραγούδι. Είμαι ένας επαναστάτης καλλιτέχνης. Η τέχνη μου είναι αφιερωμένη στην αλλαγή", ενώ σε άλλη του συνέντευξη είχε παραδεχθεί ότι "Μου αρέσουν τα σλόγκαν. Μου αρέσει η διαφήμιση".


Ob-La-Di, Ob-La-Da
Το τραγούδι έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο τραγούδι "λευκής ρέγκε". Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1968. Ο τίτλος του τραγουδιού δεν είναι απλά ακατάληπτες συλλαβές, αλλά πρόκειται για μια φράση που ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ είχε ακούσει από έναν Νιγηριανό παίκτη κόνγκα, τον Τζίμι Σκοτ, με τον οποίο γνωρίστηκαν σ' ένα κλαμπ στο Σόχο του Λονδίνου. Ο Σκοτ καταγόταν από τη φυλή των Yoruba και σύμφωνα με τα λεγόμενα του η συγκεκριμένη φράση σημαίνει στη γλώσσα των Yoruba "Η ζωή συνεχίζεται". Το νόημα της φράσης αποδόθηκε, άλλωστε, στο ρεφρέν του τραγουδιού και στο αγγλικά: "Ob-La-Di, Ob-La-Da life goes on there/ Lala how the life goes on".
Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο  "A Hard Day's Write: The Stories Behind Every Beatles Song" του Steve Turner, η φράση αυτή ήταν το μότο του Σκοτ, ο οποίος την έλεγε κάθε μέρα. Όταν ο Μακ Κάρτνεϊ τη χρησιμοποίησε ως βάση για να γράψει το τραγούδι για τους Μπιτλς, ο Σκοτ παρεξηγήθηκε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πολ Μακ Κάρτνεϊ σε συνέντευξη του στο Playboy το 1984, ο Σκοτ ήθελε μερίδιο από τα πνευματικά δικαιώματα, για να του απαντήσει ο Πολ: "Έλα τώρα, Τζίμι. Είναι απλά μια έκφραση. Εάν είχες γράψει το τραγούδι, θα έπαιρνες μερίδιο".


Let It Be
Το τραγούδι κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1970, όμως γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1969 και είναι το τελευταίο τραγούδι του συγκροτήματος. Η έμπνευση ανήκε στον Πολ Μακ Κάρτνεϊ ύστερα από ένα όνειρο που είδε, στο οποίο είχε εμφανιστεί η μητέρα του. Αν και πολλοί ερμήνευαν το στίχο "When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me" ως αναφορά στην Παναγία, ο Μακ Κάρτνεϊ ξεκαθάρισε ότι αναφερόταν στη μητέρα του, που λεγόταν Μαίρη και η οποία πέθανε, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 14 ετών.
Σύμφωνα με το βιβλίο "A Hard Day's Write: The Stories Behind Every Beatles Song" του Steve Turner, ο Μακ Κάρτνεϊ αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο την πίεση από τα συμπτώματα διάλυσης, που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους μεταξύ των μελών των Μπιτλς (η σχέση του Λένον με τη Γιόκο Όνο, η προσωρινή αποχώρηση του Τζορτζ Χάρισον, ο θάνατος του μάνατζερ τους Μπράιαν Επστάιν τον Αύγουστο του 1967) και ότι γράφοντας το τραγούδι αυτό ξόρκισε κατά κάποιον τρόπο τα φαντάσματα που τον στοίχειωναν. Η δε εμφάνιση της μητέρας του στο όνειρο του ήταν αυτή που του έδωσε δύναμη: "Στη πιο σκοτεινή μου στιγμή, η μητέρα Μαίρη είχε έρθει σε μένα", φέρεται να έχει δηλώσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.




Πηγές:
www.songfacts.com
"A Hard Day's Write: The Stories Behind Every Beatles Song", Steve Turner


Διαβάστε επίσης:
9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το πρώτο άλμπουμ των Μπιτλς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου