19 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 19 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 19 Μαΐου 2012. Σαν σήμερα γεννήθηκαν αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Χο Τσι Μινχ (το 1890), ο οποίος ηγήθηκε της επανάστασης των Βιετμίνχ και ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ και ο Πολ Ποτ (το 1928), πρωθυπουργός της Καμπότζης και υπεύθυνος για διάπραξη γενοκτονίας κατά του λαού του, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού της Καμπότζης εξοντώθηκε τα τρία μόλις χρόνια που ο Πολ Ποτ κυβέρνησε τη χώρα. Η σημερινή ημερομηνία θεωρείται και ως η γενέθλια ημέρα του Κεμάλ Ατατούρκ, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881.
Στην Τουρκία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Νεολαίας, κατάλοιπο της προσπάθειας επιβολής του κεμαλισμού ως επίσημης ιδεολογίας του κράτους. Ο σημερινός εορτασμός αναφέρεται στην επέτειο από την άφιξη του Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, η οποία θεωρείται από τους Τούρκους ότι σηματοδοτεί την έναρξη  του τουρκικού πολέμου για την ανεξαρτησία. Ωστόσο, για τον ποντιακό ελληνισμό το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός δεύτερου γύρου εθνικής γενοκτονίας από τις κεμαλικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό το πρόσχημα της απελευθέρωσης του τουρκικού πληθυσμού της περιοχής. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης για τους Έλληνες Πόντιους, ενώ η γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα επισήμως μόνο από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας και από το σουηδικό κοινοβούλιο (Ρίκσταγκ) με ψήφισμα που υιοθέτησε στις 11 Μαρτίου 2010.
Στην Ιαπωνία ξεκινάει σήμερα ο τριήμερος εορτασμός του φεστιβάλ Sanja, μια θρησκευτική, σιντοϊστική εορτή, προς τιμή των τριών ανδρών που θεμελίωσαν τον αρχαίο ναό Sensō-ji στην περιοχή του Τόκιο το έτος 628. Πρόκειται για τους Πρόκειται για τους Hinokuma Hamanari, Hinokuma Takenari και Hajino Nakatomo. Να σημειωθεί ότι ο Σιντοϊσμός αποτελεί την παραδοσιακή, αρχαία θρησκεία των Ιαπώνων, η οποία εμπλουτίστηκε με βουδιστικές επιρροές τον 6ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν η κρατική θρησκεία της Ιαπωνίας, ωστόσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους και οι ραγδαίες μεταβολές στο εσωτερικό της ιαπωνικής κοινωνία περιόρισαν την επιρροή του Σιντοϊσμού, ο οποίος αποτελεί περισσότερο εθιμοτυπικό κατάλοιπο της πλούσιας ιαπωνικής παράδοσης.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το τρίτο Σάββατο του Μαΐου σηματοδοτεί την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου