6 Αυγούστου 2012

9 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΕΪΝ ΜΠΟΛΤ


Ο 26χρονος Γιουσέιν Μπολτ, ο αθλητής-φαινόμενο από την Τζαμάικα, που στις 21 Αυγούστου γίνεται 26 ετών, έκλεψε χτες βράδυ τις εντυπώσεις κερδίζοντας με χαρακτηριστική άνεση την κούρσα του τελικού των 100 μέτρων ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι κάτοχος τόσο του παγκόσμιου όσο και του ολυμπιακού ρεκόρ στους αγώνες ταχύτητας στα 100 και στα 200 μέτρα, καθώς και στη σκυταλοδρομία 4x100 (με την εθνική ομάδα της Τζαμάικα). Όμως είναι κάποια πράγματα που δε γνωρίζουμε για τον σπουδαίο αυτό αθλητή, που γράφει με χρυσά γράμματα σελίδες της παγκόσμιας αθλητικής ιστορίας. Ας δούμε εννέα από αυτά:

1. Το δεξί του πόδι είναι μικρότερο από το αριστερό κατά ενάμιση περίπου εκατοστό. Αυτή η... διαφορά ύψους είναι αποτέλεσμα του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο τρέχει (τεντωμένος ο κορμός και ευθεία το κεφάλι), ο οποίος του έχει προκαλέσει προβλήματα στη μέση και ανισορροπία στη λεκάνη.
2. Προτιμάει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του καλώντας φίλους στο σπίτι του στο Κίνγκστον, την πρωτεύουσα της Τζαμάικα, παίζοντας μαζί τους ντόμινο μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, είναι φανατικός του Playstation 3 παίζοντας με τους φίλους του το ποδόσφαιρο της FIFA - ιδιαίτερα με τον έτερο Τζαμαϊκανό σπρίντερ Γιόχαν Μπλέικ πριν από κάθε αναμέτρηση.
3. Στην προπόνηση τα δίνει όλα. Μάλιστα, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 2, ο πατέρας του Μπολτ αποκάλυψε ότι μια φορά τον είδε να κάνει ακόμα και εμετό λόγω της καταπόνησης. Ωστόσο, όταν τελειώνει την προπόνηση του και κάθεται στο σπίτι, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου προτιμάει να χαλαρώνει παρά ν' ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού.
4. Όταν ήταν μικρός, ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας αθλητής του κρίκετ, ένα σπορ ιδιαίτερα δημοφιλές στην Τζαμάικα. Με τους φίλους του έφτιαχναν αυτοσχέδια γήπεδα με κλαδιά από μπανανιές για το τέρμα, ενώ χρησιμοποιούσαν κλαδιά καρύδας ως ρόπαλα. Ίνδαλμα του ήταν ο Ινδός αθλητής Sachin Tendulkar.
5. Ως παιδί ήταν πολύ ανήσυχος και ατίθασος, με αποτέλεσμα να τον χτυπάει κάποιες φορές με τη ζώνη (στο σώμα και όχι στο πρόσωπο, όπως συνηθίζεται στην Τζαμάικα) ο πατέρας του. Μάλιστα, οι γονείς του τον πήγα σε γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ότι ο μικρός Γιουσέιν έπασχε από υπερκινητικότητα κι έτσι οι γονείς του τον άφησαν ήσυχο.
6. Σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό L' Equip αφηγήθηκε πώς είδε τον παππού του να πεθαίνει από ατύχημα μπροστά στα μάτια του, σε ηλικία 9 ετών: "Ο παππούς μου πέθανε μπροστά στα μάτια μου. Είχαμε μια κουζίνα και το πάτωμα ήταν υγρό. Γλίστρησε και το κεφάλι του χτύπησε την πόρτα. Έτρεξα στους γείτονες για βοήθεια, όμως ήταν πολύ αργά... Ήταν παράξενο. Δεν ένιωθα πανικό ή κάτι παρόμοιο. Δε νομίζω ότι κατάλαβα τι είχε συμβεί. Το κατάλαβα λίγες ημέρες αργότερα στην κηδεία. Οι θείες μου και η μητέρα μου έκλαιγαν τον πατέρα τους. Εκεί συγκινήθηκα".
7. Σε ηλικία 15 ετών συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κερδίζοντας την κούρσα των 200 μέτρων και έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία. Ήταν 15 ετών και 332 ημερών. Τότε γεννήθηκε και το παρατσούκλι "αστραπή". Ένα χρόνο αργότερα, στη διάρκεια των παναμερικανικών αγώνων έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ νέων στα 200 μέτρα σημειώνοντας επίδοση 20'13''.
8. Μπορεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου να πρωταγωνιστεί και να κλέβει τις εντυπώσεις, ωστόσο στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο τραυματισμένος και υπό πίεση 17χρονος Γιουσέιν Μπολτ αποκλείστηκα από την πρώτη προκριματική κούρσα των 200 μέτρων. 
9. Μετά την αποτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, οι εφημερίδες της Τζαμάικα των αποκαλούσαν "λαπά" και "το πιο μισητό πρόσωπο στη χώρα", επειδή δεν ήταν καλά προπονημένος και πήγαινε σε πολλά πάρτι.

[Πηγή: Nouvel Observateur]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου