17 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 17 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κλείνει τα 59. Γεννήθηκε ακριβώς δύο χρόνια μετά τον δημοφιλέστατο στη Γερμανία Αμερικανό ηθοποιό Ντέιβιντ Χάσελχοφ. 
Στους γεννηθέντες στις 17 Ιουλίου περιλαμβάνονται επίσης ο ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ (78 ετών), ο "μπαμπάς" της Μαφάλντα, Κίνο (81), όπως και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1939 σύμφωνα με το δυτικό ημερολόγιο, αλλά μάλλον δεν θα γιορτάσει σήμερα τα γενέθλια του, σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο του Ιράν.
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (1920-2010) και ο Ισραηλινός πεζογράφος Σμούελ Γιόζεφ Άγκνον (1888-1970), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1966 "για τη βαθιά χαρακτηριστική αφηγηματική τέχνη του με μοτίβα από τη ζωή του εβραϊκού λαού".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σαν σήμερα το 1989 με την υπογραφή της Σύμβασης της Ρώμης, η 17η Ιουλίου έχει αναγορευτεί Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης. 
Το ΔΠΔ, το οποίο άρχιε επίσημα τις εργασίες του τον Ιούλιο του 2002, έχει αρμοδιότητα να δικάσει άτομα που βαρύνονται με κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας (από το 2002 και μετά), όπως η εξολόθρευση αμάχων, η υποδούλωση, ο βασανισμός, οι βιασμοί, η εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, ο κατατρεγμός πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, εθνοτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών πληθυσμιακών ομάδων (ή με βάση το φύλο) και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, όταν είναι μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης, που στρέφεται εναντίον αμάχων πληθυσμών. Η λειτουργία του ΔΠΔ βασίζεται στην αρχή της συμπληρωματικότητας, δηλαδή μπορεί να επιληφθεί μιας υπόθεσης, μόνο εφόσον το εθνικό δικαστήριο αδυνατεί ή δε θέλει να εκδικάσει μια υπόθεση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, χωρίς να μπορεί να υποκαταστήσει την εξουσία των εθνικών δικαστηρίων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Ιουλίου 1945 ξεκίνησε η Διάσκεψη του Πότσδαμ, που θα έκρινε το μέλλον της Γερμανίας και γενικά της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες, με τη δημιουργία δύο σφαιρών επιρροής - δυτική και σοβιετική.

Στις 17 Ιουλίου 1980, πολύ σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς πολιτών έλαβαν χώρα στη Ρόδο στα πλαίσια διαμαρτυριών για την επανέναρξη του δρομολογίου Μαρμαρίδας-Ρόδου από τουρκικό πλοίο, καθώς οι φορείς, αλλά και κάτοικοι του νησιού ένιωθαν ότι απειλείται η τοπική οικονομία. 

Στις 17 Ιουλίου 2002 υπήρξαν καταιγιστικές εξελίξεις στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Νοέμβρη. Δύο αδέλφια του ήδη κρατούμενου Σάββα Ξηρού ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση και συνελήφθησαν. Το ίδιο βράδυ συνελήφθη στους Λειψούς και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος θεωρείται ο αρχηγός -ή ένας από τους αρχηγούς- της 17Ν.
Μια λεπτομερή αναδρομή στα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Η ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ 17ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2002 ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου