30 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 30 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 και η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα ο Μεξικανός ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ ("Ημερολόγια μοτοσυκλέτας", "Βαβέλ", "Κακή εκπαίδευση" κλπ.), ο οποίος γίνεται 34 ετών. Έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον Μπεν Στίλερ, ο οποίος όμως γίνεται σαράντα επτά ετών. Αν βρισκόταν ακόμη στη ζωή, ο πρόωρα χαμένος Βλάσης Μπονάτσος θα γινόταν 53 ετών, ενώ μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν δύο πολύ σημαντικοί συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο Μαρκ Τουαίην (30.11.1835-21.04.1910) ή Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, και ο Τζόναθαν Σουίφτ (30.11.1667-19.10.1745).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Σκοτία είναι όλα κλειστά σήμερα, καθώς γιορτάζει ο προστάτης της, ο άγιος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας Έλληνας μοναχός έφτασε στη Σκωτία, όταν είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να τον προειδοποιεί ότι έπρεπε να μεταφέρει τα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα πέρατα του κόσμου για να τα προφυλάξει. Εξάλλου λέγεται ότι το 832 ο Απόστολος Ανδρέας εμφανίστηκε στον ύπνο του τοπικού βασιλιά Aengus πριν από μια πολύ κρίσιμη μάχη, την οποία και του υποσχέθηκε ότι τελικά θα κέρδιζε, ενώ λίγη ώρα πριν την μάχη εμφανίστηκε στον ουρανό και ο χιαστός σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου δίνοντας δύναμη στον στρατό του Aengus να νικήσει. Έκτοτε, ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα έγινε το εθνικό έμβλημα των Σκοτσέζων. Ένα μέρος των οστών του φυλάσσεται σήμερα στη Σκωτία.
Όμως, ο Απόστολος Ανδρέας θεωρείται ο προστάτης και της Ρουμανίας. Έτσι, η σημερινή ημέρα είναι αργία και σημαντική γιορτή για το βαλκανικό αυτό λαό, που εκχριστιανίστηκε από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέας (Andrei, στα ρουμανικά). Σύμφωνα με την παράδοση, απόψε βγαίνουν τα φαντάσματα, γι' αυτό πολλοί είναι εκείνοι που τρίβουν σκόρδο στην είσοδο του σπιτιού τους ή γυρίζουν τα πιάτα ανάποδα, ενώ οι γυναίκες δεν πρέπει να πλυθούν ή να χτενίσουν τα μαλλιά τους. Επίσης, μια άλλη παράδοση για τη σημερινή ημέρα, επιτάσσει από τα ανύπαντρα κορίτσια να βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους, όταν πέσουν για ύπνο το βράδυ, λίγο βασιλικό. Αν κάποιος έρθει στα όνειρα του και τους το πάρει, τότε σημαίνει ότι θα παντρευτούν σύντομα.
Στα νησιά Μπαρμπάντος γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας τους από τους Βρετανούς, σαν σήμερα το 1966. 
Αντίστοιχα και στην Υεμένη, γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της Νότιας Υεμένης, το ένα από τα δύο κράτη που ενώθηκαν το 1990 και δημιούργησαν το σημερινό. 
Στις Φιλιππίνες η σημερινή μέρα είναι αργία αφιερωμένη στον Andrés Bonifacio (30.11.1863-10.5.1897), ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο "πατέρας της Επανάστασης των Φιλιππίνων". Καταγόμενος από φτωχή οικογένεια και αυτοδίδακτος, ο Μπονιφάτσιο πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντι-αποικιακής οργάνωσης Katipunan το 1892, που οδήγησε στην Επανάσταση των Φιλιππίνων (1896-1898).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού άλμπουμ "Thriller" του Μάικλ Τζάκσον. Πρόκειται για το πιο πετυχημένο άλμπουμ όλων των εποχών, καθώς πούλησε μεταξύ 65 και 110 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως μέσα σ' ένα χρόνο, ενώ σάρωσε τα βραβεία Γκράμι το 1984 κερδίζοντας συνολικά 8 κατηγορίες. Πλέον, ο Μάικλ Τζάκσον έγινε ο αδιαμφισβήτητος "βασιλιάς της ποπ", ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε ακόμη και με τον αμερικανό Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν στο Λευκό Οίκο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου