5 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΕΡΝΑΕΙ KATA 11,5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 7,5 ΛΕΠΤΑ


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ την ώρα που κοιτάζετε το άλμπουμ με παλιότερες φωτογραφίες πώς ο χρόνος που περνάει αποτυπώνεται στο πρόσωπο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε; Αν συγκρίνουμε μια σημερινή φωτογραφία με φωτογραφίες που μπορεί να τραβήξαμε πριν ένα μήνα, ένα τρίμηνο ή κι ένα εξάμηνο, θα διαπιστώσουμε ότι η εμφάνιση μας έχει αλλάξει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλαγές που δε διαπιστώνουμε στην καθημερινότητα μας, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.
Ο χρόνος που περνάει και τα σημάδια που αφήνει στο πέρασμα του απασχολούν πάντως τον Noah Kalina, έναν καλλιτέχνη από το Μπρούκλιν, ο οποίος σκέφτηκε να καταγράψει την εξέλιξη της εξωτερικής του εμφάνισης με το φωτογραφικό φακό. Από τις 11 Ιανουαρίου του 2000 μέχρι σήμερα φωτογραφίζει καθημερινά το πρόσωπο του φιλοδοξώντας να αποτυπώσει τις μικρές αλλαγές της εμφάνισης του μέρα προς μέρα.
Τον Αύγουστο του 2006 ο Noah ετοίμασε και ανέβασε στο youtube ένα βίντεο μοντάροντας κατά σειρά τις 2356 φωτογραφίες που είχε βγάλει σε αντίστοιχο αριθμό ημερών. Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο βίντεο το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 23.740.000 επισκέπτες.  
Χθες, ο Noah Kalina επανήλθε ανεβάζοντας ένα δεύτερο, σαφώς πιο ανανεωμένο βίντεο διάρκειας 71:48``, στο οποίο έχει μοντάρει 4.514 φωτογραφίες, δηλαδή από τις 11 Ιανουαρίου 2000 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Μέσα σε 22 ώρες, τα views έχουν ξεπεράσει τις 140.000.
Τα σχόλια δεν είναι όλα εγκωμιαστικά. Υπάρχουν κι εκείνοι που στέκονται στο αν είναι ωραίο ή όχι το πρόσωπο του, στο ότι δε φαίνεται να χαμογελάει ούτε σε μία από τις φωτογραφίες, κάποιος τον προτρέπει να  κάνει κάτι πιο χρήσιμο κλπ. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρότζεκτ που προσπαθεί να πιάσει το χρόνο που τρέχει και να αποκαλύψει πώς τελικά οι άνθρωποι γερνάμε χωρίς να το καταλάβουμε, μέχρι τη στιγμή που βλέπουμε παλιές φωτογραφίες και δεν αναγνωρίζουμε αυτόν τον άγνωστο ή αυτήν την άγνωστη που μας χαμογελάει.
Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο του Noah Kalina, έχει ενδιαφέρον:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου