17 Ιουλίου 2013

Μέσα σε μια νορβηγική φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου οι κρατούμενοι έχουν προσωπικό ντουζ, επίπεδες τηλεοράσεις και παιχνίδια δωματίου.

Πηγή: e-architect.co.uk

Το νορβηγικό σωφρονιστικό σύστημα διχάζει, αν και όχι τους Νορβηγούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων το στηρίζει φανατικά. Για μας τους υπόλοιπους, όμως, που έχουμε μάθει στις εύκολες λύσεις, στον τσαμπουκά και στον κοινωνικό στιγματισμό οποιοδήποτε βρεθεί για τον ένα ή τον άλλο λόγο πίσω από τα σίδερα της φυλακής, οι νορβηγικές φυλακές και η ζωή σ' αυτές μας φαίνονται.. εξωγήινες. Η ελβετική εφημερίδα "Le Temps" παρουσίασε στις σελίδες της ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ μέσα από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Χάλντεν, μία ώρα έξω από την πρωτεύουσα Όσλο. 

Στη συγκεκριμένη φυλακή, ο δημοσιογράφος δεν βρήκε κρατούμενους χωρισμένους σε συμμορίες να συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά να συνεργάζονται σ' ένα συγκρότημα.. ρέγκε μουσικής τραγουδώντας πότε στ' αγγλικά, πότε στα αραβικά, στα νορβηγικά, στα γαλλικά κλπ. Τα κτίρια είναι καθαρά και φωτεινά, ενώ τα κελιά των κρατουμένων, διαστάσεων 12x2 μέτρα, περιλαμβάνουν ντουζ, τουαλέτα, ψυγείο, γραφείο και τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, ενώ τα παράθυρα έχουν θέα στο δάσος. 
Εξάλλου, η κάθε πτέρυγα της φυλακής, που περιλαμβάνει 10 κρατουμένους, διαθέτει ξεχωριστή κουζίνα, δωμάτιο για τηλεόραση και δωμάτιο παιχνιδιού, χωρίς φυσικά να λείπει η παρουσία των φυλάκων. Και για όσους έχουν οικογένεια, υπάρχει ειδική πτέρυγα με σαλόνι, κουζίνα και δύο δωμάτια, για τους γονείς και τα παιδιά.
Το συγκρότημα της φυλακής διαθέτει μαγαζιά, τα προϊόντα των οποίων έχουν ανταγωνιστικές τιμές με τα μαγαζιά της πόλης, βιβλιοθήκη με 5000 βιβλία σε 20 γλώσσες και 1200 dvd. Όσοι δε θέλουν να μάθουν κάποια τέχνη, μπορούν να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, μαγειρικής, μουσικής, ξυλουργικής κλπ., ενώ οι δάσκαλοι τους απευθύνονται αποκαλώντας τους "μαθητές" και όχι "φυλακισμένους". 
"Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν γείτονές μας μια μέρα", δηλώνει στην ελβετική εφημερίδα ο διευθυντής της φυλακής. Οι φυλακισμένοι παραμένουν άνθρωποι. Τους αφαιρούμε την ελευθερία τους, όμως όχι τα δικαιώματά τους". Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, "το αληθινό νορβηγικό μοντέλο είναι περισσότερο μια φιλοσοφία, παρά ένας χώρος. Η φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία είσαι επικεντρωμένος στη μέρα που θα βγεις, από τη στιγμή που θα μπεις μέσα".
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι τρόφιμοι του συγκεκριμένου σωφρονιστικού ιδρύματος είναι και απόλυτα ευχαριστημένοι. "Ναι, οι συνθήκες είναι καλές, όμως δεν είμαστε ελεύθεροι. Κι εγώ μπορεί να έχω μια οικογένεια, ένα σπίτι, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Άλλοι δεν έχουν τίποτε", σημειώνει ένας από τους κρατουμένους. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου