20 Ιουλίου 2013

Τα πιο αμφιλεγόμενα λήμματα της Wikipedia


Ποια είναι τα θέματα που διχάζουν τον πλανήτη; Οι θρησκείες και πρακτικές που συνδέονται μ' αυτές (π.χ. περιτομή), η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, τα ρατσιστικά θέματα και φυσικά η παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Ωστόσο, ένα πρόσωπο φαίνεται ότι διχάζει περισσότερο απ' όλα κι ας μην βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, καθώς το λήμμα της Wikipedia που τον αφορά είναι το πιο "επεξεργασμένο", επομένως και το πιο αμφιλεγόμενα διατυπωμένο, της δημοφιλούς ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας -στην αγγλική της εκδοχή, που είναι και η πλέον διαβασμένη. 

Το πόρισμα προέκυψε ύστερα από έρευνα μιας ομάδας καθηγητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με άλλα ινστιτούτα, που ασχολήθηκαν με τον "πόλεμο του edit", δηλαδή με τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σε σειρά λημμάτων, με τους υπέρμαχους αντικρουόμενων απόψεων να προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους εκδοχή της αλήθειας για ένα θέμα. Με άλλα λόγια, μην προσπαθήσετε να αντλήσετε αξιόπιστες πληροφορίες για τον Τζορτζ Μπους το νεότερο διαβάζοντας την αγγλική Wikipedia. Άλλωστε, λίγη ώρα μετά μπορεί ν' αλλάξει το περιεχόμενο της σελίδας.
Όμως, το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας, που σημειωτέον αφορά το έτος 2010, αλλά τώρα είδε το φως της δημοσιότητας, είναι ότι στο τοπ10 και πιο συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση των περισσότερο επεξεργασμένων θεμάτων της Wikipedia βρίσκεται το θέμα για τους "εργαζόμενους της World Wrestling Entertainement", δηλαδή της επαγγελματικής, αμερικανικής πάλης. Όπως φαίνεται, οι φαν του συγκεκριμένου αθλήματος είναι πολύ φανατισμένοι με τα είδωλά τους.
Η λίστα με το τοπ10 των πιο αμφιλεγόμενων ως προς το περιεχόμενό τους θεμάτων της αγγλικής Wikipedia είναι τα εξής:
1. George W Bush
2. Anarchism
3. Prophet Muhammed
4. World wrestling entertainment employees
5. Global Warming
6. Circumcision
7. The United States
8. Jesus
9. Rce and Intelligence
10. Christianity



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου