11 Αυγούστου 2012

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΑΘΗΚΑΝ!


Οι διάττοντες αστέρες είναι ένα είδος που ευδοκιμεί στη μουσική βιομηχανία - όχι απαραίτητα επειδή  ο καλλιτέχνης "δεν τα λέει". Στις πλείστες των περιπτώσεων, οι μουσικοί διάττοντες αστέρες αντέχουν καμιά τριετία στο μουσικό προσκήνιο, βγάζουν κάνα δυο άλμπουμ με σχετική επιτυχία, από τα οποία ξεχωρίζουν 2-3 τραγούδια, και μετά σταδιακά χάνονται, μέχρι που φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε "μα που χάθηκε ο τάδε ή η δείνα". Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις τραγουδιστών, από του οποίους θυμόμαστε μόνο.. ένα τραγούδι τους - είτε γιατί στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη δισκογραφία περιοριζόμενοι μόνο σε live εμφανίσεις είτε γιατί αποσύρθηκαν εντελώς. Αυτή την τελευταία κατηγορία καλλιτεχνών φιλοδοξεί να θυμηθεί η παρούσα ανάρτηση μ' ένα μίνι αφιέρωμα.

Την τηλεοπτική σαιζόν 2000-2001 ο ΑΝΤ1 προέβαλλε τη δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη "Κλέφτης Έρωτας" με πρωταγωνιστές το Σταύρο Ζαλμά και τη Βίκυ Βολιώτη. Αν και η σειρά δεν είχε την ίδια επιτυχημένη πορεία με τις υπόλοιπες σειρές του σκηνοθέτη, ωστόσο ξεχώρισε αμέσως το τραγούδι των τίτλων σε στίχους Ελένης Γιανατσούλια και σε μουσική του Μανώλη Μανουσάκη, γιου του σκηνοθέτη. Το τραγούδι, που λεγόταν "Έρωτας κλέφτης", όπως και ο τίτλος του σίριαλ, το ερμήνευε ο Κώστας Δόξας. Δισκογραφικά ο Δόξας δεν έκανε κάποια άλλη επιτυχία μέχρι σήμερα, ωστόσο συμμετέχει σε διάφορα σχήματα σε νυχτερινά κέντρα, ενώ συμμετείχε ως κριτής στο τηλεπαιχνίδι "Θα πεις κι ένα τραγούδι" που προβλήθηκε το 2007 από την τηλεόραση του Alpha με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο.




Το 2001, ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η μπαλάντα "Τυφώνες" του 20χρονου Νικόλα. Ο στίχος ήταν αρκετά ερωτικός, όμως η φωνή του τραγουδιστή... χμμ ... ας το αφήσουμε καλύτερα! Πάντως θυμάμαι ότι ο τραγουδιστής είχε μαλλιά πιασμένα σε κοτσίδα κι όταν εμφανίστηκε στον Πρωινό Καφέ, η Μενεγάκη τον είχε ρωτήσει αν θα έκοβε ποτέ τα μαλλιά του, εφόσον αυτό θα βοηθούσε την καριέρα του κι εκείνος απάντησε πως όχι. Δεν ξέρω αν οι τρίχες ευθύνονται που χάθηκαν τα ίχνη του νεαρού τραγουδιστή, πάντως το "Τυφώνες" σίγουρα το θυμούνται όσοι ήταν αρκετά μεγάλοι πριν μια δεκαετία και άκουγαν ελληνικά τραγούδια. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Νικόλας" - οι πρωτοεμφανιζόμενοι τραγουδιστές εκείνη την εποχή συνήθιζαν να χαρίζουν στο πρώτο τους άλμπουμ το όνομα τους για να γίνουν πιο γνωστοί. Από το ίδιο άλμπουμ γνωστό έγινε και το τραγούδι "Λάθος". Αν και στο άλμπουμ συμμετείχε με στίχους και η γνωστή στιχουργός Εύη Δρούτσα, τα δύο αυτά τραγούδια που έγιναν και επιτυχίες γράφτηκαν από τον Σάκη Κανταρτζόπουλο.



Την ίδια χρονιά ακουγόταν πολύ στα ραδιόφωνα και το τραγούδι "Βρέχει μοναξιά" της Σοφίας Βήκα, μια τραγουδίστρια που ήταν ήδη γνωστή στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω αν εξακολουθεί να τραγουδάει στην πόλη του Θερμαϊκού - δεν έχω ιδέα από τη μουσική σκηνή της συμπρωτεύουσας - πάντως το τραγούδι ξεχώρισε κυρίως χάρη στο στίχο του. Περιλαμβάνεται στο ομότιτλο άλμπουμ "Βρέχει μοναξιά") από το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία κι ένα ντουέτο της Σοφίας Βήκα με τον Πάνο Κιάμο με τίτλο "Έρωτας" - από τα πρώτα τραγούδια που έκαναν γνωστό ευρύτερα τον Κιάμο. Στο "Βρέχει μοναξιά" τους στίχους έγραψε ο Αργύρης Αράπης και τη μουσική ο Τάσος Παναγή, ενώ στο "Έρωτας" η μουσική ανήκει στον Βασίλη Γαβριηλίδη και οι στίχοι στον Αργύρη Αράπη.



Ο Κώστας Καραγέλης είναι ακόμα ένας τραγουδιστής που ήταν πολύ αγαπητός στη Θεσσαλονίκη και έγινε ευρύτερα γνωστός την ίδια περίοδο, το 2002, με το τραγούδι "Αυτήν την ώρα", το οποίο τραγουδούσε μαζί με το μοντέλο Αλέκα Καμηλά. Η μπαλάντα ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα, παρά την ιδιαιτερότητα των στίχων της, οι μισοί εκ των οποίων ήταν στα... ιταλικά! Τους στίχους έγραψε ο Αργύρης Αράπης.


Στη συγκεκριμένη λίστα, μια θέση έχει και η Γιάννα Τερζή, η οποία το 2006 έγινε γνωστή κυρίως μέσα από το τραγούδι "Πού και πού" σε στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια και σε μουσική του Μάριου Ψιμώπουλου. Πάντως, η κόρη του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Πασχάλη Τερζή, εγκατέλειψε με δική της πρωτοβουλία τα μουσικά πράγματα της χώρας μας, για να κυνηγήσει το όνειρο της στις ΗΠΑ.




Το "Νόμιζα" είναι ένα τραγούδι που είχα ακούσει σε μικρή ηλικία και το θυμόμουν ακόμη. Το 2002 διασκευάστηκε από το Χάρη Βαρθακούρη, γνωρίζοντας επίσης μεγάλη επιτυχία, όμως δε γνώριζα τον τραγουδιστή με μια χαρακτηριστική χροιά φωνής, που το πρωτοερμήνευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - για την ακρίβεια, το 1992. Ο λόγος είναι απλός: παρά τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού, που μάλιστα ακούγεται ακόμα στα ραδιόφωνα και συχνά στην πρώτη του εκτέλεση, ο τραγουδιστής σύντομα πέρασε στο παρασκήνιο της μουσικής βιομηχανίας ως μουσικός παραγωγός και συνθέτης. Ο λόγος γίνεται για τον Ανδρέα Τσουκαλά, ο οποίος μάλιστα έγραψε τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική του "Νόμιζα".



Μιας και γυρίσαμε 20 χρόνια πίσω, ένα τραγούδι που ακουγόταν αρκετά στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν το "Τερατάκι". Το τραγουδούσαν δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Αδάμ και η Μαρία.  Αν και το τραγούδι θεωρείται "παιδικό", έχω την εντύπωση ότι δε γράφτηκε για παιδικά πάρτι, απλά είχε απήχηση στο συγκεκριμένο τάργκετ γκρουπ. Ομολογώ ότι δεν ξέρω πόσο πετυχημένο ήταν στην Αθήνα το συγκεκριμένο τραγούδι, θυμάμαι όμως να είμαι μαθητής του Δημοτικού και να το ακούω στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή να βλέπω το βίντεο κλιπ του σε κάποιον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της μακεδονικής πόλης, όπου μεγάλωσα.

Μιας και είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του '90, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον ηθοποιό και τραγουδιστή Δήμο Μυλωνά, ο οποίος ήταν και συμπαρουσιαστή της πρωινής εκπομπής της ΕΤ1 "Μια καλημέρα είναι αυτή" δίπλα στη Ρούλα Κορομηλά. Γύρω στο 1993, το χιουμοριστικό τραγούδι του "Είχα πάει λαϊκή" γνώρισε ευρεία δημοσιότητα. Ο Μυλωνάς έκανε και άλλες απόπειρες στο τραγούδι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, μέχρι που επέστρεψε στην ηθοποιία.





Αφού κάνουμε αναδρομή στο μακρινό παρελθόν, ας γυρίσουμε ακόμα λίγες δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα στα 70s. Στην αρχή της δεκαετίας, το 1970, έγινε τεράστια επιτυχία το κλασσικό πλέον τραγούδι "Σε περιμένω τ' άλλο καλοκαίρι". Η τραγουδίστρια με τη χαρακτηριστική ξενική προφορά ήταν η Έλενα, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Έλενα Ευσταθίου και ήταν γεννημένη στην Αίγυπτο. Δεν ξέρω αν την εποχή εκείνη η συγκεκριμένη τραγουδίστρια είχε κι άλλες ραδιοφωνικές επιτυχίες, πάντως αυτό είναι το μοναδικό τραγούδι, χάρη στο οποίο τη θυμόμαστε μέχρι σήμερα.


Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα τραγουδιστή της μιας επιτυχίας είναι ίσως η Θέλξη. Το 2006-'07, πέρα από τα θέλγητρα της Θεσσαλονικιάς τραγουδίστριας, επιτυχία σημείωσε το ξεσηκωτικό "Έχεις τα μάτια που λατρεύω" σε στίχους Δήμου Μυλωνά και σε μουσική του Ευρυπίδη Νικολαΐδη. Η Θέλξη συνεχίζει, βέβαια, να εμφανίζεται σε νυχτερινά μαγαζιά, ωστόσο, ακόμη περιμένουμε το επόμενο τραγούδι-επιτυχία της τραγουδίστριας.
Η λίστα αυτή χωράει, φυσικά, πολλά ονόματα ακόμα, με πρώτους και καλύτερους υποψήφιους τους συμμετέχοντες στα τραγουδιστικά τάλεντ σόου που παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες την τελευταία δεκαετία. Ίσως ακολουθήσει και δεύτερη λίστα...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου