20 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 20 Ιουλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πολλές είναι οι προσωπικότητες από διάφορους χώρους που γεννήθηκαν σαν σήμερα και άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους ξεκινώντας από τον αποκαλούμενο και "πατέρα της Γενετικής" Γκρέγκορ Μέντελ (1822-1884), τον άνθρωπο που διαπίστωσε πρώτος τους νόμους της κληρονομικότητας φροντίζοντας τα φυτά στον κήπο ενός μοναστηριού -ο ίδιος ήταν μοναχός στο Μπρνο της Τσεχίας. Εξάλλου, 20 Ιουλίου γεννήθηκε και ο Έντμουντ Χίλαρι (1919-2008), ο πρώτος ορειβάτης που κατέκτησε το Έβερεστ μαζί με τον Τένσινγκ Νορκέι, όπως επίσης ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης (1914-2005), αλλά και η πιο δημοφιλής μέχρι σήμερα ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Αλίκη Βουγιουκλάκη (1933-2006), η οποία εξελίχθηκε σε κάτι ευρύτερο από μια απλά αγαπημένη ηθοποιό και έγινε "εθνική σταρ", σε μια εποχή που η κοινωνία το είχε ανάγκη.
Σύμφωνα, πάντως, με τη Wikipedia, ο σημαντικότερος Έλληνας, αλλά και παγκόσμια φυσιογνωμία που γεννήθηκε σαν σήμερα δεν ήταν άλλος από το Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος φέρεται να γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ. Προσωπικά έχω αμφιβολίες για το πόσο ακριβείς ημερολογιακά μπορούμε να είμαστε για γεγονότα που συνέβησαν πριν από τόσους αιώνες, όταν το ημερολογιακό σύστημα ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, αλλά δεν αποκλείεται να είναι έτσι τα πράγματα. 
Στη μακρά λίστα όσων γεννήθηκαν σαν σήμερα, θα προσθέταμε τον Πετράρχη (1304-1374), έναν από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Αναγέννησης, τον Έλληνα συγγραφέα Περικλή Κοροβέση (72 ετών), το Γάλλο πολιτικό και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ (88 ετών), την ηθοποιό Νάταλι Γουντ (1938-1981) με το μυστηριώδη θάνατο, τον κιθαρίστα Κάρλος Σαντάνα (66 ετών), αλλά και την κορυφαία Βραζιλιάνα τοπ-μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν, που γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1980.
Τέλος, τρεις Νομπελίστες γεννήθηκαν στις 20 Ιουλίου:
- ο Σουηδός ποιητής Έρικ Κάρλφελντ (1864-1932), Νόμπελ Λογοτεχνίας 1931
- ο Ελβετός -πολωνικής όμως καταγωγής- χημικός Ταντέους Ράιχσταϊν (1897-1996), Νόμπελ Ιατρικής 1950 
- και ο Γερμανός φυσικός Γκερντ Μπίνιγκ (σήμερα 66 ετών), Νόμπελ Φυσικής 1986 για το σχεδιασμό του μικροσκοπίου ανοιχτής σήραγγας μαζί με τον Ελβετό Χάινριχ Ρόρερ.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στην Κολομβία. Σαν σήμερα το 1810 συγκροτήθηκε το πρώτο επαναστατικό συμβούλιο στην πόλη Σάντα Φε (η σημερινή Μπογκοτά). Τις πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας, ο Χοακίμ Καμάτσο επισκέφθηκε το διορισμένο αντιβασιλιά Αντόνιο Χοσέ Αμάρ υ Μπορμπόν ζητώντας τη συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου, κάτι που εκείνος, όπως αναμενόταν, το αρνήθηκε. Εν τω μεταξύ, ένας δεύτερος συνωμότης, ο Λούις Ρούμπιο, ζήτησε από έναν γνωστό Ισπανό έμπορο της Σάντα Φε ένα βάζο με λουλούδια, για να τιμηθεί ένας τοπικός ήρωας. Σκοπός και σ' αυτήν την περίπτωση ήταν να προκαλέσουν μια έντονα αρνητική αντίδραση εκ μέρους του, όπως και συνέβη. Τα δύο κρούσματα αλαζονικής συμπεριφοράς των Ισπανών (του αντιβασιλιά και του εμπόρου) εξόργισαν τον λαό της Σάντα Φε, ο οποίος ξεσηκώθηκε σηματοδοτώντας την έναρξη ενός πολυετούς αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Στην αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, που όμως δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας, η 20η Ιουλίου, δηλαδή η επέτειος από την απόβαση του τουρκικού στρατού στο νησί, ονομάζεται κατ' ευφημισμό Ημέρα της Ειρήνης και της Ελευθερίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Ιουλίου 1960, η Σιριμάβο Μπανταρανάικε έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο. Η Σιριμάβο είχε διαδεχτεί το σύζυγό της Σόλομον Μπανταρανάικε -μετά τη δολοφονία του- στην ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας της Κεϋλάνης. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σαν σήμερα το 1960, το κόμμα της ήρθε μεν δεύτερο σε ψήφους και μάλιστα με σημαντική διαφορά, ωστόσο χάρην του εκλογικού νόμου απέσπασε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι έτσι η Σιριμάβο Μπανταρανάικε έγινε πρωθυπουργός. 

Στις 20 Ιουλίου 1965, ασκήθηκε δίωξη κατά του -τότε αντισυνταγματάρχη της 117 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού- Γεώργιου Παπαδόπουλου, του μετέπειτα δικτάτορα, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε αθέμιτες διαταγές, βιαιοπραγία κατά κατωτέρων, παράνομη βία και απειλές. Παράλληλα, ασκήθηκαν διώξεις και κατά άλλων αξιωματικών ως φυσικών αυτουργών των παραπάνω πράξεων. Πρόκειται για την περίεργη υπόθεση του σαμποτάζ του Έβρου, που είχε ξεσπάσει 40 μέρες νωρίτερα, όταν ο Παπαδόπουλος, που ήταν διοικητής της Μοίρας, επιχείρησε να καλύψεις τις ατομικές, διοικητικές του ευθύνες για την βλάβη στρατιωτικών οχημάτων κατηγορώντας -εν γνώσει του άδικα- ένα στρατιώτη αριστερών πολιτικών φρονημάτων ως σαμποτέρ. Δυστυχώς, η υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του Παπαδόπουλου και άλλων αξιωματικών κουκουλώθηκε στην πορεία και η συνέχεια ήταν γνωστή...

Στις 20 Ιουλίου 1969 (ώρα Αμερικής, γιατί στην Ελλάδα ήταν ξημερώματα της 21ης Ιουλίου), η ανθρωπότητα έκανε ένα μεγάλο άλμα με την -σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση- προσελήνωση και σεληνιακό περίπατο του Νιλ Άρμστρονγκ και του Μπαζ Άλντριν - οι πρώτοι και μοναδικοί μέχρι σήμερα άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη. 
"Η επιφάνεια της σελήνης είναι σκεπασμένη με πολύ ψιλή σκόνη, μια πολύ ψιλή σκόνη", ήταν η πρώτη περιγραφή του Άρμστρονγκ με το που πάτησε στο δορυφόρο του πλανήτη μας. "Μπορώ να βλέπω τα ίχνη των βημάτων μου. Όταν βρίσκομαι στη σκιά είναι πολύ σκοτεινά και μου είναι λιγάκι δύσκολο να δω. Θα περάσω καλύτερα στο φως. Και θα εργαστώ εκεί... Τώρα βλέπω πολύ καλά. Βλέπω τον "Αετό" (σ.σ.: το όνομα του αεροσκάφους) πολύ καθαρά. Όλα φαίνονται πολύ καθαρά εδώ πάνω...".

Στις 20 Ιουλίου 1974, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε αιφνιδιαστικά στην Κύπρο. Αφορμή αποτέλεσε το υποκινούμενο από την ελληνική χούντα πραξικόπημα, που επέφερε την ανατροπή του προέδρου Μακάριου, και η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδρίασε εκτάκτως, να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση, ενώ η στρατιωτική επέμβαση δικαιολογήθηκε στην ανάγκη προστασίας του τουρκοκυπριακού πληθυσμού, παρόλο που οι δύο κοινότητες ζουν de facto χωριστά ήδη μια δεκαετία. Στην Ελλάδα διατάχθηκε επιστράτευση και η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Τελικά, δυο μέρες αργότερα υπογράφτηκε ανακωχή και ενώ οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν νέα πολιτικοστρατιωτικά δεδομένα στην Κύπρο, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η παραίτηση του πραξικοπηματία Σαμψών, αλλά και η ανατροπή της ελληνικής χούντας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου