10 Αυγούστου 2012

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΥ 2012, Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!


Η περιπέτεια μιας γυναίκας που στάλθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης, επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά των επίσημων αρχών συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την Κίνα, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο πίσω βρίσκεται η ασιατική αυτή χώρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά τα άλματα που έχει επιτύχει η κινεζική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Το 2006, ένα 11χρονο κορίτσι από την πόλη Yongzhou της επαρχίας Hunan στην Κίνα, έπεσε θύμα βιασμού από τα μέλη μιας συμμορίας, τα οποία στη συνέχεια ανάγκασαν το κορίτσι να εκδίδεται για τρεις ολόκληρους μήνες. Η μητέρα της, η οποία σε δημοσίευμα της εφημερίδας China Times αναφέρεται με το ψευδώνυμο Tang Hui έκανε το παν για να σώσει την κόρη της. Όταν όμως τα κατάφερε και απομάκρυνε το 11χρονο κορίτσι από τα μονοπάτια της πορνείας, βρέθηκε μπροστά στην αδιαφορία των τοπικών αστυνομικών αρχών.
Η Tang Hui κατήγγειλε το περιστατικό, όμως η αστυνομία της Yongzhou αδιαφορούσε για δύο μήνες, μέχρι που η απελπισμένη μητέρα απείλησε να αυτοκτονήσει. Αν και τελικά η υπόθεση ακολούθησε τη νόμιμη οδό και μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από 5 χρόνια, βγήκε η τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία δύο από τα κατηγορούμενα μέλη της συμμορίας καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι υπόλοιποι πέντε σε ισόβια κάθειρξη, η Tang Hui συνέχισε να ζητάει επίμονα τη δίωξη των αστυνομικών αρχών που επέδειξαν ολιγωρία. 
Σε μια νομικά πολιτισμένη κοινωνία, θα διεξαγόταν τουλάχιστον έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθεί το περιεχόμενο των κατηγοριών εναντίον των αστυνομικών υπαλλήλων. Ωστόσο, στην Κίνα του 2012, αυτός που τελικά διώκεται είναι ο καταγγέλων - εν προκειμένω η μητέρα που έδωσε σκληρό αγώνα για τη σωτηρία της κόρης της και την τιμωρία των βιαστών και προαγωγών της. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, η Tang Hui εισήχθη σε ειδικό γυναικείο στρατόπεδο εργασίας της επαρχίας Hunan, όπου καλείται να παραμείνει τους επόμενους 18 μήνες, επειδή οι διαμαρτυρίες της κατά των τοπικών αρχών "διατάραξαν σοβαρά τόσο τη θεσμική όσο και την κοινωνική τάξη με οξείες και αρνητικές κοινωνικές συνέπειες". 
Μόλις η υπόθεση έγινε γνωστή, τόσο διανοούμενοι όσο και απλοί πολίτες εξέφρασαν δημόσια τον προβληματισμό τους για την παράδοξη απόφαση του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Yongzhou ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Hui. Σύμφωνα με τον Fan Zhongxin, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Hangzhou, η μάνα αυτή δεν προέβη σε τίποτε περισσότερο από την "άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της". Αντιθέτως, η διαδικασία διά της οποίας ελήφθη η απόφαση να σταλεί η γυναίκα για... επανεκπαίδευση σε στρατόπεδο εργασίας έπασχε από νομικής πλευράς, καθώς δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη τυπική διαδικασία, ενώ η κατηγορούμενη δεν είχε πρόσβαση σε νομική βοήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου