26 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Εκκλησίας, σήμερα είναι η γιορτή "των οσίων πατέρων ημών Αλυπίου του Κιονίτου, Νίκωνος του "Μετανοείτε", Στυλιανού το Παφλαγόνος και Γεωργίου του Χιοπολίτου νεομάρτυρος".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Και ποιος δεν έχει γενέθλια σήμερα. Η λίστα μοιάζει ατελείωτης: ο Κρις Χιούγκς, ένας εκ των συνιδρυτών του Facebook (26.11.1983), ο ηθοποιός Πίτερ Φατσινέλι, γνωστός από τις ταινίες Twilight και πρώην σύζυγος της Τζένι Γκαρθ (26.11.1973), η ηθοποιός Μάρσι Γουόκερ, που στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε ως Ίντεν Κάπγουελ Καστίγιο στη σαπουνόπερα "Σάντα Μπάρμπαρα" (26.11.1961), η Ιταλίδα πορνοστάρ και πολιτικός Ιλόνα Στάλερ ή Τσιτσιολίνα (26.11.1951), η "γιαγιά της ροκ" Τίνα Τάρνερ, που σήμερα κλείνει τα 73 της χρόνια, αλλά και ο Έλληνας σκηνοθέτης (και σεναριογράφος και συγγραφέας και δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου) Νίκος Φώσκολος, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1927 στην Αθήνα. Τέλος, μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε και ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο (26.11.1909- 29.03.1994), ο κορυφαίος εκπρόσωπους του θεάτρου του παραλόγου.

ΕΘΝΙΚΕΣ  κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στον Παναμά - ειδικά φέτος - έχει μεταφερθεί για σήμερα ο εορτασμός για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία το 1821, που κανονικά γιορτάζεται στις 28 Νοεμβρίου. Πάντως, σε πρώτο στάδιο η περιοχή του σημερινού Παναμά αποτελούσε τμήμα της Κολομβίας, ενώ απέκτησε την ανεξαρτησία του ως κυρίαρχο κράτος μόλις στις 3 Νοεμβρίου 1903. Είναι, ίσως, το μοναδικό κράτος στον κόσμο που γιορτάζει δύο επετείους ανεξαρτησίας.
Στην Αργεντινή γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας, μια σχετικά καινούρια εθνική εορτή για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με την οποία τιμάται η μάχη του Vuelta de Obligado στην περιοχή του ποταμού Παρανά, στις 20 Νοεμβρίου 1845. Η μάχη ήταν αποτέλεσμα των αντικρουόμενων συμφερόντων της Αργεντινής με τη Βρετανία και τη Γαλλία, ως προς την τύχη της Παραγουάης και της Ουρουγουάης. Αν και η Αργεντινή έχασε τη συγκεκριμένη μάχη, οι απώλειες των αντιπάλων της ήταν τόσο μεγάλες, ώστε τελικά κερδισμένοι βγήκαν οι Αργεντίνοι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info: 
Στις 26 Νοεμβρίου 2008, η Βομβάη, η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, δέχτηκε μια πρωτοφανή, άρτια συντόνισμένη τρομοκρατική επίθεση από μέλη της πακιστανικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα. Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε 8 κτίρια του νοτίου τμήματος της πόλης, μεταξύ των οποίων ένα νοσοκομείο, ένα εβραϊκό κέντρο και ξενοδοχεία, σ' ένα εκ των οποίων - το Taj Mahal - οι τρομοκράτες κράτησαν ως ομήρους τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους. Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο αποτέλεσε πεδίο μαχών επί τρεις ημέρες, ενώ ο τελικός απολογισμός ήταν 166 νεκροί (μαζί με τους νεκρούς τρομοκράτες) και περισσότεροι από 300 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Λιβέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου