29 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 29 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή των αγίων Παραμόνου και Φιλουμένου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τα γενέθλια του έχει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος γίνεται 80 ετών. Η Σταρ Ελλάς 2005 - και φιλόδοξη τηλεπαρουσιάστρια - Ευαγγελία Αραβανή γίνεται 27, ενώ 36 κεράκια θα σβήσει ο καλαθοσφαιριστής Μιχάλης Κακιούζης.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Αλβανία γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, που αναφέρεται στην απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.(Σεπτέμβριος 1943-Νοέμβριος 1944).
Στη Λιβερία γιορτάζεται ως εθνική αργία η επέτειος της γέννησης του σημαντικότερου προέδρου της χώρας, του William Tubman (29.11.1895 - 23.07.1971), ο οποίος θεωρείται ο "πατέρας της σύγχρονης Λιβερίας".
Στο Βανουάτου γιορτάζεται η Ημέρα Ενότητας, με αφορμή τη βίαιη καταστολή μιας εξέγερσης σαν σήμερα το 1977.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Σαν σήμερα το 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε την ίδρυση ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους με συγκεκριμένα σύνορα στην περιοχή που σήμερα καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ισραήλ, ενώ η πόλη της Ιερουσαλήμ θα διεπόταν από ειδικό καθεστώς. Ωστόσο, το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Άραβες, ενώ οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία ιδρύοντας μονομερώς ένα δικό τους κράτος περιλαμβάνοντας σε αυτό και τα παλαιστινιακά εδάφη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info-sport:
Στις 29 Νοεμβρίου 1899, μια ομάδα νέων - κυρίως αλλοδαπών - που κατοικούσαν στη Βαρκελώνη και αγαπούσαν το ποδόσφαιρο ίδρυσαν τον αθλητικό σύλλογο της Μπαρτσελόνα, που σήμερα θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Ελβετός Χανς Γκαμπέρ (που εν τω μεταξύ είχε υιοθετήσει την ισπανική εκδοχή του ονόματος, δηλαδή "Χουάν"), τότε 22 ετών, ο οποίος δημοσίευσε μια σχετική αγγελία σε τοπική εφημερίδα και στις 29 Νοεμβρίου 1899 έγινε η πρώτη συνάντηση των έντεκα ενδιαφερομένων που ανταποκρίθηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ξένοι που ζούσαν στη Βαρκελώνη: ο Otto Kunzle από την Ελβετία, οι Walter Wild, John Parsons και William Parsons από την Αγγλία, ο Otto Maier από τη Γερμανία και οι Lluís d’Ossó, Bartomeu Terradas, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol και Josep Llobet από την Καταλονία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου