28 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 28 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 και η Εκκλησία γιορτάζει τον άγιο οσιομάρτυρα Στέφανο το Νέο και τον άγιο μάρτυρα Ειρήναρχο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα σαν σήμερα το 1947, ενώ την ίδια μέρα, στην Πάτρα, γεννήθηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, ένα εκ των θεμελιωτών του αμφιλεγόμενου συστήματος πρόβλεψης σεισμών ΒΑΝ. Το 1950 γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Εντ Χάρις και μία δεκαετία αργότερα ο σχεδιαστής μόδας Τζον Γκαλιάνο. Τέλος, σαράντα χρονών γίνεται η Τασούλα Κελεσίδου, δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στη δισκοβολία γυναικών. 
Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν: 
-ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Ένγκελς (28.11.1820-05.08.1895), συγγραφέας του Κομμουνιστικού Μανφιέστου μαζί με τον Καρλ Μαρξ, 
- ο Αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ (28.11.1881-23.02.1942)
-ο Γάλλος ανθρωπολόγος Κλοντ-Λεβί Στρος (28.11.1908-30.10.2009), γνωστός και ως "ο πατέρας της σύγχρονης ανθρωπολογίας".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Η Αλβανία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της. Σαν σήμερα, το 1912, ο Ισμαήλ Κεμαλί διακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από τον Αυλώνα, όπου είχαν συγκεντρωθεί 83 αντιπρόσωποι απ' όλη την Αλβανία. Είχε προηγηθεί η πετυχημένη Αλβανική Επανάσταση (Ιανουάριος - Αύγουστος 1912), που άνοιξε τον δρόμο για τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, καθώς τα κράτη της περιοχής αντιλήφθηκαν πόσο αδύναμη στρατιωτικά ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία. Τυπικά, η Αλβανία θ' αναγνωριζόταν  ως ανεξάρτητο κράτος από τις ξένες δυνάμεις με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου (Μάιος 1913), η οποία διευθετούσε συνολικά τα σύνορα των κρατών της περιοχής μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο.
Στη Μαυριτανία γιορτάζεται επίσης η επέτειος της ανεξαρτησίας της συγκεκριμένης χώρας, στις 26 Νοεμβρίου 1960. Από τα τέλη του 190ου αιώνα και μέχρι τότε, η Μαυριτανία αποτελούσε γαλλική αποικία. 
Στο Τσαντ γιορτάζεται η επέτειος από την εγκαθίδρυση των πρώτων δημοκρατικών θεσμών στη χώρα σε συνδυασμό με την παραχώρηση μερικής αυτονομίας, σαν σήμερα το 1958, δύο περίπου χρόνια πριν την ανεξαρτησία.
Στο Κονγκό γιορτάζεται επίσης η Ημέρα της Δημοκρατίας, καθώς την ίδια ακριβώς μέρα (και χρονιά) με το Τσαντ, η Εθνοσυνέλευση της χώρας κήρυξε το Κονγκό ως δημοκρατική χώρα. 
Στο Ανατολικό Τιμόρ γιορτάζεται η επέτειος από την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας, που βρίσκεται στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος, στις 28 Νοεμβρίου 1975. Η διακήρυξη έγινε από το Fretilin (Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ), όμως δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την Πορτογαλία, αποικία της οποίας ήταν το Ανατολικό Τιμόρ, ούτε από τα άλλα κράτη της περιοχής. Τελικά, θα περνούσαν 27 χρόνια ακόμη μέχρι ν' αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της χώρας από τη διεθνή κοινότητα κι ενώ είχαν μεσολαβήσει 27 χρόνια κατοχής από τον στρατό της Ινδονησίας.
Στην Ινδία, γιορτάζεται η επέτειος από τη γέννηση του Guru Nanak, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Σιχισμού (της θρησκείας των Σιχ). 
Στη Μιανμάρ γιορτάζεται το Φεστιβάλ των Φώτων, το οποίο συμπίπτει κάθε χρόνο με την πανσέληνο του μήνα Νοεμβρίου (που στην τοπική γλώσσα ονομάζεται "Tazaungmone").
Με την Πανσέληνο του Νοεμβρίου συνδέεται και το σημερινό Φεστιβάλ That Luang με ρίζες στο 16ο αιώνα, που γιορτάζεται στην Βιεντιάν, την πρωτεύουσα του Λάος. Οι άνθρωποι συρρέουν στο μνημείο That Luang κρατώντας θυμίαμα και κεριά, περικυκλώνουν τρεις φορές το ιερό, που θεωρείται ότι φιλοξενεί μέρος των λειψάνων του Βούδδα, και προσφέρουν δώρα στους μοναχούς πιστεύοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να ξαναγεννηθούν σε μια καλύτερη ζωή.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 28 Νοεμβρίου 1989, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε να ασκεί μονοπωλιακά την εξουσία στη χώρα, ύστερα από 12 μέρες ειρηνικών διαδηλώσεων, που έμειναν στην ιστορία ως "Βελούδινη Επανάσταση".
Στις 28 Νοεμβρίου 1910, το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου, που ιδρύθηκε μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, κέρδισε τις εκλογές, τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει τα "παλαιά κόμματα" - η "Ελιά" και το "Κορδόνι", όπως ήταν γνωστά στη λαϊκή συνείδηση, λόγω των εμβλημάτων τους. Το μποϊκοτάρισμα δεν πέτυχε και ο Βενιζέλος αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας με πρωτοφανή πλειοψηφία, καθώς το κόμμα του κέρδισε 307 από τις 362 συνολικά έδρες. Οι εκλογές δεξήχθησαν σ' ένα κλίμα πρωτοφανούς πολιτικής ομαλότητας, κάτι που οι εφημερίδες της απέχουσας αντιπολίτευσης το ερμήνευαν ως "μορφή διαμαρτυρίας" του λαού για τις πρόωρες εκλογές (!).
Στις 4 Δεκεμβρίου 1910, ο Γεώργιος Σουρής σατίριζε τα νέα πολιτικά ήθη των Ελλήνων, που δεν θα κρατούσαν άλλωστε για πολύ, ενώ έγραφε στο σατιρικό περιοδικό "Ο Ρωμηός", που εξέδιδε ο ίδιος:
Κι ήταν Κυριακή,
αληθώς σημαντική
και παρήγορος ημέρα,
εκλογή Διπλής δευτέρα.

Κι ήτον η ψηφοφορία
άνοστη πολύ και κρύα,
όπου σ' όλους δυνατό
έφερνε χασμουρητό.

Ψήφιζες σιγά σιγά
και δεν έβλεπες καυγά,
και δεν έκανες χαστούκια
και δεν έπεφταν ματσούκια.

Μήτε μένος, μήτε λίμα,
κι έτρεχα σε κάθε τμήμα
και τους έλεγα: παιδιά,
έχετε' Έλληνος καρδιά;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τετράστιχο από το ίδιο φύλλο (όλες οι σελίδες του οποίου σατίριζαν τις ήρεμες αυτές εκλογές):
Ποιος πίστευε ποτέ του να δει και τους Ρωμηούς
ωσάν αρνάκια πράοι να στέκουν εις τα τμήματα,
ν' ακούη τους κουμπάρους και τους βαπτησιμιούς
να λένε πως ψηφίζουν πολιτικά συστήματα;

Ο Σουρής, βέβαια, ανήκε στον κύκλο των υποστηρικτών του νέου πρωθυπουργού και στο τέλος ευχόταν:
Ω συ, Πατρίς, δυνάμωσε τον Κρητικό Λευτέρη
σ' ένα λιμάνι σίγουρο μια μέρα να μας φέρη.
Συ τα καινούρια σύμβολα κι ευλόγει τα κι αγάπα τα,
βοήθησε την άγκυρα μην της φωνάξουν άπατα.

Σχετικό θέμα:
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1910

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου