14 Μαΐου 2012

ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ;;

Το επίμαχο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, που έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του μητρικού θηλασμού.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ - και όχι μόνο - το εξώφυλλο του περιοδικού TIME, στο οποίο φωτογραφίζεται μία μητέρα να θηλάζει τον τρίχρονο γιο της. Οι αφορμές είναι πολλές: η σεμνοτυφία όσων σοκάρονται από την εικόνα, η συζήτηση για το ορθό πρότυπο στη σχέση μητέρας-παιδιού (και δη του αγοριού), ακόμα και η ιατρική πλευρά του θέματος, μέχρι ποια ηλικία δηλαδή είναι σωστό για μια μητέρα να θηλάζει το παιδί της.
Σύμφωνα με την Katherine Dettwyler, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ του Νιούαρκ, όσο σοκαριστική κι αν φαντάζει μια τέτοια εικόνα στα μάτια πολλών, στην πραγματικότητα "είναι κάτι φυσιολογικό" για το ανθρώπινο είδος. Έχοντας δημοσιεύσει σειρά μελετών σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, η Dettwyler επισημαίνει ότι τα περισσότερα παιδιά του πλανήτη θηλάζουν για τρία έως πέντε χρόνια ή και για ακόμα μεγαλύτερή χρονική περίοδο σε ορισμένους πολιτισμούς. Αναφερόμενη στο θέμα σε συνέντευξη της στην εφημερίδα UsaToday, υπογραμμίζει ότι "δεν είναι κάτι το διεστραμμένο, δεν πρόκειται για σεξουαλική πράξη ή για την ικανοποίηση κάποιας σεξουαλικής διαστροφής", αλλά είναι μια πρακτική εξίσου φυσιολογική "ακριβώς όπως οι εννιά μήνες της εγκυμοσύνης".
Σε μία από τις μελέτες της, η Dettwyler εξέτασε 1280 παιδιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία θήλαζαν για περισσότερα από τρία χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν "απόλυτα υγιή, δε χρειάζονταν θεραπεία, ούτε είχαν την εντύπωση ότι επιδίδονταν σε κάποιου είδους σεξουαλική επαφή με τη μητέρα τους". Αναλύοντας το προφίλ των παιδιών αυτών, όπως και των μητέρων τους, η Dettwyler διαπίστωσε ότι επρόκειτο για παιδιά που θήλαζαν από τρία μέχρι και εννέα(!) χρόνια, ενώ τα μισά από αυτά είχαν διακόψει το θηλασμό σε ηλικία μεταξύ 3 και 4 ετών. Όσο δε αφορά τις μητέρες τους, οι περισσότερες ανήκαν στη μεσαία και στην ανώτερη τάξη, είχαν ανώτερη μόρφωση και εργάζονταν εκτός σπιτιού.
Αν εμπιστευτεί κανείς τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας, το ποσοστό των νεογέννητων μωρών στις ΗΠΑ που τρέφονται με μητρικό γάλα ανέρχεται περίπου στο 75%, δηλαδή θηλάζουν τα τρία στα τέσσερα νεογέννητα. Στην ηλικία των 6 μηνών το ποσοστό των μωρών που εξακολουθούν να θηλάζουν φτάνει το 44%, ενώ πέφτει στο διόλου ευκαταφρόνητο 24% για τα παιδιά ηλικίας 12 μηνών. Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μανάδων που θηλάζουν τα παιδιά τους, στην πραγματικότητα το κρύβει λόγω των προκαταλήψεων και της έντονα αρνητικής αντιμετώπισης του θέματος από μέρος της κοινής γνώμης. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η γιατρός Ruby Roy, παιδίατρος στο παιδικό νοσοκομείο του Σικάγο, επικαλούμενη και την προσωπική της εμπειρία από τις συζητήσεις της με μητέρες. 
 Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία συνιστά τη συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους, ενώ από κει και μετά μπορεί να συνεχιστεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρχει αμοιβαία επιθυμία της μητέρας και του μωρού. Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μητρικός θηλασμός καλό θα είναι να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και περισσότερο.
Μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός είναι επωφελής τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοποιητικά στοιχεία που προστατεύουν τα μωρά από τη μόλυνση, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Γενικότερα, τα μωρά που θηλάζουν εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό λοιμώξεις του αυτιού, εκζέματα, διάρροια, λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, παχυσαρκία, διαβήτη και λευχαιμία. Ωφελημένες όμως βγαίνουν και οι γυναίκες που προτιμούν να τρέφουν τα μωρά τους θηλάζοντας τα, καθώς εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Μάλιστα, όσο περισσότερο διάστημα θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. 
Καλά όλα αυτά, όμως μέχρι ποια ηλικία θεωρείται πρέπον να θηλάζει μια μητέρα το παιδί της; Η δόκτορ Dettwyler εκτιμά ότι η πρακτική αυτή μπορεί να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 5 ή 6 ετών αιτιολογώντας το στο ότι το μητρικό γάλα είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με μακριά αλυσίδα, τα οποία βοηθούν στο "χτίσιμο" του εγκεφαλικού ιστού. Εξάλλου, μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών, έχει αναπτυχθεί το 95% του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού λειτουργεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου