10 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012.
Μεταξύ των σελέμπριτις που έχουν σήμερα γενέθλια, ξεχωρίζουν οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας (γενν. 1960), Ροζάνα Αρκέτ (γενν. 1959) και Τζάστιν Θερού (γενν. 1971), ενώ κεράκια σβήνει σήμερα και ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Σαλπιγγίδης.
Στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) γιορτάζεται η επέτειο από το Κίνημα της 10ης Αυγούστου, το οποίο διακήρυξε την ανεξαρτησία της πρωτεύουσας Κίτο σαν σήμερα το 1809. Αν και τελικά η κίνηση αυτήν δεν ευοδώθηκε, καθώς το κράτος του Ισημερινού απελευθερώθηκε από την ισπανική κυριαρχία μόλις το Μάιο του 1822, ωστόσο θεωρείται ως η πρώτη επαναστατική ενέργεια στη Λατινική Αμερική, που ξεσήκωσε τους λαούς της περιοχής να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.
Στη Μανάγκουα, την πρωτεύουσα της Νικαράγουα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται σήμερα, ημέρα γιορτής του πολιούχου της πόλης Σάντο Ντομίνγκο ντε Γκουζμάν (ή Ντομινγκίτο, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι), το άγαλμα του οποίου βρέθηκε στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στο Ιράν, βάσει του σεληνιακού ημερολογίου που ακολουθεί η συγκεκριμένη χώρα, σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από το Μαρτύριο του Ιμάμ Αλί (Αλί Ιμπν Αμπί Ταλίμπ), ξαδέλφου και γαμπρού του προφήτη Μωάμεθ, καθώς είχε παντρευτεί την κόρη του. Μετά το θάνατο του Μωάμεθ το 632, ο Αλί επικαλέστηκε το δικαίωμα του να διαδεχθεί ο ίδιος τον προφήτη, όμως αυτό αποτέλεσε πηγή έντασης και σύγκρουσης μεταξύ των μουσουλμάνων. Αποτέλεσμα αυτής της έντασης ήταν ο διαχωρισμός των Μουσουλμάνων σε Σουνίτες (οι οποίοι θεωρούνται ως "ορθόδοξοι" μουσουλμάνοι και πιστεύουν ότι η διαδοχή του Μωάμεθ δεν είναι κληρονομική αναγνωρίζοντας ως νόμιμους διαδόχους του τους χαλίφηδες Αμπού Μπεκρ, Ομάρ και Οσμάν) και σε Σιίτες, όπως οι Ιρανοί (που λατρεύουν ως μάρτυρες τον Ιμάμ Αλί και το γιο του Χουσεΐν, οι οποίο βρήκαν μαρτυρικό θάνατο). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου