26 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012.
Σαν σήμερα, το 1910, γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, η πιο εμβληματική προσωπικότητα του σύγχρονου ιεραποστολικού έργου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Γεννήθηκε στα Σκόπια, ενώ η ίδια ήταν αλβανικής καταγωγής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Agnesë Gonxhe Bojaxhiu. Το κύριο βάρος του ιεραποστολικού της έργου, για το οποίο τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1979, το αφιέρωσε στην Ινδία και ειδικότερα στην Καλκούτα, όπου και πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών.
Στη Ναμίμπια γιορτάζεται η Ημέρα των Ηρώων, καθώς σήμερα είναι η επέτειος από την έναρξη του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας, στις 26 Αυγούστου 1966. Η περιοχή, πρώην γερμανική αποικία, είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Νοτίου Αφρικής ήδη από το 1915 κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ το νομικό καθεστώς της ήταν ασαφές επί δεκαετίες. Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία κράτησε περισσότερα από 23 χρόνια, μέχρι τις 21 Μαρτίου 1990, όταν η Ναμίμπια έγινε και επίσημα ανεξάρτητο κράτος.
Στην Παπούα-Νέα Γουινέα γιορτάζεται η Ημέρα της Μετανοίας, μια εθνική αργία που καθιερώθηκε για πρώτη φορά μόλις πέρυσι. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στις εκκλησίες της χώρας και ζητούν συγχώρεση από το Θεό "για κάθε κακό που συμβαίνει στη χώρα". Καλώς ήλθατε πίσω στο Μεσαίωνα, όπου το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" είχε αντικατασταθεί από το "ελέω Θεού" δόγμα. Ποιο λαό όμως να πρωτοσυγχωρέσει και ο Ύψιστος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου