17 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012. Ο ηθοποιός Κώστας Σόμμερ έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 37 ετών. Οι  θαυμάστριες μπορείτε να τον "βομβαρδίσετε" με τα ευχητήρια μηνύματα σας.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντικών εκκλησιών, σήμερα είναι η γιορτή της Αναλήψεως του Ιησού στους ουρανούς, σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Ιησού και την εμφάνισή του μαθητές Του. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη η σημερινή ημέρα είναι αργία, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο, στις σκανδιναβικές χώρες κλπ. Εξάλλου, στη βόρεια και στην ανατολική Γερμανία σήμερα (της Αναλήψεως) γιορτάζεται και η Ημέρα του Πατέρα (ή Ημέρα των Ανδρών, όπως ονομάζεται σε ορισμένες περιοχές).
Στη Νορβηγία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, που σηματοδοτεί την επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας το 1814. Μέχρι τότε, η Νορβηγία αποτελούσε τμήμα της επικράτειας του βασιλείου της Δανίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την κατάλυση της Ένωσης του Κάλμαρ το 1523. Η Ένωση του Κάλμαρ ήταν ένα ευρύτερο σκανδιναβικό βασίλειο υπό την εξουσία του Δανού μονάρχη, που υπογράφηκε το 1397 και διαλύθηκε το 1523 με την αποχώρηση της Σουηδίας. Τότε, η Νορβηγία μετετράπη σε επαρχία της Δανίας μέχρι τον Ιανουάριο του 1814, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Κιέλο, με την οποία η Δανία παραχωρούσε τη Νορβηγία στη Σουηδία, ωστόσο η συνθήκη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά αντιθέτως η Νορβηγία απέκτησε την ανεξαρτησία της με την υπογραφή Συντάγματος στις 17 Μαΐου 1814, αν και τελικά με την υπογραφή της Συμφωνίας του Μος τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς οι ίδιοι οι Νορβηγοί δέχτηκαν να ενωθούν με τους Σουηδούς στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας, η οποία άντεξε μέχρι το 1905, οπότε η Νορβηγία έγινε οριστικά ανεξάρτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου