18 Ιουλίου 2013

8 περιστατικά λογοκρισίας στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής


Λογοκρισία, απαγορεύσεις, σκάνδαλα... Θύματα των συντηρητικών ηθών και του πολιτικώς ορθού, κάποια τραγούδια απαγορεύτηκαν ή άλλαξαν τους στίχους τους, μουσικοί παραγωγοί απολύθηκαν... καλώς ήρθατε στο σκοτεινό κόσμο της μουσικής, που δεν γνωρίζει σύνορα  Ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά είναι και τα παρακάτω:


1. Το τραγούδι "Lola" των Kinks (1970) ήταν εμπνευσμένο από μια βραδιά με μια τραβεστί, εξ ου και ο στίχος "περπατούσε σαν γυναίκα και μιλούσε σαν άντρας". Ωστόσο, δεν ήταν αυτός ο στίχος που ενόχλησε το BBC. Ο βρετανικός ραδιοφωνικός σταθμός απαγόρευσε την αναπαραγωγή του, επειδή στους στίχους του περιείχε τη λέξη "Κόκα-Κόλα", που προφανώς θεωρήθηκε έμμεση διαφήμιση. 

2. Το 1967, οι Rolling Stones εμφανίστηκαν σ' ένα δημοφιλές τοκ-σόου της αμερικανικής τηλεόρασης, το Ed Sullivan Show, όπου τραγούδησαν και ορισμένες από τις επιτυχίες τους, όπως το "Let's Spend The Night Together". Ο παρουσιαστής, Εντ Σάλιβαν, πρότεινε ν' αλλάξουν το συγκεκριμένο στίχο του ρεφρέν σε "Let's Spend Some Time Together", επειδή θεωρούσε τον αυθεντικό αρκετά "επικίνδυνο" για ν' ακουστεί από την πουριτανική αμερικανική τηλεόραση. Έτσι κι έγινε, κάτι που όμως δεν άρεσε στον Μικ Τζάγγερ, ο οποίος έδειξε τη δυσφορία του γυρνώντας τα μάτια του ανάποδα, κάθε φορά που έφτανε στο συγκεκριμένο στίχο.

3. Το τραγούδι "Let's Get It Started" των Black-Eyed Peas αρχικά λεγόταν "Let's Get Retarted". Ωστόσο, τα μέλη του συγκροτήματος έκριναν ότι ο στίχος μπορεί να θεωρείτο προσβλητικός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ("retarded" σημαίνει "καθυστερημένος") κι έτσι το άλλαξαν.

4. Το 1970, ένας ραδιοφωνικός σταθμός του Τέξας απαγόρευσε όλα τα τραγούδια του Μπομ Ντίλαν, επειδή... δεν μπορούσαν οι μουσικοί του παραγωγοί να καταλάβουν τι ακριβώς έλεγαν οι στίχοι. Έτσι, για καλό και για κακό, αποφάσισαν ν' ασκήσουν προληπτική λογοκρισία για παν ενδεχόμενο.

5. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η εταιρία Clear Channel, που στην ιδιοκτησία της έχει 1.200 ραδιοφωνικούς σταθμούς των ΗΠΑ, ζήτησε από αυτούς να μην παίξουν μια σειρά τραγουδιών, όπως τα "Imagine", "American Pie", "Ob-la-di ob-la-da", "What A Wonderful World", "New York, New York", "The Boy From New York City", "Walk Like An Egyptian" κλπ., όπως και όλα τα τραγούδια των Rage Against the Machine.

6. Ωστόσο, το πιο διάσημο σκάνδαλο στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου Αμερική αφορούσε τις Dixie Chicks. Μέχρι το 2003, το γυναικείο αυτό κάντρι συγκρότημα ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στις ΗΠΑ με ασύλληπτες πωλήσεις δίσκων, πολλές υποψηφιότητες και βραβεία Γκράμι. Όμως, το Μάρτιο του 2003, κατά τη διάρκεια μια συναυλία του συγκροτήματος στο Λονδίνο, ένα από τα μέλη των Dixie Chicks εκφράστηκε αρνητικά για τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Η ακριβής φράση που ενόχλησε ήταν: "Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτήν τη βία και ντρεπόμαστε που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι από το Τέξας". Αμέσως εκδηλώθηκαν αντιδράσεις: από την απόσυρση χορηγών, μποϊκοτάζ μέχρι απαγόρευση των τραγουδιών του συγκροτήματος από ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και ανώνυμες απειλές κατά της ζωής των μελών του. Παρά τις δηλώσεις μεταμέλειας και βραβεύσεις από τα Γκράμι, από εμπορικής πλευράς το συγκρότημα δεν επανήλθε στις παλιότερες δόξες του.  

7. Ο πιο διάσημος dj της δεκαετίας του 1950 ήταν ο Αμερικανός Άλαν Φριντ, ο οποίος άλλωστε εισήγαγε και τον όρο "ροκ εν ρολ". Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε γρήγορα μεταπήδησε από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο δίκτυο ABC. Ωστόσο, η τηλεοπτική του εκπομπή κόπηκε στο δεύτερο μόλις επεισόδιο, επειδή ο Αφροαμερικανός τραγουδιστής Φράνκι Λύμον χόρεψε με μια γυναίκα με λευκό χρώμα δέρματος.

8. Ένα από τα ορχηστρικά τραγούδια που ακούγονται στην ταινία "Pulp Fiction" είναι και το "Rumble", παραγωγής 1958. Τη χρονιά εκείνη, όταν το τραγούδι πρωτοκυκλοφόρησε, απαγορεύτηκε η αναπαραγωγή του από τους αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξ αιτίας του τίτλου του, που στην αργκό σημαίνει "μάχες στους δρόμους". Κατά τ' άλλα, δεν υπήρχε κάποιος άσεμνος στίχος, αφού το τραγούδι δεν είχε κανένα στίχο!



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου