6 Αυγούστου 2012

ΚΙΝΕΖΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: "ΟΙ ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"!


Είσαι γυναίκα και δεν έχει ανεβεί ακόμα τα σκαλιά της εκκλησίας; Μην το κάνεις, συμβουλεύει ο Κινέζος οικονομολόγος Ζιν Γιανσί, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ανύπαντρες, όπως και οι διαζευγμένες γυναίκες βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Γιανσί, οι γυναίκες που ζουν μόνες τους, χωρίς έναν άνδρα πάνω από το κεφάλι τους, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στα μαγαζιά κάνοντας περισσότερες αγορές. Ο Κινέζος οικονομολόγος εκτιμά ότι "οι γυναίκες έχουν δύο φύσεις: αγαπούν το χρήμα, όπως και να το ξοδεύουν", ενώ χαρακτηρίζει τις εκπροσώπους του ασθενούς φύλου ως "από τη φύση τους καταναλωτικά ζώα". Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι γυναίκες ανταγωνίζονται η μία την άλλη και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα έξοδα. Αντίθετα, οι άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν καταναλωτική δύναμη "δε θα μπορέσουν να βρουν συζύγους και δε θα συνεισφέρουν στην οικονομία... και γι' αυτό θα πρέπει να πεταχτούν έξω"!
Φυσικά, οι θεωρίες του Ζιν Γινσί έχουν ως αφετηρία μια απόλυτα στερεοτυπική και μάλλον υποτιμητική αντίληψη για τη γυναικεία φύση κι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίνα, ενώ ο διάσημος Κινέζος οικονομολόγος Ma Guangyuan τις χαρακτήρισε "αστείες". Εξάλλου, ακόμη κι αν υποθέταμε ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται στο αφελές σχήμα του Γιανσί, ποιος είπε ότι αν αυξηθούν οι πωλήσεις των καλλυντικών αρκούν για να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία; Στο κάτω κάτω, πιο πολλά έξοδα έχουν τα μικρά παιδιά παρά τα καλλυντικά ή τα φορέματα που ενδεχομένως αγοράζουν οι γυναίκες - που δε θα έχουν και κανένα κίνητρο να τα αγοράσουν εδώ που τα λέμε, αν πετάξουμε τους άνδρες, όπως προτείνει ο Γιανσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου