31 Αυγούστου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟ


Το 2000 η Τάνια Άνγκους από το Λας Βέγκας ήταν 21 ετών, το ύψος της έφτανε τα 172.7 εκατοστά, ενώ ζύγιζε 61 κιλά περίπου. Και μπορεί η διατήρηση του βάρους να είναι θέμα διατροφής και τρόπου ζωής, ωστόσο η Τάνια είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι - όπως είναι και το συνήθως συμβαίνον - με αυτό το ύψος θα πορευόταν για την υπόλοιπη ζωή της. 
Ωστόσο, την περίοδο εκείνη η Τάνια άρχισε να διαπιστώνει ότι τα χέρια της συνέχιζαν να μεγαλώνουν, τα πόδια της δε χωρούσαν στα παπούτσια που έως τότε φορούσε κανονικά, ενώ άρχισαν να μην της κάνουν ούτε τα ρούχα. Μέσα στον επόμενο χρόνο, η νεαρή κοπέλα ψήλωσε κατά 3 ίντσες (ή 7.6 εκατοστά), ενώ παράλληλα είχε μακρύνει και το πρόσωπο της. 
Το αγόρι της Τάνια την παράτησε, όταν οι γονείς του άρχισαν να αναρωτιούνται, αν η κοπέλα ήταν στην πραγματικότητα αγόρι και σαν να μην έφτανε αυτό η Τάνια Άνγκους απολύθηκε από τη δουλειά της στο Μίσιγκαν, επειδή το αφεντικό της έβλεπε επιφυλακτικά αυτή την αναπτυξιακή παραδοξότητα της υπαλλήλου του. Επιστρέφοντας στην πατρίδα της στο Λας Βέγκας, η αδερφή της Τάνια πήγε στο αεροδρόμιο να την παραλάβει, όμως δεν μπορούσε να την αναγνωρίσει. Η αδερφή της είχε γίνει... γίγαντας.
Ένας οικογενειακός φίλος, που το επάγγελμα του ήταν παιδίατρος, διέγνωσε ακρομεγαλία, μια επίκτητη ενδοκρινική πάθηση που παρατηρείται στους ενήλικες και είναι γνωστή ως γιγαντισμός. Ένας καλοήθης - συνήθως - όγκος στο πρόσθιο λοβό της υπόφυσης προκαλεί υπερέκκριση της αυξητικής (σωματοτρόπου) ορμόνης, η οποία προοδευτικά παραμορφώνει το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, επιφέρει κύφωση της ράχης, ακόμη και υπερτροφία των ενδοκοιλιακών οργάνων. 
Εκτιμάται ότι από ακρομεγαλία πάσχουν οι 6 στους 100.000 ανθρώπους, αν και συχνά η ασθένεια δε διαγιγνώσκεται από τους γιατρούς. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ασθενής δεν ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή η ακρομεγαλία μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως στα νεφρά, το συκώτι, το θυρεοειδή αδένα, τη σπλήνα, το πάγκρεας, και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Η ασθένεια δεν είναι κληρονομική.
Η πλάτη της άρχισε να καταρρέει λόγω της υπερανάπτυξης, καθώς τα οστά - γενικότερα στον οργανισμό της - γίνονται πιο αδύναμα και σπάνε. Πλέον, τα γόνατα δεν αντέχουν το βάρος της, με αποτέλεσμα να κάθεται σε αναπηρική καρέκλα. Όπως και όλοι όσοι πάσχουν από γιγαντισμό, η Τάνια υποφέρει από πονοκεφάλους, κούραση και άπνοια κατά τον ύπνο, ενώ κοιμάται κάθε βράδυ με μάσκα οξυγόνου.
Η μόνη στάση στην οποία μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να αισθάνεται πόνο είναι ανάσκελα, όμως κατ' αυτόν τον τρόπο ασκείται υπερβολική πίεση στα εσωτερικά όργανα της. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι όταν πηγαίνει σε μια πισίνα της περιοχής όπου μένει, όπου επιπλέει χωρίς να αισθάνεται πόνο, μια εμπειρία που η ίδια τη χαρακτηρίζει "απελευθερωτική".
Στην περίπτωση της Τάνια, ο όγκος είχε αρχίσει να αναπτύσσεται κατά την εφηβεία της, σύμφωνα δε με τη διάγνωση των γιατρών η περίπτωση της κοπέλας από το Λας Βέγκας ήταν μια από τις χειρότερες παγκοσμίως - ακριβώς επειδή έμεινε χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά το παρελθόν είχε υποβληθεί τρεις φορές σε χειρουργική επέμβαση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα, σε μία από αυτές, διάρκειας 13 ωρών, παραλίγο να χάσει τη ζωή της, ενώ μια άλλη επέμβαση της προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο, εξ αιτίας του οποίου υπέστη βλάβη η ακοή της.
Σήμερα, η 33χρονη πλέον Τάνια έχει ύψος 213,4 εκατοστά, ενώ ζυγίζει 181.4 κιλά. Ωστόσο, το σημαντικό στην περίπτωση της είναι ότι τον τελευταίο χρόνο σταμάτησε - επιτέλους - να μεγαλώνει χάρη σε ειδική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί και έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι που δίνει ελπίδα στην 33χρονη κοπέλα και στην οικογένεια της, καθώς γνωρίζουν ότι αν δεν αφαιρεθεί ο όγκος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό παρά τις 3 επεμβάσεις, κι αν δεν ελεγχθούν τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, θα σημάνει η θανατική καταδίκη για την Τάνια Άνγκους.

UPDATE (16.01.2013):
Στις 14 Ιανουαρίου 2013, η Τάνια έφυγε από την ζωή από ισχαιμικό επεισόδιο, παρεπόμενο ενός απλού κρυολογήματος. Η γιαγιά της Τάνια γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου της εγγονής της στην επίσημη ιστοσελίδα της, που είναι αφιερωμένη τόσο στην προσωπική της ιστορία, όσο και στην ακρομεγαλία ως ασθένεια. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να την επισκεφτείτε στη διεύθυνση www.tanyaangus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου