18 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 18 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Κακά τα ψέματα, όταν κάτι το έχουμε μέσα στα πόδια μας δεν το εκτιμάμε και η αλήθεια είναι ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν έχουν επισκεφτεί ούτε ένα μουσείο στη ζωή τους, εκτός ίσως από κάποια εκδρομή κάποτε με το σχολείο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκεκριμένη ημέρα ως μια πολύ καλή πρόφαση να περάσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας επισκεπτόμενοι ένα μουσείο στην περιοχή μας και να αποκομίσουμε γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να καλλιεργηθούμε και να εξελιχθούμε πνευματικά ακόμη περισσότερο. Σήμερα άλλωστε η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν, οπότε η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά πρόφαση εν αμαρτίαις.
Στην Ουρουγουάη σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από τη μάχη του Λας Πιέδρας στις 18 Μαΐου 1811, η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την επικράτηση της επανάστασης και την ανεξαρτησία της χώρας. Στην πραγματικότητα η Ουρουγουάη αποτίναξε την ισπανική κυριαρχία, αλλά περιήλθε στην εξουσία της Αργεντινής, ενώ ύστερα από μια μακρά περίοδο αναταραχής με πολεμικές συρράξεις στην περιοχή και τη διεκδίκηση της Ουρουγουάης από τους Πορτογάλους αρχικά και εν συνεχεία από τη Βραζιλία, η χώρα κατάφερε τελικά να αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της το 1828.
Στην Αϊτή σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Σημαίας και των Πανεπιστημίων ως εθνική εορτή. Η κυανέρυρθη σημαία της χώρας σχηματίστηκε σαν σήμερα το 1803, όταν ο Ζαν Ζακ Νεσαλίν, ο ηγέτης της επανάστασης στην Αϊτή, έσκισε τη λευκή λωρίδα από τη γαλλική σημαία, που αποτελούσε το σύμβολο της γαλλικής κυριαρχίας στο νησί, και ζήτησε από την κόρη του να φτιάξει μια καινούρια για το επαναστατημένο έθνος.
Το Τουρκμενιστάν είναι μια χώρα της Κεντρικής Ασίας, που παλιότερα αποτελούσε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, και για την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα. Ένα, όμως, από τα πράγματα για τα οποία είναι γνωστή η χώρα αυτή, είναι οι πολλές και παράξενες εθνικές εορτές που έχουν καθιερωθεί από το μονοκομματικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα, στα πλαίσια μιας προσπάθειας χειραγώγησης του λαού κατά το πρότυπο του "άρτος και θεάματα". Στα πλαίσια αυτά, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Αναζωογόνησης, Ενότητας και της Ποίησης του Μακτουμκολί Φαραγκί, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ενός κινήματος υπέρ της αφύπνισης της εθνικής ταυτότητας των Τουρκμένων κατά το 18ο αιώνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου