30 Αυγούστου 2012

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ


Μέχρι σήμερα, η σοκολάτα θεωρείτο ο γλυκός πειρασμός, τα οφέλη του οποίου για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι αντιστρόφως ανάλογα της απόλαυσης που αφήνει στο στόμα. Πρόκειται περί μύθου υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (29 Αυγούστου) στο ιατρικό περιοδικό Neurology.
Στην έρευνα συμμετείχαν 37.103 άνδρες ηλικίας μεταξύ 49 και 75 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν κατ' αρχήν για τις διατροφικές τους συνήθειες και για το πόσο συχνά έτρωγαν σοκολάτα, ενώ στη συνέχεια οι ερευνητές ανέτρεξαν στο ιατρικό τους ιστορικό σε βάθος δεκαετίας. Οι 1.995 από τους άνδρες αυτούς είχαν υποστεί κατά το παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι κατανάλωναν 60 γραμμάρια σοκολάτας την εβδομάδα, εμφάνιζαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, ενώ για κάθε αύξηση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης σοκολάτας κατά ένα τέταρτο του φλιτζανιού, ο κίνδυνος μειωνόταν περαιτέρω κατά 14%. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα συμπεράσματα ήταν ίδια τόσο για τη σοκολάτα γάλακτος όσο και για τη μαύρη σοκολάτα. 
Σύμφωνα με τη Susanna C. Larsson, συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό, πρόκειται για "την πρώτη έρευνα αυτού του είδους που διαπιστώνει ότι η σοκολάτα ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη για τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες". Το μυστικό ενδεχομένως να κρύβεται στα φλαβονοειδή, που περιέχονται στις σοκολάτες. 
"Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις εξ αιτίας των αντιοξειδωτικών, αντιπηκτικών και αντιφλεγμονογών ιδιοτήτων τους. Είναι επίσης πιθανό ότι τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα ενδεχομένως να μειώνουν τη συγκέντρωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση", εκτιμά η δόκτορ Larsson. 
Αν και η έρευνα αφορά μόνο άνδρες, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο δημοσιεύτηκε αντίστοιχη έρευνα επί 33.000 γυναικών, η οποία κατέληξε σε παρεμφερή συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, είχε διαπιστωθεί ότι το 1/5 των γυναικών που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας, εμφάνιζε και τα λιγότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που επισημαίνουν τα φυσιολογικά επίπεδα στην κατανάλωση σοκολάτας μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα των Σουηδών επιστημόνων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι σε εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί κάποιος και να υποκαταστήσει άλλες τροφές με τη σοκολάτα. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, πρέπει να τηρείται ένα μέτρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου