16 Ιουλίου 2013

Πώς θα κάνεις λιώμα μια γυναίκα κολακεύοντας την.


Η Άννα Ντέιβιντ είναι μια από τις πολλές Αμερικανίδες δημοσιογράφους και συγγραφείς, που ειδικεύονται σε θέματα σχέσεων των δύο φύλων. Κι επειδή δύσκολα ένας άνδρας θα αγόραζε κάποιο από τα βιβλία της ή θα διάβαζε τη στήλη της, όπως αντίστοιχα θα δυσκολευόταν μια γυναίκα να πάρει σοβαρά τις απόψεις ενός άνδρα ειδικού, η Άννα έγραψε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα mademan.com, που απευθύνεται κυρίως σε άνδρες, σχετικά με το πώς πρέπει αυτοί να κάνουν (να κάνουμε) κοπλιμέντα σε μια γυναίκα.

Το κοπλιμέντο είναι το Α του φλερτ, αν υποθέσουμε ότι το Ω είναι να καταφέρεις να τη ρίξεις στο κρεβάτι. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να σπάσει ο πάγος και να προδιαθέσεις αρνητικά μια κοπέλα, ώστε να σου δώσει μια ευκαιρία και να κάνεις παιχνίδι μαζί της πιο άνετα, ή ακόμη και για να σαγηνεύσεις την κοπέλα με την οποία έχετε σχέση πολύ καιρό τώρα κι έχετε αρχίσει να ρουτινιάζετε. Το χιούμορ δεν είναι προσόν όλων των ανδρών ή όλων των γυναικών, σίγουρα όμως μια γυναίκα θα κολακευτεί όσο δεν φαντάζεσαι, αν εκφέρεις τη σωστή ατάκα τη σωστή στιγμή.
Τι συμβουλεύει η ειδικός τους άντρες; Πέντε είναι τα βασικά σημεία του άρθρου της. Πρώτον, να σκεφτόμαστε σαν... τις γυναίκες, ώστε να λέμε σε μια κοπέλα αυτό που πραγματικά θα ήθελε ν' ακούσει, ακόμη κι αν δεν το είχε συνειδητοποιήσει καλά-καλά μέχρι εκείνη τη στιγμή. 
Επειδή, όμως, δεν αρκεί μόνο το περιεχόμενο, αλλά και το περίβλημα, θα πρέπει το κοπλιμέντο να συνοδεύεται και από μια πειστική -η λέξη που χρησιμοποιεί η Άννα είναι "gruffy", δηλαδή "τραχιά"- εξωτερική συμπεριφορά, ώστε η κοπέλα να αισθάνεται ότι αυτό που της λες, το εννοείς απόλυτα. 
Πολύ σημαντική είναι και μια τρίτη παρατήρηση της Άννας, η οποία συστήνει "εξειδίκευση". Το κοπλιμέντο, όπως και οι σχέσεις γενικότερα, αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, που δεν μπορεί να βασίζεται σε στερεότυπες και απλουστευτικές γενικεύσεις. Για παράδειγμα, μια έξυπνη γυναίκα δεν περιμένει απαραίτητα ν' ακούσει πόσο γερό μυαλό έχει ή πόσο ωραία είναι τα μαλλιά, τα μάτια ή το στήθος της. Αυτά είναι πολύ γενικά και ασαφή. Το κοπλιμέντο πρέπει να είναι άμεσο, πάνω σε κάτι που μόλις έκανε ή είπε.
Επίσης, δύσκολα μια γυναίκα θ' αντισταθεί στη γοητεία μιας υπερβολικής κολακείας. Έχει όντως χάσει τα δυο κιλά που ήθελε πάντα; Πες της ότι μοιάζει ακόμη πιο αδύνατη -αρκεί να την πείσεις ότι το εννοείς. Κατά βάθος θα ξέρει ότι υπερβάλλεις, αλλά ταυτόχρονα θα νιώθει σαν να πετάει στα σύννεφα. 
Και βέβαια, το κοπλιμέντο θα πρέπει να είναι αυθόρμητο. Όπως με τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, ό,τι επεξεργαζόμαστε πολύ ώρα στον εγκέφαλό μας, χάνει τη φρεσκάδα του, όταν έρθει η ώρα να το μοιραστούμε και μ' άλλους. Στο μυαλό μας ακουγόταν πολύ καλύτερα, ακριβώς γιατί τότε ήταν πιο αυθεντικό, πιο αληθινό. Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, δεν λένε; Ε, αυτό χρειάζεται. Τόλμη!
Δεν έχει άδικο η Άννα, τουλάχιστον ως προς το τελευταίο σημείο. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για έναν άντρα να σκεφτεί σαν γυναίκα ή αν πραγματικά θα ήθελε κάτι τέτοιο και μια γυναίκα, σίγουρα όμως το κοπλιμέντο, η κολακεία θα πρέπει να είναι αυθόρμητη και πειστική. Ίσως μια γυναίκα να νιώσει το ίδιο "βασίλισσα της βραδιάς" αν σχολιάσεις πόσο σέξι είναι το φόρεμα που έβαλε -κατά βάθος γι' αυτό και το διάλεξε- κι ας είναι στερεοτυπικό, αρκεί να το πιστέψει ότι όντως έχει κλέψει την καρδιά σου έχοντας επισκιάσει κάθε τι. Αρκεί βέβαια να μην εξαντλείσαι σε τέτοια τετριμμένα, γιατί το ενδιαφέρον που θα δείξει στην αρχή, ενδεχομένως να μετατραπεί σε χασμουρητό. 
Ποιος είπε ότι οι σχέσεις είναι εύκολη υπόθεση; Χρειάζονται λίγο παιχνίδι, λίγη φαντασία και πάνω απ' όλα όμορφα λόγια, όμορφα ειπωμένα. Όλα ξεκινάνε από το στόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου