18 Ιουλίου 2013

5 από τους πιο κοινούς εφιάλτες και οι ερμηνείες τους.


Προειδοποιήσεις απ' το μέλλον ή απλά καταπιεσμένα μηνύματα του υποσυνείδητου; Όποια κι αν είναι η πραγματική εξήγηση πίσω από τα όνειρα, η αλήθεια είναι ότι ορισμένα από αυτά είναι αρκετά συνηθισμένα σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων, φύλων κλπ. Βλέπετε, τα όνειρα δεν κάνουν διακρίσεις - είτε πρόκειται για κάτι χαρούμενο είτε πρόκειται για έναν εφιάλτη. Ορισμένοι από τους πιο κοινούς εφιάλτες μαζί με τις ερμηνείες τους είναι και οι εξής:
Ότι πέφτουν τα δόντια μας.
Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 1958 στο American Anthropologist, το 20.8% των Αμερικανών και το 16.1% των Ιαπώνων παραδέχτηκαν ότι έχουν δει κάποια στιγμή στον ύπνο τους ότι τα δόντια τους πέφτουν. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με μία ερμηνεία εκφράζει το φόβο πολλών ανθρώπων για το θάνατο, ότι η ζωή μας μπορεί να καταρρεύσει όπως τα δόντια στο στόμα μας.

Ότι είμαστε απροετοίμαστοι για κάποιο σχολικό τεστ.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια έρευνα για να πειστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος εφιάλτης είναι πολύ συνηθισμένος. Μπορεί ν' αλλάζει το μάθημα στο οποίο ο καθένας παραδίδει λευκή κόλλα, αλλά πάνω κάτω το σενάριο είναι κοινό. Άγχος, ιδρώτας και επιστροφή στα θρανία. Αυτός ο εφιάλτης συνδέεται με το φόβο της ήττας, την ανασφάλεια της αποτυχίας είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ συχνά εμφανίζεται σε άτομα που έχουν ήδη πετύχει κάποιο δύσκολο στόχο και το υποσυνείδητό τους βγάζει κάπως καθυστερημένα την προηγούμενη ανασφάλεια.

Ότι πέφτουμε από μεγάλο ύψος.
Ανεξάρτητα από το αν βλέπουμε στον ύπνο μας ότι πέφτουμε από την ταράτσα μιας πολυκατοικίας ή από την κορυφή ενός βουνού, πρόκειται για άλλον έναν εφιάλτη, που συνδέεται με το φόβο της αποτυχίας -λίγο πολύ αυτό εκφράζουν όλοι οι εφιάλτες, εδώ που τα λέμε. Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο όνειρο αφορά καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας, δηλαδή είναι πιο δύσκολες να τις χειριστούμε. 

Ότι έχουμε κλειδωθεί ή παγιδευτεί κάπου.
Ένας τέτοιος εφιάλτης αποκαλύπτει ότι είμαστε παγιδευμένοι σε λάθος επιλογές και πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα για να αποδράσουμε. Συνήθως αφορά τις επιλογές μας στη δουλειά, θα μπορούσε όμως ν' αναφέρεται και στην προσωπική μας ζωή. Αν τώρα δει κανείς ένα παρόμοιο όνειρο μετά από μια επίσκεψη σε κάποιο βαριά άρρωστο άτομο, ενδεχομένως να εκφράζει τον φόβο προς το θάνατο, από τον οποίο αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Ότι κυκλοφορούμε γυμνοί σε δημόσια θέα.
Ok, αν κάποιος είναι επιδειξιομανής, ενδεχομένως και να μην θεωρήσει ένα τέτοιο όνειρο εφιάλτη, αλλά αυτό αποτελεί μάλλον την εξαίρεση παρά τον κανόνα. Βέβαια, ο φόβος δεν αφορά απαραίτητα τη γύμνια καθαυτή, αλλά μπορεί να συμβολίζει την απογύμνωση της προσωπικότητας μας, ότι όλοι μπορούν να δουν τον πραγματικό μας εαυτό, κάτι για το οποίο δεν αισθανόμαστε ευχάριστα. 


Πηγή: cracked.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου