14 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 14 Ιουλίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας σπουδαίος ζωγράφος κι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης γεννήθηκαν σαν σήμερα: πρόκειται για τους Γκούσταβ Κλιμτ (1862-1918) και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007). 
Ακόμη ένας καταξιωμένος στο χώρο που γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου υπήρξε ο Άγγλος χημικός Τζέφρι Ουίλκινσον (1921-1996), ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας "για τις εργασίες του επί της χημείας των οργανομεταλλικών ενώσεων" μαζί με τον Ερνστ Ότο Φίσερ. 
Τέλος, τα 47 κλείνει ο ηθοποιός Μάθιου Φοξ, γνωστός από τηλεοπτικές σειρές όπως το "Σπίτι για πέντε" και οι "Αγνοούμενοι".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Οι Γάλλοι γιορτάζουν την εθνική τους γιορτή, την κατάληψη του φρουρίου της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789, που οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση.
Στο Ιράκ γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας. Σαν σήμερα το 1958 σημειώθηκε εξέγερση κατά του τότε βασιλιά Φεϊζάλ Β΄ υπό την ηγεσία του Αμπντούλ Καρίμ Κασίμ, ενώ εγκαθιδρύθηκε μονοκομματικό κράτος, το οποίο διατηρήθηκε υπό διαφορετικές ηγεσίες μέχρι το 2003.
Στην Ιρλανδία, κάθε χρόνο την Κυριακή που είναι πιο κοντά στις 11 Ιουλίου, γιορτάζεται η Ημέρα Μνήμης των Ιρλανδών που σκοτώθηκαν σε οποιαδήποτε μάχη στο παρελθόν. Να σημειωθεί ότι στις 11 Ιουλίου 1920 είχε υπογραφεί η ανακωχή που τερμάτιζε τον ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, όμως στη χώρα δεν γιορτάζεται ως εθνική εορτή, ούτε οι σημερινοί εορτασμοί περιορίζονται αποκλειστικά στα θύματα του συγκεκριμένου πολέμου, επειδή το βόρειο τμήμα του νησιού αποτελεί έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας). 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 14 Ιουλίου 1992, στις 4 το απόγευμα, μια τυφλή επίθεση της 17Νοέμβρη με τηλεπυροδοτούμενη ρουκέτα κατά του αυτοκινήτου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά στο κέντρο της Αθήνας, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του 22χρονου φοιτητή Θάνου Αξαρλιάν. 
Στην κατάθεση του στις αστυνομικές αρχές, ο Χριστόδουλος Ξηρός, που ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίθεση ήταν η τελευταία στην οποία συμμετείχε, περιέγραψε την επίθεση ως εξής: "... Την ημέρα της ενέργειας εγώ με το "Σταμάτη" (σ.σ.: Βασίλης Τζωρτζάτος) ήμασταν αρχικά πάνω στο κατάστημα μαζί με τους άλλους δύο και κάναμε τις τελευταίες εργασίες εγκατάστασης και ακολούθως μόλις βγήκε ο Παλαιοκρασσάς από το υπουργείο, κατεβήκαμε τρέχοντας και πήγαμε σε προκαθορισμένα σημεία, που είχαμε αφήσει τα μηχανάκια. Ο Σάββας και ο "Λουκάς" (σ.σ.: ο Κουφοντίνας) κατεβαίνουν κι αυτοί, περνούν απέναντι στο πεζοδρόμιο κι ο ένας πυροδοτεί τις ρουκέτες και ο άλλος τον καλύπτει, χωρίς να γνωρίζω ποιος πάτησε το μπουτόν...".

Στις 14 Ιουλίου 1999, γύρω στις 13.30΄, εκδηλώθηκε η δεύτερη λεωφορειοπειρατία μέσα σ' ενάμιση μήνα, όταν ένας κακοποιός κράτησε ομήρους τους λιγοστούς επιβάτες του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Κιλκίς, που εκτελούσε το δρομολόγιο Γουμένισσα-Θεσσαλονίκη. Ύστερα από  28 ώρες, κατά τις οποίες το λεωφορείο περιπλανήθηκε στους δρόμους της Μακεδονίας και ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία στο σταθμό της Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η επιχείρηση έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15.07 με την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ έπεσε νεκρός ο λεωφορειοπειρατής από άνδρες των ΕΚΑΜ. Σημαντική βοήθεια προσέφερε κι ένας 20χρονος στρατιώτης, που επέβαινε στο λεωφορείο και ο οποίος επιχείρησε να ακινητοποιήσει το δράστη, ο οποίος κρατούσε χειροβομβίδα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούσαν πάντοτε τη μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού καλοκαιριού. Για παράδειγμα, στις 14 Ιουλίου 1892, η "Ακρόπολις" έγραφε:
"Το ένα μετά το άλλο καίονται τα ωραία δάση και αποψιλούται η χώρα καθ' εκάστην, διότι έκαστον θέρος παρερχόμενον αφίνει όπισθέν του εν αυτή και σημαντικάς αποτεφρώσεις. Χθες πάλι τηλεγραφικώς ηγγέλθη εις το υπουργείον και την μοιραρχίαν εκ Θηβών, ότι καθ' α ανέφερεν ο δήμαρχος Τανάγρας κατά την θέσιν Τσαπότι της περιφερείας Κλενδετίου εξερράγη πυρκαϊά εις το αυτόθι δάσος, ήτις μετά πάροδον πολλών ωρών απεσβέσθη τη εγκαίρω βοηθεία του δημάρχου Τανάγρας και των χωρικών. Αι ζημίαι, αι περιελθούσαι ένεκα της πυρκαϊάς ταύτης δεν υπελογίσθησαν εισέτι, υποτίθενται όμως ότι ανέρχονται εις ικανάς χιλιάδας δραχμών. Ο έπαρχος και ο υπομοίραρχος Θηβών επελήφθησαν ανακρίσεων προς εξακρίβωσιν της αιτίας του πυρός, αλλ' ως συμβαίνει συνήθως αι ανακρίσεις αύται καταλήγουσιν εις το μηδέν και οι επάρατοι εμπρησταί αφίνονται ελεύθεροι, όπως εξακολουθήσωσι το καταστρεπτικόν των έργον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου