15 Ιουλίου 2013

Cronut: Το νέο επιδόρπιο που έχει ξετρελάνει τους Αμερικανούς

Πηγή: dominiqueansel.com

Τι γίνεται όταν ένας σεφ συνδυάζει δύο αγαπημένες, λιχουδιές όπως το κρουασάν και το ντόνατ; Γεννιέται το κρόνατ! Πρόκειται για την νέα μανία, που έχει κυριεύσει τους λαίμαργους και έτοιμους να δοκιμάσουν κάτι καινούριο Αμερικανούς, οι οποίοι σχηματίζουν τεράστιες ουρές για να το αποκτήσουν, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να πωλείται ακόμη και στη μαύρη αγορά!

Το κρόνατ είναι δημιουργία του γαλλικής καταγωγής σεφ Ντομινίκ Ανσέλ, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη, όπου έχει ανοίξει το δικό του αρτοποιείο. Ο Ανσέλ σκέφτηκε να συνδυάσει τη γαλλική και την αμερικάνικη, μαγειρική κουλτούρα που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το κρουασάν και το ντόνατ σ' ένα νέο αρτοσκεύασμα. Δεν ήταν εύκολο, καθώς εργαζόταν πυρετωδώς για δύο μήνες, ενώ δοκίμασε δέκα διαφορετικές συνταγές, μέχρι να καταλήξει σ' ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 
Στις 9 Μαρτίου (φέτος, το 2013) διαφημίστηκε σ' ένα μπλογκ για το φαγητό και την αμέσως επόμενη μέρα εκατοντάδες Νεοϋορκέζοι έσπευσαν να το δοκιμάσουν σχηματίζοντας ουρές έξω από το αρτοποιείο του Ανσέλ, που βρίσκεται στο Σάουθ Βίλατζ. Χρειάστηκε λίγη διαφήμιση ακόμη σε ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα και στις ουρές στέκονταν πλέον χιλιάδες, ώρες προτού ανοίξει το μαγαζί. Και δεν είναι υπερβολή ή σχήμα λόγου. Φωτογραφίες που ανέβηκαν στο τουίτερ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 


Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μέχρι τα τέλη Μαρτίου άρχισαν να πωλούνται τα πρώτα κρόνατ στη μαύρη αγορά έναντι 40 δολαρίων, τη στιγμή που τα αυθεντικά κοστίζουν μόλις 5 δολάρια. Παράλληλα, σεφ απ' όλη την επικράτεια των ΗΠΑ λανσάρουν τη δική τους εκδοχή, που μάλλον δεν μοιάζει και πολύ με το αυθεντικό γλύκισμα, αφού η συνταγή του Ανσέλ παραμένει μυστική. Κι επειδή ο Ανσέλ είχε σπεύσει να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα για την ονομασία "κρόνατ", τα αντίστοιχα αρτοσκευάσματα των ανταγωνιστών του έχουν ονομασίες όπως "ντουασάν", "νταφσάν" κλπ.
Ο ίδιος ο Ντομινίκ Ανσέλ σε συνέντευξη του έχει περιγράψει το υβριδικό δημιούργημα του ως "πολύ αφράτο με λεπτή ζύμη, παρόμοια με την ζύμη του κρουασάν. Στο εσωτερικό έχει γέμιση αφρόκρεμας, ζεστή ζάχαρη και γλάσο στην κορυφή". Παράλληλα, δηλώνει έκπληκτος από την τεράστια απήχηση που είχε το κρόνατ, καθώς η αρχική του πρόθεση ήταν απλά να προσθέσει στο μενού "κάτι ευχάριστο και συναρπαστικό να φάει κανείς, κάτι πρωτότυπο". Μάλιστα, για να το κάνει ακόμη πιο πρωτότυπο, κάθε μήνα τα κρόνατς προσφέρονται σε διαφορετική γεύση. 
Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο σεφ συστήνει στους καταναλωτές που θέλουν ν' απολαύσουν το κρόνατ, να το κόψουν μ' ένα οδοντωτό μαχαίρι, ώστε να μη διαλύσουν τις στρώσεις, αλλά και να μην το βάλουν ποτέ στο ψυγείο, διότι η υγρασία θα το κάνει "μπαγιάτικο και υγρό". Αν, λοιπόν, θέλετε να δοκιμάσετε τα αυθεντικά κρόνατ, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε μέχρι τη Νέα Υόρκη και το αρτοποιείο/αρτοπωλείο του Ντομινίκ Ανσέλ ή ψάξτε στο ίντερνετ κάποια από τις πολλές εκδοχές του, χωρίς όμως να εγγυάται κανείς για το αποτέλεσμα, που έχει ξετρελάνει τους Νεοϋορκέζους. Θα το δούμε να έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου