6 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012.
Σαν σήμερα το 1911 γεννήθηκαν δύο αγαπημένοι ηθοποιοί της κλασικής εποχής του Χόλιγουντ, ο Ρόμπερτ Μίτσαμ και η Λούσι Μπολ, ενώ στις 6 Αυγούστου 1881 γεννήθηκε ο Αλξάντερ Φλέμινγκ, ο άνθρωπος που στις 28 Σεπτεμβρίου 1928 ανακάλυψε την πενικιλλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό στον κόσμο, κερδίζοντας βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945 μαζί με τον Χάουαρντ Φλόρεϊ και τον Ερνστ Τσέιν.
Η Τζαμάικα χθες γιόρτασε το θρίαμβο του Γιουσέιν Μπολτ στον τελικό των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και σήμερα γιορτάζει την επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας στις 6 Αυγούστου 1962, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε βρετανική αποικία.
Η Βολιβία γιορτάζει επίσης σήμερα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της, 6 Αυγούστου 1825, ύστερα από 16 χρόνια πολέμου των κατοίκων της εναντίον των Ισπανών κονκισταδόρες. Μέχρι τότε η περιοχή ονομαζόταν Άνω Περού, όμως μετονομάστηκε σε Βολιβία προς τιμήν του απελευθερωτή της Σιμόν Μπολίβαρ. 
Στη Χιροσίμα πραγματοποιείται τελετή υπέρ της ειρήνης στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της ευρύτερης περιοχής εξ αιτίας της ατομικής βόμβας που έριξαν οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις την 6η Αυγούστου 1945 σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν την ιαπωνική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση, αδιαφορώντας όμως για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από το απονενοημένο αυτό εγχείρημα τους. 
Σε πολλά κράτη της Καραϊβικής, πρώην Βρετανικές Δυτικές Ινδίες, η πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου γιορτάζεται ως η Ημέρα της Χειραφέτησης τιμώντας την επέτειο από την κατάργηση της δουλείας στην τότε βρετανική αυτοκρατορία στις 1 Αυγούστου 1834. Τα κράτη αυτά είναι η Γρενάδα, η Ντομίνικα, οι Μπαχάμες, τα νησιά Μπαρμπάντος, η Αγκουίλα, η Γουιάνα (η μοναδική βρετανική αποικία στη Λατινική Αμερική) κλπ.
Σε ορισμένες χώρες η πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου αποτελεί καθιερωμένη αργία, χωρίς να συνδέεται με κάποια ιστορική επέτειο ή θρησκευτική εορτή, όπως για παράδειγμα στη Σκοτία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου