18 Μαΐου 2012

6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ



Εάν η Ελλάδα αποτελεί το ανατολικότερο κράτος της νοτίου Ευρώπης, η Πορτογαλία είναι το δυτικότερο και το μοναδικό που δεν έχει στο ελάχιστο πρόσβαση στη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά εξ ολοκλήρου στον Ατλαντικό ωκεανό. Τι όμως δε γνωρίζουμε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε για αυτήν την τόσο παρόμοια αλλά και τόσο διαφορετική με την Ελλάδα χώρα;


1. Η Πορτογαλία είναι από τα αρχαιότερα κράτη στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ιδρύθηκε το 1139, ενώ τα σύνορά της δεν άλλαξαν ποτέ. Η ανεξαρτησία της χώρας διακόπηκε για 60 χρόνια, μεταξύ 1580 και 1640, εξ αιτίας έλλειψης διαδόχου στο θρόνο, αν και τυπικά η χώρα παρέμενε ανεξάρτητη αλλά τελούσε υπό την εξουσία του ισπανού μονάρχη (ένα είδος ομοσπονδίας βασιλείων).

2. Η αγγλο-πορτογαλική συμμαχία αποτελεί την παλαιότερη στρατιωτική συμμαχία κρατών που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Υπογράφηκε το 1373 και επικυρώθηκε με τη Συνθήκη του Ουίνσδορ το 1386, ενώ εφαρμόστηκε κάθε φορά που το ένα από τα δύο κράτη βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν η Πορτογαλία κήρυξε ουδετερότητα, οι Σύμμαχοι ανέπτυξαν στρατιωτικές βάσεις στις νήσους Αζόρες επί τη βάσει της συμφωνίας του 1373.

3. Η Λισαβόνα είναι η πιο ζεστή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κατά τη χειμερινή περίοδο. Η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι 15 °C, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 8 °C.

4. Η γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα που ενώνει τις δυο πλευρές του ποταμού Τάγου βόρεια της πρωτεύουσας Λισσαβόνας είναι η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα της Ευρώπης και η ένατη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το συνολικό μήκος της φτάνει τα 17,2 χιλιόμετρα, ενώ το όνομά της το οφείλει στον κορυφαίο Πορτογάλο θαλασσοπόρο. Ενδιαφέρον είναι ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε σε τρία μόλις χρόνια. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 1995 και το έργο εγκαινιάστηκε στις 29 Μαρτίου 1998.

5. Στα πορτογαλικά η γαλοπούλα ονομάζεται "peru", επειδή οι Πορτογάλοι πιστεύουν ότι η καταγωγή του εν λόγω πτηνού έλκεται από την χώρα της Λατινικής Αμερικής, αντίθετα από τους Βρετανούς που πιστεύουν ότι η γαλοπούλα έχει τουρκική καταγωγή, εξ ου και την αποκαλούν "turkey".

6. Στις πορτογαλικές ταυρομαχίες, αντίθετα με τις ισπανικές, ο ταύρος ποτέ δε σκοτώνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου