7 Φεβρουαρίου 2013

Τα υποψήφια, ελληνικά τραγούδια για τη Γιουροβίζιον 2013 - Σχόλια


Τα άκουσα, τα ξανάκουσα και έχω καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, αν και όλα θα κριθούν τη βραδιά του ελληνικού τελικού στις 18 Φλεβάρη. Τα τραγούδια που είναι υποψήφια να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα - την ΕΡΤ, αν προτιμάτε - στον 58ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον είναι αν μη τι άλλο διαφορετικά μεταξύ τους κι επομένως τα κριτήρια επιλογής είναι πιο σύνθετα. Το καλό είναι ότι ξεφεύγουν από την πεπατημένη των περισσότερων τραγουδιών που στείλαμε τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση το Λούκα Γιώργκα) και έχουν μια διαφορετική πρόταση το καθένα. Ουφ! Δεν είναι εύκολη η επιλογή, κάνω όμως μια απόπειρα να τα βαθμολογήσω.

KozaMostra ft. Αγάθωνας - "Alcohol is free"
Το τραγούδι αυτό "μυρίζει" Σαλονίκη: από το μουσικό πάντρεμα ρεμπέτικου και Μπρέγκοβιτς μέχρι τους στίχους για τη γοργόνα και τον Αλέκο, την Εγνατία και τα Γρεβενά. Άλλωστε, ο τραγουδιστής ήταν παλιότερα μέλος των Cabaret Balkaan. Σίγουρα το τραγούδι θ' ακουστεί πολύ στην συμπρωτεύουσα, το συγκρότημα έχει τα φόντα να γίνει ένα από τα πολλά συγκροτήματα που διαπρέπουν στη Θεσσαλονίκη αλλά αγνοούνται από τους Αθηναίους και αυτό θα φανεί και στην ψηφοφορία του ελληνικού τελικού.
Επί της ουσίας τώρα: είναι διασκεδαστικό, ανάλαφρο, έχει ελληνικά στοιχεία - μην φτάσουμε στο σημείο να το θεωρούμε υποτιμητικό αυτό! - και από τη στιγμή που δε μας ενδιαφέρει η πρωτιά, έχουμε κάθε δικαίωμα να ρισκάρουμε. Αυτό δεν είναι η ζωή; Το μεγάλο μειονέκτημα του είναι ο μοναδικός αγγλικός στίχος του. Σε ποια αγγλικά η φράση "alcohol is free" σημαίνει "δωρεάν αλκοόλ"; 
Βαθμός: 8/10



Αγγελική Ηλιάδη - "Χίλιες και μία νύχτες"
Η Αγγελική Ηλιάδη έκανε την έκπληξη μ' ένα τραγούδι 100% ανατολίτικο, κοντά στο ρεπερτόριο που ούτως ή άλλως η ίδια ξέρει να στηρίζει τραγουδιστικά, αλλά και... καλύτερο από τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω αν το τραγούδι είναι "τούρκικο", "αραβικό" ή οποιασδήποτε άλλης ανατολίτικης καταγωγής, ξέρω όμως ότι η αυθεντική ελληνική μουσική βρίσκεται πιο κοντά σ' αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως "βυζαντινή" - και όσο να πει κανείς, η βυζαντινή μουσική έχει περισσότερα κοινά μ' έναν αμανέ παρά με τις συνθέσεις του Μπαχ ή του Μπετόβεν. Αυτό σημαίνει ότι θα ψήφιζα το τραγούδι της για να μας εκπροσωπήσει στη Γιουροβίζιον; για μπουζούκια ναι, όχι όμως για Γιουροβίζιον. 
Βαθμός: 6/10


Alex Leon ft. Giorgina - "Angel"
Το τραγούδι αυτό μ' έχει διχάσει. Το μιξάρισμα τόσων μουσικών ρυθμών αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα, ασυνήθιστη πρόταση, όμως στιχουργικά είναι το ακριβώς αντίθετο: συμβατικό και απλοϊκό. Η κοπέλα που τραγουδάει, η Τζορτζίνα, φαίνεται ότι έχει ωραία φωνή, παρόλο που δεν την έχω ακούσει live, αλλά αυτό από μόνο του - καλώς ή κακώς - δεν αρκεί. Αν είχαμε τέσσερα τραγούδια στο ίδιο στιλ, όπως το "Angel", η φωνή θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Όταν, όμως, έχουμε να επιλέξουμε σ' ένα τραγούδι διασκεδαστικό, σ' ένα ανατολίτικο, σ' ένα ηλεκτρονικό και σ' ένα τζαζ κομμάτι, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο και επηρεάζουν την τελική κρίση. Και εδώ νομίζω ότι το τραγούδι συγκριτικά υστερεί, ίσως επειδή είναι υπερβολικά επιτηδευμένο.
Βαθμός: 7.5


Θωμαή Απέργη - "One Last Kiss"
Τζαζ, φάνκι... όπως θέλετε βαφτίστε το. Το τραγούδι είναι καλό για το είδος του, ενώ η Απέργη το στηρίζει πολύ καλά τόσο φωνητικά όσο και σκηνικά - τουλάχιστον στο βίντεο κλιπ. Ποιο είναι το μειονέκτημα; Αν και θυμάμαι το ρυθμό του ρεφρέν, δε θυμάμαι τους στίχους - και ναι, ξέρω Αγγλικά, δεν είναι αυτό το θέμα! Είναι πολύ πυκνό στιχουργικά και επισκιάζεται από την τραγουδίστρια. Επίσης - καλώς ή κακώς - η τζαζ αφορά περισσότερο ένα ειδικό κοινό και το συγκεκριμένο τραγούδι δεν καταφέρνει να "σπάσει" αυτό το τείχος. Και όχι, οι Ευρωπαίοι δεν ακούν τζαζ από το πρωί ως το βράδυ. Για την ακρίβεια, οι μόνοι Ευρωπαίοι που ακούν τζαζ είναι αυτοί που κατοικούν στη Νέα Ορλεάνη των... ΗΠΑ! Δεν θα φανούμε, λοιπόν, "πιο Ευρωπαίοι" στέλνοντας ένα τέτοιο τραγούδι - αλήθεια, γιατί πρέπει να μας απασχολεί τόσο η εικόνα; 
Βαθμός: 7/10




Σχετικά θέματα:
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Κύπρου, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ελβετίας. (υπάρχουν λινκ και για τα υπόλοιπα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού)
Ελληνική Γιουροβίζιον: Η επόμενη μέρα (Ή ο πόλεμος των φαν)
Ακούστε το τραγούδι με το οποίο η Βίκυ Λέανδρος κέρδισε τη Γιουροβίζιον το 1972 σε 7 γλώσσες


Αν ψάχνετε σχόλια για τα υποψήφια τραγούδια του 2014, αλλά για κάποιο λόγο το Google σας έβγαλε εδώ, κλικάρετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Γιουροβίζιον 2014: Τα υποψήφια ελληνικά τραγούδια

1 σχόλιο:

  1. Με βάση τις εμφανίσεις τη βραδιά του ελληνικού τελικού, θα άλλαζα λίγο τις βαθμολογίες και θα έβαζα 7 στο "Angel" και 6.8 στο "One Last Kiss". :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή