9 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012.
Κόσμος και κοσμάκης γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια του, από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1939 μέχρι την αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιό Σμαράγδα Καρύδη, η οποία σήμερα κλείνει τα 43. Επίσης, τα γενέθλια τους γιορτάζουν και η Μέλανι Γκρίφιθ ("Εργαζόμενο κορίτσι"), 55 ετών, η Γκίλιαν Άντερσον (η πράκτορας Σκάλι της τηλεοπτικής σειράς X-files), 44 ετών, όπως και η Γαλλίδα ηθοποιός Όντρεϊ Τουτού ("Αμελί"), για την οποία διχάζονται οι απόψεις ως προς το αν γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1976 ή του 1978. Τέλος, από τον αθλητικό χώρο, γενέθλια έχει σήμερα ο ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη Βασίλης Κουτσιανικούλης, 24 ετών, και ο Αμερικανός δρομέας Τάισον Γκέι, τέταρτος ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα στους Αγώνες του Λονδίνου. Ο Γκέι κλείνει σήμερα τα 30 του χρόνια. 
Στη Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής γιορτάζεται η εθνική Ημέρα της Γυναίκας, που αποτελεί δημόσια αργία από το 1994 και μετά. Σαν σήμερα, το 1956, 200.000 μαύρες γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στην Πρετόρια διαμαρτυρόμενες για ένα νόμο που τις υποχρέωνε - μόνο τις γυναίκες με μαύρο χρώμα δέρματος - να κυκλοφορούν με διαβατήριο, για την αναγνώριση της ταυτότητας τους.
Η Σιγκαπούρη γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της. Στις 31 Αυγούστου 1963, η μέχρι τότε βρετανική αποικία ενώθηκε με άλλες πρώην βρετανικές αποικίες της νοτιοανατολικής Ασίας σχηματίζοντας την Ομοσπονδία της Μαλαισίας. Η συνύπαρξη δεν υπήρξε ευτυχής, αλλά γεμάτη από εντάσεις και αναταραχές και τελικά, στις 9 Αυγούστου 1965 το κοινοβούλιο της Μαλαισίας αποφάσισε ομόφωνα την αποβολή της Σιγκαπούρης από την Ομοσπονδία.
Στο Νεπάλ, στο Μπανγκλαντές και σε ορισμένα ινδικά κρατίδια γιορτάζεται η επέτειος της γέννησης του Σρι Κρίσνα, ο οποίος θεωρείται η όγδοη μετενσάρκωση του Βισνού, ενός από τους τρεις σημαντικότερους θεούς του Ινδουισμού. 
Τέλος, την 9η Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα των Αυτοχθόνων, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση και η προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου