13 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 13 ΜΑΪΟΥ 2012


Σήμερα είναι Κυριακή, 13 Μαΐου 2012. Ημέρα γενεθλιών σήμερα για το Νίκο Αλιάγα, ο οποίος γεννήθηκε το 1969, αλλά και για το πιο διάσημο βαμπίρ της μεγάλης οθόνης, τον Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 26 του χρόνια.
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η σημερινή ημέρα, δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, είναι αφιερωμένη στη Γιορτή της Μητέρας. Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της συγκεκριμένης κινητής γιορτής, ανήκει σε μια αμερικανίδα δασκάλα, την Άννα Τζάρβις. Αν και είχε προηγηθεί η ανάληψη αρκετών αντίστοιχων πρωτοβουλιών κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στα πλαίσια του γυναικείου κινήματος των ΗΠΑ, ωστόσο η Τζάρβις ήταν η πρώτη που κατάφερε να την επιβάλλει οργανώνοντας την πρώτη γιορτή το 1908. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της, η οποία είχε αγωνιστεί μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου για την επούλωση των τραυμάτων μεταξύ Βορείων και Νοτίων. Η δε επιμονή της Τζάρβις να προωθεί την ιδέα καθιέρωσης μιας πανεθνικής γιορτής αφιερωμένης στις μητέρες, έπεισε τον τότε αμερικανό Πρόεδρο Γουίντροου Γουίλσον, ο οποίος και ανακήρυξη τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα αφιερωμένη στις μητέρες. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η εμπορευματοποίηση της συγκεκριμένης ημέρας, όπως γίνεται συνήθως με όλες αυτές τις γιορτές ειδικού σκοπού, αν και συνέβαλε στην εδραίωση και τη μετεξέλιξή της σε γιορτή παγκόσμιου βεληνεκούς, απογοήτευσε εν τέλει την Τζάρβις, η οποία μάλιστα έφτασε στο σημείο να την αποκηρύξει κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της. 
Σε πολλές χώρες, ο εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας συμπίπτει με κάποια άλλη ημερομηνία, καθώς συνδέεται με κάποιο θρησκευτικό ή τοπικό ιστορικό γεγονός. Στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, η Ημέρα της Μητρότητας γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Εξάλλου, ακόμα και στη χώρα μας αρχικά (την περίοδο του Μεσοπολέμου) εορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου, κατά τη γιορτή της Υπαπαντής, ενώ η μεταφορά της τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έγινε κατά τη δεκαετία του '60. Σε πολλές ρωμαιοκαθολικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Γιορτή της Μητέρας συμπίπτει με μία από τις γιορτές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία. Σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν υπάρχει κάποια ειδική ημέρα αφιερωμένη στη Γιορτή της Μητέρας, αλλά οι μητέρες γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου, δηλαδή την Ημέρα της Γυναίκας. Στα περισσότερα δε αραβικά κράτη η Γιορτή της Μητέρας έχει καθιερωθεί την 21η Μαρτίου, ύστερα από πρωτοβουλία ενός Αιγύπτιου δημοσιογράφου, ο οποίος λάμβανε γράμματα από γυναίκες, οι οποίες παραπονιόντουσαν πως όταν τα παιδιά τους μεγάλωναν και έφευγαν από την πατρική εστία, τις ξεχνούσαν και τις άφηναν μόνες.
Η σημερινή ημέρα δε νομίζω ότι χρειάζεται πολλά. Αγοράστε ή κόψτε από τον κήπο σας ένα ωραίο λουλουδάκι, δώστε στη μητέρα σας ένα ζεστό φιλί και απλά υπενθυμίστε της πόσο σημαντική είναι για σας, καθώς - κακά τα ψέματα - αυτό που είμαστε το οφείλουμε στους γονείς μας, και κυρίως στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο,  εκείνη που μας έδωσε με τα λόγια ή με τις πράξεις της, τα πρώτα και τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου