27 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 27 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή του αγίου μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου, καθώς και των οσίων Πινουφρίου και Ναθαναήλ.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο βετεράνος Ιταλός ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Ρομπέρτο Μαντσίνι, γίνεται 48 ετών, ενώ σήμερα έχει γενέθλια και η κατά 4 χρόνια μεγαλύτερη του πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που όμως αυτήν τη στιγμή θεωρείται σύμβολο του αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, λόγω της φυλάκισης της για πολιτικούς λόγους και των καταγγελιών της για κακομεταχείριση εντός των φυλακών.
Επίσης, μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν σημαντικοί άνθρωποι που δεν βρίσκονται σήμερα στην ζωή, όπως ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης (27.11.1928-8.11.2005), ο θεωρούμενος ως μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών Τζίμι Χέντριξ (27.11.1942-18.09.1970), αλλά και ο Σλοβάκος πολιτικός Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ (27.11.1921-7.11.1992), Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, γνωστός για τις πρωτοβουλίες φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος που είχε αναλάβει κατά την περίοδο που έμεινε στην ιστορία ως "η Άνοιξη της Πράγας". Λίγους μήνες μετά τη εισβολή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο Ντούμπτσεκ αποπέμφθηκε από το κόμμα, καθώς είχε πέσει σε δυσμένεια.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Καμπότζη, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα του τριήμερου Φεστιβάλ των Υδάτων (Bon Om Touk). Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών, αλλά και την αναστροφή της ροής του ποταμού (και λίμνης μαζί) Tonlé Sap, που προστατεύεται από την UNESCO.
Σήμερα έχουμε πανσέληνο και αυτό σημαίνει ότι στη Σρι Λάνκα έχουν γιορτή, όπως κάθε 28 μέρες, όταν το φεγγάρι εμφανίζεται ολόγιομο στον ουρανό. Ειδικά η σημερινή μέρα ονομάζεται Il Poya και συμβολίζει - μεταξύ άλλων - και το τέλος της περιόδου των βροχών (Vassana-Samaya).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info: 
Στις 27 Νοεμβρίου 1095, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κήρυξε την έναρξη της Πρώτης Σταυροφορίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου στο Κλερμόν. Αφορμή αποτέλεσε η έκκληση για βοήθεια που είχε απευθύνει ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, λόγω των επιθέσεων που δεχόταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τους Σελτζούκους Τούρκους. Αν και είχαν περάσει μόλις 40 χρόνια από το σχίσμα των δύο Εκκλησιών, ο Πάπας έσπευσε ν' ανταποκριθεί ευελπιστώντας στην αποκατάσταση της εκκλησιαστικής ενότητας, αλλά και για την υλοποίηση ενός παλαιότερου στόχου του, δηλαδή η εκδίωξη των Μουσουλμάνων από την Ιερουσαλήμ, που θεωρείτο "ιερά πόλη" από τους Χριστιανούς.
(Για την ομιλία του Πάπα Ουρβανού Β΄ διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.)
Στις 27 Νοεμβρίου 2005, στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη χειρουργική επέμβαση μερικής μεταμόσχευσης προσώπου. Λήπτης ήταν μια γυναίκα, η Ιζαμπέλ Ντινουάρ, το πρόσωπο της οποίας είχε παραμορφωθεί από το λαμπραντόρ της, που την είχε δαγκώσει στο στόμα, στη μύτη και στο πηγούνι λίγους μήνες νωρίτερα. Ένα μικρό αφιέρωμα στις σημαντικότερες περιπτώσεις μεταμόσχευσης προσώπου, μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου