16 Μαΐου 2012

1000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 11 ΜΟΛΙΣ ΛΕΠΤΑ

Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε πολύ να κοιτάζω τους γεωγραφικούς χάρτες, τους κοινώς ονομαζόμενους και ως άτλαντες: πώς είναι ο κόσμος, τα σχήματα του κάθε κράτους, τα σύνορά του, ακόμα και τα χρώματα με τα οποία "έντυνε" ο άτλαντας ένα κράτος, προκειμένου αυτό να ξεχωρίζει από τα όμορα. Αυτό δε που μπορούσε να με καθηλώσει για ώρες ήταν οι ιστορικοί χάρτες, οι οποίοι αποτύπωναν την πραγματικότητα μιας άλλης εποχής, έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, όταν στη θέση των εθνικών κρατών υπήρχαν μικρά και μεγάλα βασίλεια, αυτοκρατορίες, αυτόνομες επαρχίες κλπ. Εάν αρέσει και σ' εσάς αυτός ο συνδυασμός ιστορίας και γεωγραφίας, είμαι σίγουρος ότι θα λατρέψετε το παρακάτω βίντεο που ανέβασε στο youtube ένας Νορβηγός με το ψευδώνυμο harrunostasj. 
Πρόκειται για την αποτύπωση της ευρωπαϊκής ιστορίας χιλίων ετών, από το 1000 μ.Χ. μέχρι και σήμερα, μέσα από τις μεταβολές των συνόρων των εκάστοτε ευρωπαϊκών κρατών σε όλη αυτήν την περίοδο. Το βίντεο κρατάει 11 λεπτά, άρα απευθύνεται σε όσους έχουν ικανό ελεύθερο χρόνο για να το παρακολουθήσουν. Στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης αναγράφεται η χρονολογία στην οποία αντιστοιχεί ο εκάστοτε χάρτης, ενώ στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφονται τα κυριότερα γεγονότα της κάθε εποχής. Επειδή τα γράμματα είναι αρκετά μικρά, καλό θα ήταν να μεγαλώσετε την οθόνη, για να μπορείτε να τα διαβάσετε και να έχετε μια πλήρη εικόνα. Το βίντεο είναι πολύ εντυπωσιακό και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ανέβηκε μόλις χθες στο youtube, έχει ήδη πάνω από 165.000 views.



Εάν πάλι δεν έχετε χρόνο για χάσιμο, ο ίδιος τύπος είχε ανεβάσει πριν δύο μήνες ένα βίντεο μικρότερης διάρκειας (μόλις 3.5 λεπτών), με τη διαφορά ότι εκείνο δεν είχε πρόσθετες ιστορικές πληροφορίες, ενώ και η εναλλαγή των εικόνων γίνεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Αν αυτό σας ενδιαφέρει περισσότερο, ρίξτε του μια ματιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου